Cercetările au arătat că atât dietele vegane, cât și cele vegetariene pot oferi multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a afla despre dietele vegane, ce alimente poți mânca și care sunt avantajele și dezavantajele acestui stil de viață.
Ce înseamnă să ai o dietă vegană
Veganii nu mănâncă alimente care conțin produse de origine animală. Aceasta înseamnă că dieta lor exclude complet orice tip de carnea, fructe de mare și lactatele, precum și mierea sau alimentele cu aditivi care provin de la animale, cum ar fi gelatina sau zerul.
Veganii se bazează exclusiv pe alimente vegetale.
- Fructe
- Legume
- Nuci
- Cereale
- Uleiuri vegetale precum măsline, canola, susan și avocado
- Leguminoase
- Produse din cereale
- Paste
- Pâine
- Alimente din soia
- Nuci și unt de nuci
Magazinele naturiste oferă de obicei o gamă largă de opțiuni vegetariene și vegane. Unele alternative vegane pe bază de plante și lactate includ sunt cele de mai jos:
- Alternative la carne făcute din ciuperci, alge, cereale sau leguminoase, cum ar fi fasolea neagră
- Proteine din soia sau din alte tipuri de fasole ori proteine vegetale texturate
- Produse asemănătoare brânzei create din apă și uleiuri sau grăsimi vegetale cu adaos de proteine vegetale
- Lapte vegetal din cânepă, ovăz, soia, migdale, orez sau alte surse vegetale.
Ce alimente nu sunt vegane
Alimentele care nu sunt vegane sunt orice alimente făcute cu produse de origine animală sau derivate ale acestora.
Multe alimente prefabricate nu sunt vegane, deși sunt în mare parte pe bază de plante. Asta pentru că folosesc ingrediente făcute din țesuturi sau produse animale.
Ingredientele alimentare non-vegane de origine animală:
- Albumen, care provine din ouă
- Miere de albine
- Untură
- Seu
- Isinglass, gelatină de pește
- Zer, lactoză și cazeină din lapte
- Gelatina
- Glicerol
- Inozinat disodic, un aditiv alimentar, uneori făcut din carne sau pește
Oamenii care țin o dietă vegană evită de asemenea produsele cosmetice și de uz casnic testate pe animale și îmbrăcămintea derivată din surse animale. Pielea ecologică, care nu este făcută din piele de animal este o alternativă pentru ei.
Există, de asemenea, un înlocuitor din soia pentru cașmir, pe care unele grupuri de protecție a animalelor îl numesc „cașmir vegetal”.
Alte materiale la care veganii renunță:
- Mătase (făcută din coconii fierți de larve de viermi de mătase)
- Piele de căprioară
- Lână
- Pâslă, care poate conține fibre de origine animală
- Angora, realizat din păr de iepure Angora
- Pashmina, un tip de cașmir fin făcut din păr de capră
- Mohair, care provine de la capre
- Blană
- Pene
- Fildeş
- Perle
- Os
Veganii pot purta în schimb îmbrăcăminte din bumbac organic, alge, lemn, fibră de fag, cânepă, boabe de soia, poliester reciclat, fibră de cocos.
Beneficiile unei diete vegane
Dietele vegane vin cu multe beneficii potențiale pentru sănătate și mediu. O dietă vegană bogată în nutrienți și echilibrată în calorii are potențialul de a menține o greutate sănătoasă. O dietă vegană ar putea, de asemenea, să scadă riscul mai multor boli cronice.
Cercetările susțin că dietele vegane ar putea ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic. Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care cresc riscul de accident vascular cerebral, rezistență la insulină, diabet, boală coronariană sau alte afecțiuni care pun viața în pericol.
Există dovezi că dietele bogate în alimente vegetale, fructe și legume te pot pot ajuta, de asemenea, să ai o greutate sănătoasă.
Cercetătorii cred că conținutul mai mare de fibre, aportul mai scăzut de energie și compoziția diferită a nutrienților din dietele pe bază de plante au fost responsabile pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.