Ratele de supraviețuire la cancerul mamar au crescut, iar numărul deceselor asociate cu această boală este în continuă scădere, în mare parte datorită unor factori precum detectarea timpurie, o nouă abordare personalizată a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.
Informații despre cancerul mamar
„Mamografiile obișnuite sunt cele mai bune teste pe care medicii le au pentru a depista devreme cancerul la sân”, spune Dorraya El-Ashry, director științific la Fundația de Cercetare a Cancerului de Sân, pentru goodhusekeeping.com.
Durerea intervenției poate fi diminuată
O mamografie necesită strângerea fiecărui sân între două plăci, astfel încât să poată fi realizate imagini – o procedură care este complet sigură, dar unor femei li se pare incomodă sau dureroasă. Vestea bună este că disconfortul este temporar și există lucruri pe care le poți face pentru a-l diminua. În primul rând, El-Ashry recomandă programarea mamografiei în timpul perioadei din ciclului menstrual în care știi că nu te confrunți cu umflarea sânilor sau sensibilitate ridicată.
De asemenea, poți lua un analgezic pentru durere precum ibuprofen, aspirină sau paracetamol cu aproximativ o oră înainte.
Mamografiile sunt doar o componentă în depistarea cancerului mamar
În aceeași zi în care are loc mamografia, se face adesea și o ecografie a sânului. Aceasta oferă o altă perspectivă asupra structurii sânului. Uneori se efectuează și un RMN. Dacă există ceva suspect sau neclar, se recurge la biopsie.
După anesteziere locală, câteva celule sunt extrase din zona care ridică îngrijorare și trimise la un laborator unde un medic legist le examinează la microscop și poate determina dacă sunt maligne sau benigne. Ultimul pas ar fi eliminarea cancerului, dacă există, și examinarea acestuia în continuare.