Rețetele de mucenici variază de la o zonă la alta. Acestea sunt pregătite cu precădere în luna martie pentru a marca Sărbătoarea Sfinților Mucenici. Ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru a te bucura de un desert cu adevărat tradițional și savuros.
Ce poți pune în aluatul mucenicilor moldovenești ca să iasă pufoși și aromați
Mucenici moldovenești sunt unii dintre cei mai îndrăgiți. Rețeta provine din zona Moldovei, după cum spune și numele, dar a ajuns să se răspândească în întreaga țară. Mucenicii moldovenești sunt asemănători cu conurile, aluatul fiind asemănător cu acela al cozonacului.
Mucenicii moldovenești sunt însiropați cu un sirop aromat și îndulcit cu miere, iar la final sunt decorați cu nucă.
Pe lângă rețeta de mucenici moldovenești mai există și varianta mucenicilor muntenești. Mucenicii muntenești sunt acei mucenici micuți fierți într-un sirop aromat cu scorțișoară, coajă de lămâie, portocală și nucă.
Ingredientul secret al mucenicilor moldovenești este dat de coaja rasă de portocală. Aceasta oferă o aromă deosebită aluatului pufos. Pentru această rețetă de mucenici moldovenești pufoși și aromați vei avea nevoie de:
- 1 kg de făină
- 50 gr de drojdie proaspătă
- 150 g de zahăr
- 2 ouă
- un praf de sare
- 450 ml de lapte
- 100 ml de ulei
- coaja rasă de lămâie și portocală.
Pentru sirop vei avea nevoie de:
- 500 ml de apă
- 50 gr de zahăr
- 50 gr de miere
- 300 – 350 g nucă măcinată
- coaja de la o lămâie rasă.
Cum prepari rețeta celor mai pufoși mucenici moldovenești
Modul de preparare al aluatului seamănă foarte mult cu cel al cozonacului. Totuși, această rețetă nu necesită la fel de mult timp pentru a fi gata.
Începe prin a amesteca drojdia cu o lingură de zahăr și 3 linguri de lapte cald. Ingredientele se amestecă până când se obține o compoziție omogenă. Separat, cerne făina, iar în mijlocul ei adaugă amestecul preparat anterior.
Amestecă totul și lasă maiaua de djogie să-și dubleze volumul. Într-un al treilea vas amestecă ouăle cu praful de sare și zahărul până când devin cremoase.
Adaugă aromele și uleiul, apoi pune amestecul rezultat în vasul cu făină. Pune treptat laptele cald și amestecă totul în continuare.
Frământă aluatul pentru a-l transforma într-unul compact și nelipicios. Acoperă totul și lasă aluatul la cald pentru o oră. În tot acest timp el ar trebui să-și dubleze volumul. Împarte apoi aluatul în 15 bucăți. Modelează fiecare bucată în șnururi pe care să le împletești în forma cifrei 8.
Așează aluatul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-l la odihnit pentru 30 – 40 de minute. Încălzește cuptorul la 180 de grade și coace mucenicii pentru 30 de minute.
Cum prepari siropul pentru mucenicii moldovenești
Pune apa într-un vas pe foc și adaugă zahărul și celelalte arome. Amestecă până când se topește complet zahărul.
Siropul trebuie lăsat să fiarbă la foc mediu până capătă consistența dorită. La final, mucenicii moldovenești se ung cu acest sirop și se completează cu nuca tocată mărunt.