Ce să faci ca copiii să fie în siguranță în mediul online: sfaturile specialiștilor

De la partajarea de imagini sexuale „autogenerate” până la expunerea la conținut deranjant, copiii se confruntă cu o serie de pericole semnificative online. Deci, ce pot face părinții pentru a minimiza riscurile. Care sunt semnele de avertizare că un copil ar putea avea probleme? Dacă ești mamă, află ce să faci ca copiii să fie în siguranță în mediul online.

Andrada Marinică
Publicat: 25 mai 2023, 7:05
Cheia pentru protejarea unui copil este ca părinții să creeze o cultură "fără vina" acasă / Shutterstock

În timp ce unii copii au împărtășit imagini sexuale cu persoane pe care nu le cunosc personal, alții sunt expuși fără să vrea la conținut deranjant. Există din păcate o mulțime de situații care s-au terminat tragic din lipsa de atenție și educație.

Ce să faci ca copiii să fie în siguranță în mediul online

Anul trecut, mai mult de o treime (36%) dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani au văzut online ceva „îngrijorător sau urât”, potrivit autorității de reglementare a comunicațiilor Ofcom. Acestea ar putea include conținut auto-vătămător sau pro-suicid. Pot include de asemenea pornografie sau videoclipuri cu decapitarea teroriștilor, spune Kate Edwards de la siguranța copiilor la NSPCC.

„Algoritmii conduc conținutul pe care acești copii și tineri îl văd”, spune ea. „Este posibil ca un copil să fi privit o postare despre autovătămare, poate din curiozitate, sau poate să fi apărut ceva pe pagina sa internet. Odată ce au văzut cu una sau două postări similare, aplicația va începe să partajeze din ce în ce mai mult din aceeași categorie de conținut cu ei.”

Și deoarece algoritmii sunt legați de experiența online a unei persoane, poate fi foarte dificil pentru părinți să vadă același conținut pe care l-au văzut copiii lor. Așadar, ce sugerează NSPCC să facă părinții pentru a reduce riscurile online și ce semne ar trebui să aibă în vedere atunci când cred că copilul lor ar fi fost expus la rău?

Părinții care limitează timpul petrecut de copiii lor în mediul online și limitează momentul în care își pot folosi dispozitivele online sau smartphone-urile nu fac suficient pentru a-i proteja de oamenii care nu au intenții bune, spune Edwards. „Chestia este că un copil poate fi expus la abuz online după ce a fost online timp de cinci minute sau cinci ore”, spune ea.

Regulile pe care e important ca cei mici să le știe

Cheia pentru protejarea unui copil este ca părinții să creeze o cultură „fără vina” acasă. „Primim apeluri de la copii care au fost pe dispozitivele lor și au fost expuși la conținut deranjant în timpul nopții, când părinții lor dorm”, spune Edwards. „Copiii sunt atunci prea speriați să-și trezească părinții pentru că ar trebui să doarmă. Este important ca părinții să fie deschiși la minte. Să vorbească cu copiii lor despre ceea ce văd online și să fie deschiși să audă ce au de spus”.

Activarea setărilor de control parental pe wifi, rețelele telefonice, aplicațiile și dispozitivele individuale este vitală. Funcția blochează și filtrează conținutul supărător sau inadecvat, dar și gestionează ceea ce pot vedea diferiți membri ai familiei.

Strategie diferită pentru copiii mai mici

Șaptesprezece la sută dintre copiii de trei și patru ani au acum un smartphone. 28% dintre copiii de cinci până la șapte ani. „Dificultatea cu copiii mai mici este că ei nu știu cum pot să nu mai privească ceva care îi sperie”, spune Edwards.

„Lucru de făcut aici este să-i învățați cum să apese butonul de pauză de pe dispozitivul lor. Apoi trebuie învățați să vă aducă dispozitivul”, spune ea. De asemenea, la această vârstă fragedă este esențial să începi „conversații active” despre lumea online. Despre cât de important este să nu păstreze un secret sau să distribuie imagini.

„Nu cred că părinții sunt naivi cu privire la riscurile din mediul online. Dar cred că este foarte dificil să fii la curent, deoarece tehnologia se mișcă atât de repede”, spune Edwards.

„Unele dintre acestea sunt, de asemenea, destul de complicate. Părinții cred că, dacă pun un filtru pe wifi-ul de acasă, acesta va opri orice lucru pe care nu vor ca copiii lor să-l vadă. Niciun filtru nu este 100% eficient, motiv pentru care este, de asemenea, important să dezvoltați o strategie”.

Care sunt semnele că un copil a suferit un abuz

Un semn clar că un copil a fost expus la ceva rău este dacă devine retras. El va începe să se teamă de dispozitiv de fiecare dată când primește un mesaj, spune Edwards. Un alt indicator este dacă primesc un număr neobișnuit de mesaje și devine îngrijorat. Părinții ar trebui, de asemenea, să fie atenți dacă copilul lor începe să folosească un limbaj diferit. Dacă are mai mulți prieteni și aplicații noi sau dacă dintr-o dată au mulți bani, spune ea.

Implicarea părinților în menținerea copiilor lor în siguranță în mediul online este deosebit de importantă. Din păcate, autoreglementarea venită de la companiile de tehnologie nu a reușit să-i protejeze.

Indiferent de contextul în care se petrece abuzul asupra unui minor, dacă el pune în pericol integritatea sau viața copilului și are un impact traumatic asupra acestuia apelează serviciul de urgență 112 (Poliția), sună la 116 111, numărul Asociației Telefonul Copilului sau sună la Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), care funcţionează în fiecare judeţ şi în fiecare sector din Bucureşti.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
PARTENERI