Ce conține un măr. Ține sau nu doctorul la distanță?

Un măr pe zi chiar ține doctorul departe? Un nutriționist explică știința din spatele alimentelor „funcționale”. Citește mai jos pentru a afla ce conține un măr și care sunt beneficiile acestui fruct pentru sănătatea organismului.

Andrada Marinică
Publicat: 7 octombrie 2023, 5:19
Merele conțin diverse substanțe bioactive – substanțe chimice naturale care apar în cantități mici în alimente / Shutterstock

Cu toții am auzit că un măr pe zi ține medicul departe, dar cât de adevărat este asta? Merele nu sunt bogate în vitamina A și nici nu sunt benefice pentru vedere precum morcovii. Nu sunt o sursă excelentă de vitamina C și, prin urmare, nu luptă împotriva răcelii așa cum fac portocalele.

Totuși, merele conțin diverse substanțe bioactive – substanțe chimice naturale care apar în cantități mici în alimente și care au efecte biologice în organism. Aceste substanțe chimice nu sunt clasificate ca nutrienți precum vitaminele. Deoarece merele conțin multe substanțe bioactive care promovează sănătatea, fructul este considerat un aliment „funcțional”.

Ce sunt alimentele funcționale și cum diferă de superalimente

Alimentele funcționale sunt cele care conțin diferite substanțe bioactive, iar unele pot chiar funcționa ca un medicament.

Alimentele funcționale nu sunt la fel cu superalimentele. „Superfood” este un cuvânt la modă pe care oamenii de publicitate îl folosesc pentru a promova alimente precum kale, spanac și afine. Dar, în general, superalimentul este menit să implice un aliment care are o valoare nutritivă superioară și care este bogat în nutrienți ce sunt benefici pentru sănătate.

Reclamele pentru superalimente susțin că consumul alimentelor va îmbunătăți un anumit aspect al sănătății. Problema este că majoritatea acestor afirmații nu se bazează pe cercetări științifice, așa cum sunt criteriile pentru alimente funcționale.

Pe lângă nutrienții de care organismul nostru are nevoie pentru creștere și dezvoltare, alimentele funcționale conțin o varietate de substanțe bioactive, fiecare cu o funcție unică în organism. Substanțele bioactive pot fi găsite în mod natural în alimente sau adăugate în timpul procesării.

Carotenoizii

Carotenoizii sunt cele mai ușor de recunoscut exemple de substanțe bioactive. Sunt un grup de 850 de pigmenți diferiți care dau culoarea fructelor și legumelor galbene, portocalii și roșii. Carotenoizii funcționează în primul rând ca antioxidanți, ceea ce înseamnă că promovează sănătatea, ajutând la prevenirea deteriorarii celulelor corpului. Diferiți carotenoizi individuali pot funcționa în moduri diferite.

Beta-carotenul

Beta-carotenul este cel mai cunoscut carotenoid datorită cantităților mari care se găsesc în morcovi. Beta-carotenul se transformă în vitamina A în organism după ce îl consumi. Vitamina A este necesară pentru vederea normală.

Luteina și zeaxantina

Luteina și zeaxantina sunt carotenoizii galbeni care se găsesc în porumb și ardei. Cele două ajută la sprijinirea vederii, în special în rândul adulților în vârstă.

Cercetările sugerează că carotenoizii din alimente și celelalte categorii de substanțe bioactive pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer și la îmbunătățirea sănătății inimii. Este important de reținut că fructele și legumele bogate în carotenoizi sunt asociate cu riscuri reduse de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer, dar că carotenoizii din suplimente oferă mai puține beneficii.

Ce conține un măr: componentele bioactive

Fibrele dietetice naturale ale unui măr sunt una dintre componentele bioactive care duc la clasificarea acestuia ca aliment funcțional. Pectina din fibre se găsește în principal în pulpa unui măr.

Pectina funcționează pentru a reduce cantitatea de zahăr și grăsime care este absorbită în organism. Acest lucru ajută la reducerea riscului de diabet și boli de inimă.

Coji de mere sunt, de asemenea, pline de fibre care acționează ca un laxativ.

În plus, merele conțin cantități mari de substanțe chimice naturale cunoscute sub numele de polifenoli, care au roluri vitale în promovarea sănătății și reducerea bolilor cronice. Peste 8.000 de polifenoli au fost identificați în diferite alimente vegetale. Deoarece sunt în principal în coajă, merele întregi sunt surse mai bune de polifenoli decât sucul sau sosul de mere.

Antocianinele sunt o subclasă a polifenolilor care conferă cojii de măr o mare parte din culoarea roșie. Dietele bogate în antociani ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și sunt studiate pentru utilizare în tratarea bolii Alzheimer.

Un alt polifenol primar din mere este phloridzin. Cercetătorii au studiat rolul phloridzin la controlul glicemiei de mai bine de 100 de ani. Studii recente confirmă că joacă un rol important în reglarea nivelului de glucoză din sânge prin scăderea cantității de glucoză absorbită din intestinul subțire și creșterea excreției din rinichi.

Merele ajută cu adevărat să țină medicul departe?

Cercetătorii au încercat să descopere acest lucru. O echipă din SUA a analizat tiparele de consum de mere și numărul de vizite la medic la peste 8.000 de adulți. Dintre aceștia, aproximativ 9% au mâncat un măr pe zi. Odată ajustați pentru factorii demografici și legați de sănătate, cercetătorii au descoperit că consumatorii zilnici de mere au folosit puțin mai puține medicamente pe bază de prescripție medicală decât cei care nu mănâncă mere. Dar numărul de vizite la medic a fost aproximativ același între cele două grupuri.

Un grup de cercetători europeni a descoperit că consumul a două mere pe zi a îmbunătățit sănătatea inimii la 40 de adulți.

În timp ce consumul unui măr pe zi nu va reduce neapărat substanțial medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau vizitele la medic, ar putea fi un pas important către alimente mai sănătoase, pline de fibre și întregi.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
3
Divertisment
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate. Cum arată acum grăsuța de la Hollywood
Transformarea Melissei McCarthy după ce a fost acuzată că a folosit un medicament pentru a pierde în greutate a fost incredibilă. Grăsuța de la Hollywood arată incredibil după ce a scăpat de kilogramele în...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI