Reclamă

Informații despre cancerul mamar pe care trebuie să le știi

Atunci când ești înarmată cu informații despre cancerul mamar poți lua cele mai bune decizii cu privire la sănătatea ta și îl poți preveni.

Publicat: 5 februarie 2021, 10:33 / Actualizat: 8 mai 2023, 17:48

Ratele de supraviețuire la cancerul mamar au crescut, iar numărul deceselor asociate cu această boală este în continuă scădere, în mare parte datorită unor factori precum detectarea timpurie, o nouă abordare personalizată a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Informații despre cancerul mamar

„Mamografiile obișnuite sunt cele mai bune teste pe care medicii le au pentru a depista devreme cancerul la sân”, spune Dorraya El-Ashry, director științific la Fundația de Cercetare a Cancerului de Sân, pentru goodhusekeeping.com.  

Durerea intervenției poate fi diminuată

O mamografie necesită strângerea fiecărui sân între două plăci, astfel încât să poată fi realizate imagini – o procedură care este complet sigură, dar unor femei li se pare incomodă sau dureroasă. Vestea bună este că disconfortul este temporar și există lucruri pe care le poți face pentru a-l diminua. În primul rând, El-Ashry recomandă programarea mamografiei în timpul perioadei din ciclului menstrual în care știi că nu te confrunți cu umflarea sânilor sau sensibilitate ridicată.

De asemenea, poți lua un analgezic pentru durere precum ibuprofen, aspirină sau paracetamol cu aproximativ o oră înainte. 

Reclamă

Mamografiile sunt doar o componentă în depistarea cancerului mamar

În aceeași zi în care are loc mamografia, se face adesea și o ecografie a sânului. Aceasta oferă o altă perspectivă asupra structurii sânului. Uneori se efectuează și un RMN. Dacă există ceva suspect sau neclar, se recurge la biopsie.

După anesteziere locală, câteva celule sunt extrase din zona care ridică îngrijorare și trimise la un laborator unde un medic legist le examinează la microscop și poate determina dacă sunt maligne sau benigne. Ultimul pas ar fi eliminarea cancerului, dacă există, și examinarea acestuia în continuare.

Reclamă

Nu toate cancerele de sân formează noduli palpabili

O formă de cancer de sân cunoscută sub numele de cancer de sân lobular nu se manifestă prin noduli palpabii. Uneori, se manifestă prin îngroșarea pielii în zona în care se formează nodulul. Programează-te regulat la o mamografie pentru a detecta cancerul înainte de apariția nodulilor.

Fii atentă la urmăroarele semnale:

  • scurgere mamelonară
  • durere la nivelu sânilor
  • înroșirea sau descuamarea pielii sânului
  • umflarea unei părți a sânului
  • dureri mamare care durează mai mult de un ciclu menstrual.

Riscul de cancer poate fi redus

Sportul, evitarea alimentelor procesate, consumul ridicat de fructe și legume și limitarea consumului de carne roșii sunt regulile de bază care contribuie la diminuarea riscului de cancer la sân. 

Există, de asemenea, o corelație între alcool și riscul de cancer la sân.

– Dorraya El-Ashry, director științific la Fundația de Cercetare a Cancerului de Sân

Tratamentul nu implică întotdeauna chimioterapie

Planul de tratament va fi individualizat în funcție de celulele canceroase, modificările pe care le-au suferit și de dimensiunea și locul în care este răspândită tumoarea. Tratamentul ar putea include o combinație de intervenții chirurgicale, chimioterapie, terapie hormonală și radiații sau doar câteva dintre aceste opțiuni

Femeile tinere pot dezvolta cancer la sân

În timp ce incidența maximă este la femeile de 60 de ani, există femei tinere care pot dezvolta cancer mamar. Cercetările arată că aproximativ 11% din toate cazurile noi apar la femeile cu vârsta sub 45 de ani.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×