Zacusca este unul dintre cele mai iubite preparate pentru conservare. Aceasta se găsește în cămara oricărei gospodine care își dorește să se pregătească cu desăvârșire pentru iarnă. Poți face zacuscă dintr-o mulțime de legume, cel mai adesea gospodinele preferând zacusca de vinete.
Ce să pui în rețeta de zacuscă pentru a fi mai gustoasă și aromată
Zacusca se pregătește din timp și se lasă în borcane pentru perioada iernii. Cel mai bine este să te apuci de prepararea acestui aperitiv delicios atunci când legumele necesare sunt coapte și în plin sezon.
Pentru a schimba gustul clasic al rețetei de zacuscă ai nevoie și de un ingredient secret. Sigur ai deja în casă acest ingredient simplu care te va ajuta să-ți transformi complet preparatul.
Dacă vrei ca preparatul tău să fie unul nou și gustos, atunci gospodinele de pretutindeni recomandă să incluzi în acesta câteva foi de dafin. Foile de dafin vor da o aromă unică și plăcută rețetei tale de zacuscă. În plus, ele reprezintă un element clasic al preparatelor din cămara bunicii.
Pentru că ne dorim să prepari cea mai bună rețetă de zacuscă de vinete, mai jos găsești ingredientele necesare și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea cele mai bune rezultate.
Cum prepari zacuscă de vinete
Pentru a prepara rețeta clasică de zacuscă de vinete ai nevoie de cateva ingrediente simple:
- 6 kg vinete
- 4 kg ardei roșu (capia + ardei gras)
- 2 kg ceapă galbenă
- 1 kg bulion de roșii
- 500 ml ulei de floarea soarelui
- sare și piper măcinat, după gust
- zahăr după gust (opțional)
- 2 crenguțe de cimbru
- 2 foi dafin.
Începe prin pregătirea vinetelor și a ardeilor. Vinetele și ardeii trebuie puse la copt la cuptor. Descoperă cum să coci vinetele și ardeii astfel încât să fie ușor de decojit. După coacere și curățare pune vinetele și ardeii în site de scurgere.
Aruncă sucul de la vinete la chiuvetă, iar pe cel de la ardei folosește-l la fierverea rețetei de zacuscă. După ce ai scurs legumele te poți apuca să le toci mărunt. Cât timp legumele tale se scurg poți să pregătești ceapa pe care e recomandat să o toci mărunt, iar mai apoi să o călești.
Pentru pregătirea rețetei de zacuscă trebuie să pu într-un ceaun sau o cratiță mai mare ingredientele necesare. Alege un vas care să aibă cel puțin 7 litri. Toarnă uleiul apoi pune vasul pe flacăra aragazului. Adaugă ceapa și las-o să se călească.
Când ceapa s-a călit poți adăuga o parte din sucul de la ardeii copți. După aceea adaugă și vinetele și ardeii copți. Amestecă totul cu o spatulă până ce se omogenizează. Fierbe totul timp de o oră, apoi adaugă o linguriță de sare, ¼ linguriță de piper măcinat, crenguțele de cimbru și foile de dafin.
Cum potrivești gustul rețetei tale
Amestecă periodic rețeta de zacuscă de vinete. Când uleiul începe să se ridice la suprafață, pe marginile vasului, poți adăuha și bulionul de roșii. Mai lasă totul pe foc timp de 30 de minute și amestecă periodic. Asezonează gustul rețetei tale cu sare și zahăr.
Zacusca fierbinte trebuie pusă în borcane sterilizate. Închide-le ermetic și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească complet, iar mai apoi le poți eticheta și depozita.