Trecerea de la vârsta reproductivă la menopauză poate dura aproximativ un deceniu. Perimenopauza provoacă schimbări notabile similare cu menopauza, cum ar fi uscăciunea vaginală, bufeurile și scăderea dorinței sexuale.
Ce este perimenopauza
Perimenopauza începe cu modificări ale duratei de timp dintre menstruații și se încheie la un an după ultima menstruație. Aceasta durează de obicei aproximativ între 4 și 8 ani. În unele cazuri, poate dura până la 10 ani. Perimenopauza apare de obicei în jurul vârstei de 40 sau 50 de ani.
Perimenopauza se poate instala și mai devreme, fiind influențată de anumiți factori. De exemplu, dacă ești fumătoare, ai antecedente de menopauză precoce sau ai avut o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ambelor ovare.
„Știi că ești în menopauză doar atunci când te uiți în urmă și realizezi că a trecut un an fără menstruație.”, explică obstetricianul Dr. Pelin Batur. „Altfel, modul în care sângerezi și felul în care resimți simptomele nu sunt întotdeauna corelate,”, a adăugat acesta.
Nu există o examinare prin intermediul căreuia poți afla când se va instala în organism menopauza. Menopauza este un proces biologic natural, care are loc atunci atunci când persoanele care au menstruație nu mai produc hormonii de reproducere de care organismul are nevoie pentru a ovula și a avea menstruație în fiecare lună. Perimenopauza reprezintă anii premergători menopauzei.
Indicii care arată că ești la sfârșitul perimenopauzei
Specialiștii explică ce este perimenopauza. Această perioadă de tranziție către menopauză include perimenopauza timpurie și târzie. Durata perimenopauzei timpurii variază în funcție de persoană, dar, de obicei, începe la începutul sau mijlocul anilor 40, spune Healthline.
Dacă ai 20, 30 sau chiar 40 de ani și ai menstruații neregulate, este indicat să discuți cu medicul specialist despre aceste simptome. Este important ca menopauza precoce să fie identificată din timp, pentru a exclude alte afecțiuni care pot mima menopauza la persoanele tinere.
În organism apar schimbări specifice odată cu tranziția către menopauză. În timpul acestei tranziții naturale prin anii de reproducere către finalul acestora, te poți confrunta cu următoarele modificări sau simptome.
Menstruații neregulate
Primul semn care îți arată că te afli spre sfârșitul perioadei de perimenopauză este dat de menstruațiile neregulate. În această etapă, ciclurile menstruale neregulate devin și mai puțin regulate. De asemenea, specialiștii precizează că primul semn al finalul anilor de reproducere este dat de dereglările menstruației.
Bufeuri și transpirații nocturne
Bufeurile apar din cauza unei scăderi a nivelului de estrogen din organism. Această scădere perturbă hipotalamusul, care este termostatul natural al organismului și centrul de termoreglare din creier. Astfel, acesta crede că organismul este mai cald decât este în realitate.
Hipotalamusul răspunde prin lărgirea vaselor de sânge din apropierea suprafeței pielii și activarea glandelor sudoripare pentru a răci corpul. Aproximativ 85% dintre persoane se confruntă cu bufeuri la finalul perioadei de perimenopauză.
Alte simptome asociate cu bufeurile spre sfârșitul perimenopauzei includ senzația de căldură, frisoanele sau transpirațiile nocturne.
Dorința sexuală scăzută
În perioada de perimenopauză apetitul sexual începe să scadă, urmând ca scăderea să se agraveze în timpul menopauzei. Scăderea estrogenului și a testosteronului din organism în această etapă contribuie la o pierdere a interesului pentru orice activitate sexuală.
Uscăciune vaginală
Simptomele de uscăciune vaginală pot deveni mai vizibile pe măsură ce perioada de perimenopauză se apropie de final. Acest lucru este cauzat tot de scăderea nivelului de estrogen din organism. Estrogenul este un hormon responsabil cu hidratarea țesuturilor.
Diminuarea nivelul de estrogen din organism poate face ca pielea de pe tot corpul și vaginul să fie uscate și iritate. Țesutul vaginal devine subțire, uscat și mai puțin lubrifiat. Această uscăciune poate face dificilă viața intimă, deoarece contribuie la scăderea dorinței sexuale.