După ce transpiri la sala de fitness sau la jogging, s-ar putea să resimți uneori febră musculară. Ai o senzație de durere și tensiune în timp ce îți pui mușchii la lucru. Deși te-ai putea gândi că redoarea e un semn că mușchii tăi chiar lucrează, senzația de înțepătură nu dispare. Nu îți revii nici a doua zi. E cazul să te odihnești sau să faci efort în continuare?
Cât de sigur este să te antrenezi dacă ai febră musculară
Persistența febrei musculare e o condiție comună care poate cauza durere și rigiditate chiar și într-un mușchi antrenat, explică expertul fitness Varun Rattan.
Ea e produsă de deteriorarea musculară, care apare de obicei după o sesiune de exercițiu fizic intens și durează în mod tipic între 12 – 72 de ore după o sesiune de antrenament, în funcție de fiecare persoană.
Febra musculară poate cauza, de asemenea, o posibilă pierdere a puterii din mușchi și redoarea articulațiilor afectate, reducându-se astfel mobilitatea, arată Healthshots.
Dacă simți durere sau simptome ca oboseala, mai bine odihnește-te. Varun Rattan subliniază că nu e recomandat să te antrenezi cu mușchii tensionați, dacă redoarea e debilitantă și restrânge mobilitatea și forța. În astfel de cazuri, mai bine evită timp de 10 – 14 zile antrenamentul la acei mușchi care te dor.
Uneori, redoarea te poate împiedica să realizezi pozițiile de lifting corecte, făcând executarea unei componente de lifting mai puțin eficientă. Practicarea acestor exerciții într-o formă neadecvată poate duce la probleme motorii.
Cum să te antrenezi dacă resimți febră musculară
Deși a-ți simți mușchii tensionați poate fi neplăcut pentru un dependent de mersul la sală, asta nu înseamnă că trebuie să încetezi să stimulezi dezvoltarea musculară. Înseamnă că organismul tău nu e folosit pentru a gestiona cantitatea de stres fizic, mai explică expertul.