Este cunoscut faptul că somnul are un rol esențial în starea de bine, la absolut orice nivel. Starea ta sufletească, memoria, reflexele tale și voința (inclusiv abilitatea de a te ține de o dietă sau de a spune nu unei prăjituri apetisante), toate acestea au de suferit dacă nu te-ai odihnit adecvat. Din fericire, oamenii de știință ne asigură că în timpul somnului poți arde substanțial calorii, notează Askmen.
De fapt, caloriile arse în timpul somnului formează o parte importantă a nevoilor calorice totale ale organismului tău, cel puțin dacă ești sedentară. Află în continuare cum poți calcula caloriile arse în timpul somnului, precum și cum poate influența acest lucru alegerile tale alimentare în cadrul unui program de slăbit eficient.
Câte calorii arzi în timpul somnului
Corpul uman arde în medie între 40 și 80 calorii pe oră în timpul somnului. Cu alte cuvinte, dacă dormi 7 ore pe noapte, te poți aștepta să arzi între 280 și 560 de calorii în acest interval de timp. Este echivalentul unei ore de plimbare.
Dacă îți monitorizezi atent dieta alimentară, vei remarca probabil că o pierdere între 280 și 560 de calorii este destul de mult. În definitiv, un deficit caloric de 500 de calorii zilnic este suficient pentru a pierde 3,5 kilograme săptămânal. Însă valoarea arderii calorice depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, înălțimea, greutatea, compoziția organismului (grăsime vs. țesut muscular), sexul și nivelurile de activitate.
În general, nevoile metabolice cresc odată cu vârsta, greutatea și masa musculară. Bărbații au tendința de a arde mai multe calorii în timpul somnului decât femeile. Intră în joc, în egală măsură, și stilul de viață. Dacă te pregătești să participi la un maraton sau ridici regulat greutăți, de exemplu, organismul tău va consuma mai multă energie pentru refacerea țesutului muscular decât dacă ești sedentar.
Numărarea caloriilor pierdute în timpul somnului în cadrul unei diete
Contabilizarea caloriilor arse în timpul somnului trebuie luată în calcul atunci când planifici o dietă. Din fericire, există o modalitate mai ușoară să faci asta decât un studiu minuțios de monitorizare a somnului.
Nu trebuie decât să privești la nevoile tale calorice. Poți face asta prin testul încercării și erorii. Calculezi câte calorii consumi în medie pe parcursul unei săptămâni. Acest lucru îți va indica aproximativ de câte calorii are nevoie organismul tău pentru a-și menține greutatea.
Ce rol are rata metabolică bazală în arderea caloriilor
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este rata metabolică bazală (RMB). Adică numărul de calorii de care organismul tău are nevoie pentru a fi în formă, de la funcționarea creierului la refacerea prin somn.
Există diferite formule și calcule disponibile online care te pot ajuta să îți aproximezi această valoare. Fiecare persoană este diferită, de aceea trebuie să faci mai multe calcule pentru a identifica rata ta metabolică bazală. Iată de ce o dietă de succes va ține cont atât de greutatea ta, cât și de aportul total de calorii.
În perioadele de stres arzi mai puține calorii
Prin calcularea ratei metabolice bazale poți estima caloriile pe care le arzi în timpul somnului fără să le știi în mod specific. Însă te ajută să înțelegi rolul pe care somnul îl joacă la nivelul metabolismului. Mai ales dacă treci printr-o perioadă cu un deficit de somn din diferite motive. Nu numai că vei arde un număr total de calorii mai mic, însă corpul va avea nevoie de mai multă mâncare pentru a compensa stresul impus de lipsa ta de somn.
În concluzie, somnul este esențial pentru sănătate. Are beneficii atât de puternice încât, dacă l-ai putea încapsula, întreaga lume l-ar cumpăra ca pe un supliment. Nu numai că vei arde o cantitate sănătoasă de calorii într-o noapte de somn, însă corpul tău va fi în formă maximă pentru a arde și mai multe calorii ziua următoare.