Semințele de chia pot fi foarte utile pentru starea generală de sănătate dacă sunt consumate corect.
Ce conține o porție de 28 de grame de semințe de chia
Iată o analiză a componentelor nutriționale cheie corespunzând unei porții de 28 de grame de semințe de chia uscate. Nutriționistul Chandni Haldurai explică pentru IndianExpress multiplele beneficii pentru sănătate ale semințelor de chia.
- Calorii: 138 calorii.
- Proteine: 4.7 grame de proteine.
- Fibre dietetice: 9.8 grame. Acest conținut bogat în fibre susține sănătatea digestivă și ajută la atingerea senzației de sațietate.
- Grăsimi sănătoase: Semințele de chia abundă în grăsimi sănătoase, în special acizi grași omega-3, cu aproximativ 8.6 grame de grăsime la 28 de grame.
- Carbohidrați: 12 grame de carbohidrați.
- Vitamine: Vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavină) și vitamina B3 (niacină).
- Minerale: Calciu, fosfor, magneziu și mangan. Semințele de chia conțin și cantități minuscule de zinc, cupru și potasiu.
Beneficii multiple pentru sănătate ale semințelor de chia
Semințele de chia sunt bogate în fibre și antioxidanți. Astfel constituie o sursă bună de fibre și antioxidanți, stimulând digestia și protejând celulele de deteriorare.
Semințele de chia sunt ideale dacă vrei să pierzi în greutate. Stimulând senzația de sațietate, contribuie în timp la pierderea în greutate. Totuși, nu constituie o soluție miraculoasă în acest sens.
Sănătatea inimii poate fi îmbunătățită cu ajutorul consumului de semințe de chia. Conțin acizi grași omega-3, inclusiv acid alpha-linolenic (ALA), care poate reduce riscul unei boli cardiace, scăzând trigliceridele.
Semințele de chiat susțin sănătatea osoasă oferind minerale esențiale ca magneziul, fosforul, calciul și potasiul, sunt importante pentru sănătatea oaselor. Conțin antioxidanți ca quercetina, care ajută în combaterea inflamației și protejează celulele de deteriorare.
Semințele de chia echilibrează nivelul de zahăr. Semințele de chia încetinesc valoarea la care carbohidrații sunt descompuși în zaharuri, ajutând la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge.
Tot semințele de chia îmbunătățesc sănătatea intestinală. Semințele de chia au o combinație de fibre solubile și insolubile, fiind bune așadar pentru ameliorarea constipației și stimularea sănătății intestinelor.
Semințele de chia sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet și femeilor însărcinate
Semințele de chia pot fi un adaus benefic în dieta multor persoane cu diabet datorită indicelui glicemic scăzut, conținutului bogat în fibre și potențialului de a echilibra nivelurile de zahăr din sânge, potrivit lui Haldurai.
“Combinația de fibre, grăsimi sănătoase și proteine din semințele de chia poate încetini digestia și absorbția de carbohidrați, facilitând niveluri de zahăr mai stabile după mese”, completează expertul.
Totuși, diabeticilor li se recomandă monitorizarea aportului de carbohidrați, inclusiv pe cei proveniți din semințele de chia. De asemenea, e bine să consulte un dietetician înainte de a le include în dietă.
Nutriționistul citat a mai explicat că semințele de chia pot oferi câteva beneficii femeilor însărcinate întrucât sunt dense în nutrienți și furnizează vitamine și minerale esențiale, inclusiv acizii grași omega-3, importanți pentru dezvoltarea fătului și sănătatea mamei.
„Conținutul poate ajuta la calmarea problemelor digestive comune din timpul sarcinii. Combinația de fibre, grăsimi sănătoase și proteine poate ajuta în controlarea apetitului și a nivelurilor de zahăr din sânge. În egală măsură, semințele de chia ajută hidratarea”, a spus experta. Cu toate acestea, e important să le consumi moderat, ca parte a unei diete foarte echilibrate, căci un consum în exces poate provoca disconfort digestiv.
Ce trebuie să mai știi despre semințele de chia
Semințele de chia sunt un aliment nutritiv care poate fi adăugat într-o varietate de preparate. Totuși, există câteva lucruri pe care e bine să le știi când le consumi, evidențiate de Haldurai.
Alergii potențiale. Semințele de chia nu sunt un alergen comun, însă e important să fii conștientă de posibilitatea unei reacții alergice, în special dacă ai o sensibilitate la alergii.
Conținut de zahăr. Au un conținut scăzut de zahăr, dar fii precaută la zaharurile adăugate din rețete, în special dacă ai restricții de dietă sau suferi de diabet.
Hidratare. Absorb apa, în consecință e important să bei multe fluide atunci când le consumi.
Disconfort digestiv. Sunt bogate în fibre, așadar e mai bine să începi cu cantități reduse și să treci gradual la porții mai mari pentru a evita problemele digestive ca balonarea, crampele și diareea.
Acizii grași Omega-3. Conțin acizi grași omega-3, însă mai ales sub forma acidului alfa-lipoic (ALA), care trebuie convertit în super acizi grași EPA și DHA (acid gras esential, de tip Omega 3). Este mai bine să iei EPA și DHA direct din alte surse, cum ar fi peștele sau uleiul de semințe de in.
Mituri și fapte despre semințele de chia
Haldurai a demontat și câteva mituri foarte populare despre semințele de chia.
Mitul 1: Semințele de chia sunt o soluție miraculoasă pentru slăbit
Fapt: Deși pot contribui la senzația de sațietate și conțin nutrienți sănătoși, nu sunt în sine o soluție magică pentru pierderea în greutate.
Mitul 2: Pot fi consumate în cantități nelimitate
Fapt: Supraconsumul de semințe de chia, în special fără lichide insuficiente, poate duce la disconfort digestiv. Începe cu porții moderate și crește gradual pe măsură ce organismul tău se adaptează la conținutul lor bogat în fibre.