Natalie Dattilo, PhD, psiholog licențiat și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, care se concentrează pe psihologia pozitivă și pe schimbarea comportamentului, spune că, atunci când vine vorba de Anul Nou, comportamentele care formează obiceiuri îți oferă satisfacție pe termen scurt și lung.
Ce poți face înainte de sfârșitul anului
„Fericirea nu se întâmplă pur și simplu”, spune ea. „Rutina și planificarea centrelor plăcerii și recompensei creierului este necesară pentru a ne simți bine. Pentru a ne păstra capacitatea de a ne simți bine în viitor.”
Pentru a începe o rutină chiar acum, care vă va aduce fericirea în 2022, Dr. Dattilo a oferit cinci comportamente de stimulare a fericirii pe care le poți utiliza pentru bucuria din viața de zi cu zi. Pentru a fi fericiți și împliniți, ingrediente cheie ale longevității, avem nevoie de relații sănătoase și constructive, de o minte sănătoasă, de ajustări minime în rutina alimentară și, poate cel mai important, de un scop în viață.
Repetă afirmații pozitive
Chiar dacă te afli în tabăra celor care cred că afirmațiile pozitive sunt siropoase, ia în considerare cercetările care arată că acestea pot fi un mijloc eficient pentru creșterea bunăstării și atenuarea stresului. În câteva momente ale zilelor de acum și până la sfârșitul anului exersează afirmații pozitive precum: „Merit timpul și efortul necesar pentru a-mi răspunde nevoilor și a-mi hrăni fericirea”, spune dr. Dattilo. Scrie-l pe o notă Post-it, pune-l pe ecranul de pornire al telefonului tău sau repetă-l când ai un moment liber.
Evaluează-ți valorile
Sfârșitul anului este, de asemenea, un moment minunat pentru a face bilanțul în ceea ce crezi, spune dr. Dattilo. Îți poți adresa întrebări precum:
- Ce fel de părinte vreau să fiu?
- Ce tip de partener romantic vreau să fiu?
- Ce calități prețuiesc cel mai mult în prieteniile mele?
- Ce este cel mai important pentru mine în ceea ce privește educația sau cariera?
- Ce contribuție aș dori să aduc comunității mele?
Ce înseamnă să apreciezi încrederea de sine? Aflarea răspunsurilor la acestea te va ajuta să ghidezi stabilirea obiectivelor și luarea deciziilor. Te poate ajuta să îți prioritizezi timpul, efortul și energia în Noul An.
Întreabă-te „de ce?” și află ce poți face înainte de sfârșitul anului ca să fii fericită
Pilotul automat este o stare utilă în care trebuie să te afli atunci când verifici lista de lucruri de făcut la serviciu sau când duci la bun sfârșit anumite sarcini, dar dr. Dattilo avertizează să nu îți petreci prea mult din viață fără „de ce-ul” din spatele a tot ceea ce faci. „Este posibil să nu te simți mereu motivată să faci lucrurile de care ai nevoie sau chiar vrei să le faci. Cercetările confirmă că a avea un scop mereu crește sănătatea și longevitatea, așa că începe să te întrebi: „De ce fac asta?” Și nu te opri.
Acceptă-ți viața așa cum este acum, dar rămâi conectată la cum vrei să fie
„Deși este important să avem obiective, fericirea poate rămâne evazivă dacă ne concentrăm prea mult pe a dori ca lucrurile să fie diferite. Ia în considerare adoptarea unei practici de autoacceptare radicală, care este alegerea activă și disponibilitatea de a face ca lucrurile să fie așa cum sunt. Pur și simplu pentru că sunt”, spune dr. Dattilo. „Acceptarea de sine poate fi puternic transformatoare și esențială pentru o fericire autentică și de lungă durată”. Din acest loc de autoacceptare radicală, vei putea să faci schimbări bazate pe valoare în viața ta. Fără să fii dură cu propria persoană.
Apreciază ceea ce ai
Practicarea recunoștinței este una dintre modalitățile cele mai susținute de cercetare de a crește practica fericirii. Asigură-te că petreci ceva timp făcând un inventar asupra părților bune din viața ta. „Știm că o practică a recunoștinței este asociată cu mai multe emoții pozitive, anxietate mai scăzută, o perspectivă îmbunătățită și relații de mai bună calitate. În plus, apreciind provocările și eșecurile pe care le-am depășit, dezvoltăm rezistența și încrederea în abilitățile noastre pentru a face față provocărilor și eșecurilor din viitor. Acest lucru, la rândul său, ne încurajează să ne stabilim obiective. Să ne simțim optimiști cu privire la abilitățile noastre de a le atinge”, spune dr. Dattilo.