Somnul este extrem de important pentru recuperarea organismului nostru. Numărul de ore de somn de care avem nevoie variază în funcție de o mulțime de factori. Vârsta este un criteriu important atunci când vine vorba de a obține un somn odihnitor și liniștit.
Câte ore de somn e recomandat să dormi pe noapte, în funcție de vârstă
Bebelușii cu vârsta între zero și trei luni dorm în medie între 14 și 17 ore din fiecare 24 de ore. O mare parte a timpului pe care îl petrec în uter este dormind, iar motivul pentru atât de mult somn este același atât înainte, cât și după naștere: creșterea.
Bebelușii își triplează greutatea între naștere și vârsta de un an, iar hormonul de creștere este eliberat în timpul somnului, în special în ciclul profund numit somn cu unde lente. În timpul somnului se formează o mulțime de conexiuni neuronale noi.
Mai târziu, în primul an, de la patru luni la 12 luni, nevoile de somn scad ușor, la aproximativ 12 până la 16 ore, dar asta nu pentru că bebelușii cresc mai puțin.
Acest lucru se întâmplă deoarece bebelușii încep să dezvolte ritmuri circadiene care îi conectează la un ciclu comun de lumină întunecată, zi și noapte.
De câte ore de somn au nevoie copiii mici și preșcolarii
În grupa de vârstă de la unu până la doi ani, nevoile de somn scad din nou la 11 până la 14 ore și scad în continuare, la 10 până la 13 ore, la vârsta de trei până la cinci ani.
Acest lcuru se datorează unei rate de creștere oarecum mai mai lente pe măsură ce copiii părăsesc copilăria. Totodată, se schimbă și nevoile cognitive.
Învățarea se consolidează atunci când dormim și are loc mai accentuat în primele luni și în primii doi ani de viață. Când ești mai tânăr, există un proces de învățare mult mai relevant care continuă în timpul somnului.
Până la 18 luni, nevoia copiilor mici de somn scade, în general, la doar un somn pe zi, cu o durată de una până la trei ore. În grupul de trei până la cinci ani, somnul în timpul zilei poate continua să fie necesar. Imaginația crescândă a preșcolarului poate duce la mai multe vise urâte pe timpul nopții.
De câte ore de somn au nevoie copiii și adolescenții
Copiii cu vârste cuprinse între șase și 12 ani îți mențin modelele similare celor ale preșcolarilor. Aceștia au nevoie de 9 până la 12 ore de somn pe noapte.
Pe măsură ce apare pubertatea are loc o mare schimbare. Copii cu vârstă cuprinsă între 13 și 18 ani au nevoie de aproximativ 8 pînă la 10 ore de somn pe noapte, ora de culcare fiind mai târziu seara și ora de trezire fiind mai devreme dimineața.
Mulți adolescenți au „un somn întârziat”, spun specialiștii. De aceea unii adolescenți se confruntă cu probleme atunci când trebuie să se trezească devreme.
Câte ore de somn ar trebui să doarmă adulții
În ultimi ani ai adolescenței, corpul a terminat de crescut, iar creierul este mai mult sau mai puțin dezvoltat complet. Nevoia de somn scade la 7 până la 8 ore de somn pe noapte.
Există mai puțină creștere cognitivă și este un mod de întreținere mai mult pentru organism. Adulții care au nevoie de mai mult de 8 ore de somn pot suferi de o tulburare de somn.
Apneea obstructivă în somn afectează aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume.
De câte ore de somn au nevoie seniorii
Pentru persoanele peste 65 de ani, eliberarea melatoninei încetinește, ceea ce duce la un somn din ce în ce mai scăzut. Ritmurile circadiene avansează și ele, deci seniorii se culcă mai devreme și se trezesc mai devreme.
Modificările fizice legate de vârstă, cum ar fi problemele de prostată, la bărbați, și menopauza, la femei, pot impacta, de asemenea, somnul profund și stabil.
Pentru persoanele cărora le este greu să doarmă orele potrivite pentru grupa lor de vârstă, specialiștii recomandă consultarea unui medic.