Majoritatea cutiilor de ouă vândute în magazine sunt ștampilate cu o dată, iar acela este punctul de referință pentru consumatori. El indică calitatea ouălor până la data respectivă. Data de expirare e tipărită acolo, astfel încât consumatorii să știe cât timp vor fi ouăle la cea mai înaltă calitate și au cel mai bun gust atunci când sunt păstrate în condiții ideale.
Cât timp se păstrează ouăle proaspete
Datele „Utilizați până la” arată cumpărătorilor în cât timp trebuie să consume ouăle înainte ca prospețimea lor să se diminueze. Potrivit USDA, data de „utilizare până la nu poate depăși 45 de zile, inclusiv ziua în care ouăle au fost ambalate în cutie”.
Cu toate acestea, în multe cazuri, ouăle pot fi consumate în siguranță după această dată dacă nu sunt stricate. Ouăle pot rezista până la cinci săptămâni după ce au fost ambalate, atunci când sunt depozitate în condiții adecvate, potrivit The American Egg Board.
Sfaturi pentru consumul, gătitul și depozitarea ouălor în siguranță
Ouăle cumpărate de la magazin trebuie aduse direct acasă și puse imediat la rece, recomandă USDA. „Păstrează-le în cutia lor și pune-le în partea cea mai rece a frigiderului, nu pe ușă”. De obicei, partea cea mai rece a frigiderului se referă la rafturile inferioare și la partea din spate a unității frigorifice.
Din cauza riscului de creștere a bacteriilor și a salmonelei, nu lăsa ouăle cumpărate din magazin afară din frigider mai mult de 2 ore. Orice bacterie prezentă într-un ou se poate multiplica rapid la temperatura camerei, conform USDA. Atunci când un ou rece transpiră la temperatura camerei, poate determina mutarea bacteriilor în ou. Acest mediu contribuie la răspândirea lor mult mai ușor.
Cât timp sunt bune ouăle sparte
Deoarece bacteriile pot intra în ouă prin crăpăturile din coajă, USDA spune să nu cumperi niciodată un ou crăpat.
„Dacă ouăle se sparg în drum spre casă de la magazin, sparge-le într-un recipient curat. Acoperă-l ermetic, păstrează-le la frigider și folosește-le în două zile”, afirmă agenția. „Dacă ouăle crapă în timpul fierberii, ele sunt bune pentru consum. Amintește-ți că toate ouăle ar trebui să fie bine gătite”.
Cum să folosești apa pentru a testa dacă ouăle sunt încă proaspete
În ciuda unei date de expirare înscrise pe ambalaj, acest test de apă sau de plutire este o bază bună pentru a stabili dacă un ou este încă proaspăt.
Mai întâi, umple un castron cu suficientă apă rece pentru a acoperi oul și coboară ușor oul. Dacă se scufundă și rămâne pe o parte, oul este foarte proaspăt, potrivit The Spruce Eats. Un ou care se scufundă, dar plutește în unghi sau în poziție verticală este puțin mai vechi, dar totuși sigur de mâncat.
Ouăle care plutesc complet ar trebui aruncate. Sunt prea vechi pentru a fi consumate în siguranță, notează The Spruce Eats.
Pe măsură ce ouăle se învechesc, coaja devine mai poroasă. Mai mult aer poate crea un buzunar de aer mai mare între membrana oului și coajă. Acel mic sac de aer, odată suficient de mare, este ceea ce face oul să plutească.
În cât timp trebuie să consumi ouăle gătite
Ouăle fierte și felurile de mâncare făcute cu ouă trebuie consumate imediat după gătire. De asemenea, pot fi depozitate într-un recipient de mică adâncime pentru răcire rapidă. Apoi ele pot fi refrigerate pentru utilizare ulterioară în decurs de trei până la patru zile.
USDA recomandă ca ouăle fierte tare să fie refrigerate în două ore de la gătire și folosite în decurs de o săptămână.
Congelează ouăle crude pentru a le folosi mai târziu
Da, poți îngheța ouăle, doar nu în coajă pentru că se se vor sparge. Deci, dacă știi că nu vei termina o cutie întreagă înainte de expirare, aceasta este o modalitate excelentă de a reduce risipa alimentară.
Potrivit The American Egg Board, există o modalitate simplă de a îngheța ouăle.
Sparge ouăle într-un castron. Bate ușor până când albușurile și gălbenușurile sunt combinate și toarnă ouăle într-o tavă pentru cuburi de gheață pentru a le îngheța în porții individuale. Un cub este aproximativ jumătate de ou. Odată ce cuburile sunt înghețate, transferă-le din tavă într-o pungă de plastic etanșă, care poate fi înghețată.
Bucătarul Jürgen David, director de cercetare și dezvoltare în domeniul patiseriei la Institutul de Educație Culinară, a declarat pentru „Good Morning America” că sugerează să se separe albușurile de gălbenușuri „deoarece multe preparate de patiserie necesită doar gălbenușuri sau o cantitate inegală de gălbenușuri și albușuri”.
În acest caz, se bat ușor gălbenușurile până se formează un lichid și se îngheață. Se păstrează așa cum este explicat în prima metodă. Un cub este egal cu două gălbenușuri de ou.
Albușurile se toarna direct într-o tavă pentru cuburi de gheață, apoi se congelează și se păstrează corespunzător. Ouăle congelate se păstrează până la trei luni, dar pot rezista până la un an în congelator.
Când ești gata să folosești ouăle congelate, dezgheață-le la frigider peste noapte sau sub jet de apă rece.