Reclamă

Informații despre cancerul mamar pe care trebuie să le știi

Atunci când ești înarmată cu informații despre cancerul mamar poți lua cele mai bune decizii cu privire la sănătatea ta și îl poți preveni.

Publicat: 5 februarie 2021, 10:33 / Actualizat: 8 mai 2023, 17:48

Ratele de supraviețuire la cancerul mamar au crescut, iar numărul deceselor asociate cu această boală este în continuă scădere, în mare parte datorită unor factori precum detectarea timpurie, o nouă abordare personalizată a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Informații despre cancerul mamar

„Mamografiile obișnuite sunt cele mai bune teste pe care medicii le au pentru a depista devreme cancerul la sân”, spune Dorraya El-Ashry, director științific la Fundația de Cercetare a Cancerului de Sân, pentru goodhusekeeping.com.  

Durerea intervenției poate fi diminuată

O mamografie necesită strângerea fiecărui sân între două plăci, astfel încât să poată fi realizate imagini – o procedură care este complet sigură, dar unor femei li se pare incomodă sau dureroasă. Vestea bună este că disconfortul este temporar și există lucruri pe care le poți face pentru a-l diminua. În primul rând, El-Ashry recomandă programarea mamografiei în timpul perioadei din ciclului menstrual în care știi că nu te confrunți cu umflarea sânilor sau sensibilitate ridicată.

De asemenea, poți lua un analgezic pentru durere precum ibuprofen, aspirină sau paracetamol cu aproximativ o oră înainte. 

Reclamă

Mamografiile sunt doar o componentă în depistarea cancerului mamar

În aceeași zi în care are loc mamografia, se face adesea și o ecografie a sânului. Aceasta oferă o altă perspectivă asupra structurii sânului. Uneori se efectuează și un RMN. Dacă există ceva suspect sau neclar, se recurge la biopsie.

După anesteziere locală, câteva celule sunt extrase din zona care ridică îngrijorare și trimise la un laborator unde un medic legist le examinează la microscop și poate determina dacă sunt maligne sau benigne. Ultimul pas ar fi eliminarea cancerului, dacă există, și examinarea acestuia în continuare.

Reclamă

Nu toate cancerele de sân formează noduli palpabili

O formă de cancer de sân cunoscută sub numele de cancer de sân lobular nu se manifestă prin noduli palpabii. Uneori, se manifestă prin îngroșarea pielii în zona în care se formează nodulul. Programează-te regulat la o mamografie pentru a detecta cancerul înainte de apariția nodulilor.

Fii atentă la urmăroarele semnale:

  • scurgere mamelonară
  • durere la nivelu sânilor
  • înroșirea sau descuamarea pielii sânului
  • umflarea unei părți a sânului
  • dureri mamare care durează mai mult de un ciclu menstrual.

Riscul de cancer poate fi redus

Sportul, evitarea alimentelor procesate, consumul ridicat de fructe și legume și limitarea consumului de carne roșii sunt regulile de bază care contribuie la diminuarea riscului de cancer la sân. 

Există, de asemenea, o corelație între alcool și riscul de cancer la sân.

– Dorraya El-Ashry, director științific la Fundația de Cercetare a Cancerului de Sân

Tratamentul nu implică întotdeauna chimioterapie

Planul de tratament va fi individualizat în funcție de celulele canceroase, modificările pe care le-au suferit și de dimensiunea și locul în care este răspândită tumoarea. Tratamentul ar putea include o combinație de intervenții chirurgicale, chimioterapie, terapie hormonală și radiații sau doar câteva dintre aceste opțiuni

Femeile tinere pot dezvolta cancer la sân

În timp ce incidența maximă este la femeile de 60 de ani, există femei tinere care pot dezvolta cancer mamar. Cercetările arată că aproximativ 11% din toate cazurile noi apar la femeile cu vârsta sub 45 de ani.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Două evenimente astrale aduc schimbări și noi începuturi pentru nativii din zodiac. Este vorba este Luna Nouă și Eclipsa de Lună care vor fi nelipsite. Citește horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024...
3
Două porții de alivancă moldovenească
Rețete
Alivancă moldovenească. Rețetă de prăjitură cu mălai
Rețeta de alivancă moldovenească este rețeta unui desert tradițional românesc, cu rădăcini adânci în zona Moldovei. Prăjitura este foarte populară și apreciată pentru simplitatea și gustul său autentic. Este un fel de prăjitură cu...
4
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
5
Cremă de fistic în bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de un borcan cu fistic
Rețete
Cremă de fistic făcută în casă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă adori fisticul, rețeta de cremă de fistic te va cuceri atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și culorii apetisante. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și...
PARTENERI
×