În perioada pandemiei pasiunea sau hobby-ul în ceea ce privește gătitul s-a dezvoltat considerabil. Astfel că, au apărut pe internet o mulțime de rețete pentru oameni care nu fac din statul în bucătărie activitatea lor principală. Totuși, o pâine cu banane sau un tiramisu pot fi încercate și de cei mai puțin experimentați.
Cât timp poți depozita zahărul înainte să expire
Ai observat probabil în aventurile tale culinare că atât făina, cât și cafeaua, au un termen de valabilitate. Așa că, ți-ai îndreptat atenția către următorul ingredient de pe listă și anume zahărul. Te va bucura să afli că acest produs alimentar nu are o dată de experirare, deci nu contează deloc de cât timp stă în sertarul pentru dulciuri. Este posibil să-și mai piardă din textura grunjoasă, însă nu va atenta la starea ta de sănătate.
Fie că folosești doar un praf de zahăr, câteva lingurițe sau o cană întreagă, poți adăuga acest ingredient fără teamă. Are o durată foarte lungă de folosință, ceea ce îl menține la o calitate optimă. Nu vor mai exista dăți în care să te întrebi cât timp poți depozita zahărul. Cu toate că cel vechi nu îți afectează sănătatea, îți poate distruge în final preparatul pentru care ai muncit atât de mult. Uite cât de mult rezistă tipurile de zahăr.
Zahărul granulat
Pentru acest tip nu trebuie să-ți faci griji legate de cât timp poți depozita zahărul. Îl poți cumpăra acum și îl poți folosi peste câteva luni. În cazul în care apar grămăjoare în interiorul lui, acestea se vor dezintegra doar dacă le atingi ușor.
Zahărul cofetarilor
Cunoscut cel mai bine ca zahărul pudră, această gamă pufoasă și fină este folosită cu precădere în preparatele reci. Textura lui ca de zăpadă nu va fi afectată de trecerea timpului. Îl poți folosi cu încredere chiar și după doi ani.
Zahărul brun
Dacă te gândești cât timp poți depozita zahărul brun, vei afla că este în siguranță chiar și timp de 18 luni consecutive. După, este posibil să-și piardă puțin din textură și să se lipească. Nu-ți va afecta sănătatea, dar va fi mai greu de folosit. Dacă vrei să-l dezlipești, încearcă să-l faci pur și simplu bucățele. Conform purewow.com, pentru a folosi un pachet de zahăr brun care a stat câteva luni în dulap, trebuie doar să aplici puțină căldură astfel:
- Pune într-un castron o jumătate de kilogram din zahărul brun.
- Umezește apoi câteva bucăți dintr-un șervețel și așază-le deasupra.
- Acoperă castronul cu o folie de plastic.
- Încălzește-l la cuptorul cu microunde timp de 90 de secunde.
Cum poți depozita zahărul
În afară de întrebarea legată de cât timp poți depozita zahărul, mai există una legată de locul în care îl poți pune. Acest ingredient se păstrează cel mai bine în spații răcoroase și uscate. Nu-l așeza în frigider și nici lângă surse de căldură pentru că se va umezi. Evită să pui alte produse cu un miros puternic lângă zahăr dacă nu vrei să-l ai aromat. Cel mai bine se păstrează într-un dulap, într-o cutie care se închide ermetic.
Cum poți afla dacă zahărul este expirat
În funcție de cât timp poți depozita zahărul acesta începe să-și piardă textura. Cu timpul, se și întărește sau să apar mici grămăjoare în el. Aceste efecte nu au urmări negative și poți scăpa rapid de ele sau le poți reduce dacă urmărești pașii de mai sus. Cu toate astea, pot apărea în timp insecte în zahăr. Acest inconvenient poate fi evitat dacă depozitarea se face în condiții optime.