Originară de pe continentul Asiatic, această cereală reprezintă o parte importantă a dietei pentru majoritatea populației. Totuși, dependența de orez nu este întotdeauna benefică pentru sănătate. Deși oferă carbohidrați esențiali, conține concentrații mari de amidon și îi lipsesc anumiți nutrienți.
Mulți oameni consideră orezul alb un carbohidrat gol sau rău deoarece își pierde substanțele nutritive atunci când tărâțele și germenii sunt îndepărtați. În același timp, orezul alb este de obicei îmbogățit cu substanțe nutritive adăugate, cum ar fi fierul și vitaminele B, scriu specialiștii Colorado State University.
Ce schimbări se produc în organism dacă renunți la orez timp de o lună
Consumul excesiv de orez alb rafinat poate duce la creșteri ale nivelului de zahăr din sânge și contribuie la creșterea în greutate. Este important de știut când și în ce cantități să mănânci orez. Un castron mic cu orez consumat în mod corect nu dăunează organismului.
Depinde de nevoile fiecăruia dacă acesta vrea să excludă orezul definitiv sau temporar din dietă. În general, specialiștii recomandă o dietă echilibrată care include o varietate de alimente bogate în nutrienți.
Afectează digestia
Digestia ar putea fi afectată din cauza aportului scăzut de fibre, ceea ce poate duce la modificări ale tranzitului intestinal. Orezul reprezintă o sursă de carbohidrați, vitamine B și minerale. Cu toate acestea, efectele specifice variază în funcție de organismul fiecărei persoane, potrivit specialiștilor The Indian Express.
Scade nivelul de glucoză din sânge
Absența consumului de orez poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză din sânge. Dar odată ce începi să-l consumi din nou, nivelul de glucoză va reveni la același nivel ca înainte. Această cereală poate crește riscul de diabet, sindrom metabolic și rezistență la insulină.
Cerealele rafinate se descompun rapid în organism deoarece le-au fost îndepărtate fibrele. Din acest motiv, nivelul zahărului din sânge crește după fiecare masă la care îl consumi.
În cazul în care te întrebi ce schimbări se produc în organism dacă renunți la orez timp de o lună, reține că nivelurile de zahăr din sânge se pot stabiliza fără conținutul ridicat de carbohidrați al orezului. Totuși, acest lucru este posibil doar dacă nu înlocuiești orezul cu alte cereale și îți restricționezi caloriile și cantitatea totală de carbohidrați din dietă.
Pierzi masă musculară
Când renunți la orez timp de o lună, corpul tău poate experimenta o pierdere în greutate din cauza aportului redus de calorii. Carbohidrații din orez au un rol important în organism. Carbohidrații sunt esențiali pentru producția de energie. Eliminarea lor completă slăbește corpul pe măsură ce organismul începe să folosească proteine prin descompunerea masei musculare pentru a produce energie. Lipsa lor duce și la o mulțime de deficiențe de vitamine și minerale. Deci, kilogramele pierdute nu reprezintă grăsime, ci mușchi, iar acest rezultat nu este benefic pentru sănătate.
Cum poți înlocui orezul
Alege alternative care se potrivesc nevoilor și preferințelor tale alimentare. Alternativele mai sănătoase la orez includ quinoa, care este bogată în proteine și fibre sau conopida ca opțiune cu conținut scăzut de carbohidrați. Leguminoasele și cartofii dulci pot fi o sursă de carbohidrați bogați în nutrienți.
Dacă nu ai intoleranță la alte cereale, poți înlocui orezul cu orzul. Orzul seamănă mult cu ovăzul, dar are un conținut similar de calorii cu cel al orezului alb. Singura diferență este compoziția mai bogată în proteine și fibre.
De asemenea, bulgurul are o textură foarte asemănătoare cu cea a orezului alb. Bulgurul conține o doză mai sănătoasă de fibre, având mai puține calorii și carbohidrați. Adaugă-l în salate pentru a beneficia de calitățile sale nutriționale.