Specialiști spun că am putea produce beton mai rezistent. Ei susțin că dacă adaugi zaț de cafea în compoziția lui, acesta devine cu 30 la sută mai puternic prin procesare. Acest lucru a fost descoperit de cercetătorii din Australia.
Ce poți face cu zațul de la cafea
Noua lor rețetă ar putea rezolva mai multe probleme în același timp. În fiecare an, lumea produce 10 miliarde de kilograme de deșeuri de cafea la nivel global. Majoritatea ajung în gropile de gunoi. Și pentru că consumul de cafea te poate ajuta să pierzi și în greutate, află cum te mai poți bucura de beneficiile acestei băuturi magice.
„Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare pentru mediu. Emite cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon. Acestea contribuie la schimbările climatice”, explică inginerul Rajeev Roychand de la Universitatea RMIT.
Cu o piață a construcțiilor în plină expansiune la nivel global, există, de asemenea, o cerere din ce în ce mai mare de beton cu resurse intensive. Aceasta provoacă și un alt set de provocări de mediu.
„Extracția în curs de desfășurare a nisipului natural din întreaga lume – de obicei luat din albiile și malurile râurilor – pentru a satisface cerințele în creștere rapidă ale industriei construcțiilor are un impact mare asupra mediului”, spune inginerul RMIT Jie Li.
„Există provocări critice și de lungă durată în menținerea unei aprovizionări durabile de nisip. Se întâmplă din cauza naturii limitate a resurselor și a impactului asupra mediului ale exploatării lui. Cu o abordare a economiei circulare, am putea păstra deșeurile organice departe de depozitul de gunoi. De asemenea, am putea păstra mai bine și resursele noastre naturale cum ar fi nisipul”.
Produsele organice, cum ar fi zațul de cafea, nu pot fi adăugate direct în beton. Acestea conțin substanțe chimice care slăbesc rezistența materialului de construcție. Cu toate acestea, folosind niveluri scăzute de energie, echipa de cercetători a încălzit deșeurile de cafea la peste 350 ° C (aproximativ 660 ° F) în timp ce le-a lipsit de oxigen.
Care sunt concluziile cercetătorilor
Acest proces se numește pirolizare. Descompune moleculele organice, rezultând un cărbune poros, bogat în carbon, numit biochar, care poate forma legături cu matricea de ciment și, prin urmare, se poate încorpora.
Roychand și colegii au încercat, de asemenea, să pirolizeze zațul de cafea la 500 ° C. Cu toate acestea, particulele de biochar rezultate nu au fost la fel de puternice.
Cercetătorii avertizează că trebuie încă să evalueze durabilitatea pe termen lung a produsului lor de ciment. Acum lucrează la testarea modului în care funcționează hibridul de cafea-ciment. Vor să-i verifice rezistența în timpul ciclurilor de îngheț/dezgheț, absorbție de apă, abraziuni și mulți alți factori de stres.
Echipa lucrează, de asemenea, la crearea de biochar din alte surse de deșeuri organice. Vor să testeze inclusiv lemn, deșeuri alimentare și deșeuri agricole.
„Cercetarea noastră este în stadii incipiente. Dar aceste descoperiri interesante oferă o modalitate inovatoare de a reduce considerabil cantitatea de deșeuri organice care ajung la groapa de gunoi”, spune inginerul RMIT Shannon Kilmartin-Lynch.
„Inspirația pentru cercetarea mea, dintr-o perspectivă indigenă, care implică îngrijirea țării. Asigură un ciclu de viață durabil pentru toate materialele și evitând ca lucrurile să intre în groapa de gunoi pentru a minimiza impactul asupra mediului.”
Cercetarea lor a fost publicată în Journal of Cleaner Production.