Această anxietate față de alegerea alimentelor a dus la o nouă tendință de a consuma același lucru zilnic. TikTok-ul este plin de mărturii ale utilizatorilor care s-au alăturat conceptului de uniformitate în ceea ce privește mâncarea.
„Încerc să îmi creez un obicei”, a mărturisit creatoarea de conținut Bishoi Kella într-un TikTok. „Încerc să pun asta pe pilot automat. Nu vreau să mă mai gândesc la ce alimente voi mânca.”
Aubree Malick, o altă persoană cunoscută pe TikTok, a spus că mănâncă același prânz în fiecare zi. Se pare că această decizie i-a adus un sentimente de liniște, mai ales în zilele în care are un program aglomerat și chiar nu îi stă capul la mâncare.
Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când mănânci aceleași alimente în fiecare zi
A face în mod repetat aceleași alegeri alimentare nu este tocmai un concept nou. Victoria Beckham, de exemplu, a mâncat aceeași masă în fiecare zi mai bine de două decenii, potrivit soțului ei.
Deși sunt oameni care au adoptat deja acest concept, află ce spun profesioniștii din domeniul sănătății despre acest trend care a căpătat din nou popularitate.
În primul rând, să consumi același meniu zilnic e mai ușor, mai simplu și din punct de vedere al alegerii, dar și din rațiuni economice.
Pentru unii, a avea zilnic același meniu poate fi legat de planuri de slăbire. Unii oameni care încearcă să slăbească constată că a mânca același lucru în fiecare zi facilitează numărarea caloriilor. Ei știu exact ce să mănânce pentru a rămâne într-o anumită limită de calorii.
Dar a consuma aceleași alimente în fiecare zi poate fi legat și de probleme psihologice în jurul alimentelor. Printre cele mai frecvente se numără sensibilitățile texturale, fricile legate de alimente și chiar alimentația haotică, a declarat Rebecca Boswell, psiholog.
Cât de sănătos e să consumi aceleași alimente zilnic
A mânca același lucru în fiecare zi poate fi mai ușor, dar nutriționiștii spun că nu este neapărat mai sănătos. „A mânca același lucru în fiecare zi poate să nu fie cea mai bună alegere pentru microbiomul intestinal”, a spus Cohen. „Bacteriilor din intestinul nostru le place diversitatea de alimente și nutrienți pentru un echilibru sănătos.”
Respectarea aceluiași plan de masă poate crește, de asemenea, șansele de a pierde anumite substanțe nutritive esențiale, a spus Bishop-Simo.
„Diferitele alimente conțin nutrienți diferiți. Consumul acelorași alimente în fiecare zi crește riscul ca organismul să nu primească ceea ce are nevoie”, a spus ea. Acest lucru crește șansele de a dezvolta deficiențe de nutrienți și probleme de sănătat. Te poți confrunta cu anemia, osteoporoza și multe altele.
Consumul unei varietăți de alimente „este o modalitate prin care te asiguri că ai un aport optim de nutrienți”, a spus Cohen, adăugând: „Este foarte dificil să consumați o dietă care conține 100% din toți nutrienții în fiecare zi”.
Mesele identice și efectele lor asupra sănătății mintale
A mânca același lucru în fiecare zi nu numai că poate fi monoton, dar poate fi și un semn al unei probleme de sănătate mintală subiacentă, Gail Saltz, profesor asociat de psihiatrie la Spitalul Presbiterian din New York.
Alegerea în mod repetat a unor mese identice poate fi „un simptom al alimentației dezordonate, care nu este același lucru cu o tulburare de alimentație”, a spus ea. „Mâncarea dezordonată este adesea problematică din punct de vedere psihologic”, a spus ea, adăugând că alimentația dezordonată se poate extinde și deveni o tulburare de alimentație reală.
„Adesea provoacă stres în nevoia de a urma un model exact. Acest lucru împiedică persoana să facă numeroase lucruri, cum ar fi să se alăture evenimentelor. Acești oameni nu vor merge deoarece ar trebui să-și încalce regulile în materie de alimentație”, a spus Saltz.
Concluzia este că dieteticienii și profesioniștii în sănătate mintală ar prefera să ai o dietă variată. Asta poate înseamnă să consumi aceeași masă timp de o săptămână și apoi să încerci ceva nou săptămâna următoare. Dar ei recunosc, de asemenea, că comoditatea este importantă, mai ales dacă ai un program încărcat.