Scorțișoara este cunoscută pentru efectele sale terapeutice, de la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului, până la reducerea inflamației din organism. Află care este doza zilnică recomandată și cum poți profita de toate beneficiile acestui condiment.
Efectele benefice ale consumului de scorțișoară
Scorțișoara provine din scoarța diferitelor specii de arbori de scorțișoară. A fost folosit pe post de condiment și remediu medicinal de mii de ani. Acest ingredient aromat și versatil poate fi folosit atât în rețete dulci, cât și în cele sărate.
Aroma scorțioșoarei este ideală pentru a da gust preparatelor în sezonul rece, mai ales pentru plăcinte, băuturi calde sau alte gustări sărate. Scorțișoara conține un compus numit cinnamaldehidă, care este prezent în ulei. Aceasta oferă gust și aromă preparatelor și are multe benficii pentru sănătate.
Scoarța de scorțișoară conține, de asemenea, compuși bioactivi precum catechinele și procianidinele, care aparțin unui subgrup de flavonoide care pot avea efecte antioxidante și antiinflamatorii în organism.
„Există suficiente studii care sugerează că aproximativ o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge, rezistența la insulină, tensiunea arterială și nivelul colesterolului.”, spune medicul Michael L. Dansinger.
Consumul de scorțișoară în cazul persoanelor cu afecțiuni de sănătate precum diabetul de tip 2 sau obezitatea a oferit rezultate pozitive în ceea ce privește tratamentul acestora, a adăugat medicul.
Printre efectele benefice ale consumului de scorțișoară se află și diminuarea din organism a unor anumite tipuri de bacterii, datorită proprietăților sale antibacteriene. Studiile din laborator arată că scorțișoara poate contribui la îmbunătățirea inflamației în cazul femeilor care suferă de artrită reumatoidă.
De asemenea, experții sunt de părere că acest condiment poate avea efecte neuroprotectoare. Studiile arată că proprietățile extractelor de scorțișoară pot inhiba și preveni factorii cheie declanșatori în cazul bolii Alzheimer, dar momentan este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.