Prețurile din ziua astăzi ne fac să fim mult mai atenți cu produsele pe care le cumpărăm și cu modul în care alegem să le consumăm.Este important să ne asigurăm că luăm de la raft ouă care se află în perioada de valabilitate. Totuși, cât de sigură ești că ouăle pe care le consumi sunt proaspete?
Cât timp sunt bune ouăle pentru consum
De cele mai multe ori deschidem capacul cofrajului pentru a verifica dacă există ouă crăpate. Mai apoi ne uităm la data de expirare pentru a ne asigura că ele se află în termenul de valabilitate.
Dacă aceasta cutie trece aceste două teste, atunci cel mai probabil ouăle vor pleca de la raft și vor ajunge la noi în bucătărie.
Totuși, chiar dacă ouăle depășesc data de valabilitate înscrisă pe cofraj, acest lucru nu înseamnă neapărat că ele au expirat.
Atâta timp cât gătești ouăle la temperatura recomandată, acestea ar trebui să fie în siguranță pentru a le consuma de la 3 până la 5 saptamani după ce au fost cumpărate.
Ce este atât de special la acest termen de 5 săptămâni? În primul rând, cu cât păstrezi un ou mai mult timp, cu atât este mai mare șansa ca acesta să se crape sau să fie expus la variații mari de temperatură.
Acești doi factori pot accelera alterarea și, eventual, pot crește riscul de contaminare bacteriană. Specialiștii spun că trebuie să fim extrem de atenți.
Aproximativ 3 din 10.000 de ouă sunt contaminate cu Salmonella. Acesta este un tip de bacterie care, dacă este consumată, poate duce la o infecție la nivelul tractului intestinal.
Salmonella tăiește în albușul de ou, iar conservanții naturali din albuș pot opri bacteriile să se înmulțească. Temperatura de depozitare mai crescută promovează o descompunere mai rapidă a membranei gălbenușului și permite o creștere mai rapidă a bacteriilor.
Salmonella nu va crește la temperaturi de refrigerare adecvate. Atât timp cât păstrezi ouăle într-un loc răcoros și le gătești la o temperatură sigură, și pentru siguranța alimentară ar trebui să fie sigure.
Cel mai bine este să consumi ouăle în decurs de 5 săptămâni de la data ambalării și într-o fereastră de aproximativ 3 săptămâni după ce le cumperi.
Cum interpretezi etichetele de pe ouă
Data până la vânzare reprezintă data recomandată până la care un comerciant a trebui să urmărească să vândă ouăle.
Termenul până la care ar trebui consumate este data la care marca de ouă recomandă să folosești ouăle în normele de siguranță alimentară.
Data de ambalare este diferită de cea de expirare. Aceste trebuie veficate cu atenție înainte de a cumpăa ouă.
Cum îți dai seama dacă ouăle tale mai sunt bune
Pe lângă fpatul că se refeă la datele de pe cutie, specialiștii spun că trebuie să verifici și alte aspecte. Mirosul oului este important.
Un ou proaspăt nu are miros, în timp ce un ou stricat poate să miroasă a putred sau sulfuros. Testul de plutire te poate ajuta și el. Pune ouăle într-un vas cu apă.
Dacă se scufundă, este proaspăt. Dacă plutește și se înclină vertical, atunci se poate strica. Agită ouăle puternic și pune-l lângă ureche. Dacă oul scoate un zgomot, atunci acesta poate fi stricat. Dacă nu scoate niciun sunet, oul este probabil încă bun.
Ultimul test se face pentru albușuri. Sparge oul și examinează albușurile. Albușurile proaspete sunt ușor opace și de consistență groasă. Un ou ar putea fi stricat dacă albușurile par apoase sau limpezi.