Din punct de vedere nutrițional, atât cartofii dulci cât și cei normali sunt legume cu amidon, care sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre. Cu toate acestea, datorită culorii portocalii strălucitoare a cartofilor dulci, aceștia sunt, de asemenea, bogați în anumiți micronutrienți, cum ar fi vitamina A.
Informații nutriționale pentru cartofi dulci
Un cartof dulce gătit, de mărime medie, aproximativ 114 grame conține următoarele elemente nutritive:
- Calorii: 103
- Carbohidrați: 24 g
- Zaharuri totale: 7 g
- Fibre: 4 g
- Proteine: 2 g
- Grasimi: 0 g
- Sodiu: 41 mg
- Potasiu: 542 mg
- Vitamina C: 22 mg
- Vitamina A: 1.100 mcg
Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci cartofi dulci
Aproximativ jumătate din fibrele din cartofii dulci sunt fibre solubile, care ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Deoarece colesterolul ridicat crește riscul de boli de inimă, consumul de fibre solubile adecvate este o modalitate excelentă de a proteja inima.
Pe lângă fibre, cartofii dulci sunt bogați în antioxidanți. Au un conținut excepțional de betacaroten. Acesta din urmă este un tip de provitamina A, pigmenți vegetali care sunt transformați în vitamina A în organism, conform National Institutes of Health. Se găsește în principal în alimentele vegetale portocalii, galbene și verzi, cum ar fi morcovi, broccoli, roșii și cartofi dulci. Un consum mai mare de antioxidanți precum betacarotenul și vitamina C, care se găsesc și în cartofii dulci, este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, conform unui studiu din 2018 din The American Journal of Clinical Nutrition.
Pot îmbunătăți sănătatea intestinală
Fibrele sunt unul dintre cei mai benefici nutrienți pentru sănătatea intestinului. Fiecare cartof dulce mediu conține aproximativ 15% din valoarea zilnică recomandată.
Cartofii dulci conțin și amidon rezistent, care este fermentat în colon. Acest proces de fermentație produce acizi grași care ajută la susținerea sănătății imunitare și a sănătății gastrointestinale. De asemenea, ajută la menținerea inflamației la distanță.
Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, consumul suficient de fibre este una dintre cele mai bune modalități de a preveni constipația.
Pot îmbunătăți sănătatea ochilor
Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de vitamina A, un nutrient cheie pentru sănătatea ochilor. De fapt, fiecare cartof dulce mediu conține 122% din valoarea zilnică a vitaminei A, sub formă de beta caroten.
Unele studii au descoperit că antioxidanții, inclusiv beta-carotenul, pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă și alte boli oculare. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează parțial faptului că antioxidanții contracarează daunele oculare cauzate de lumina albastră sau UV.
Dezavantajele consumului de cartofi dulci
Cartofii dulci sunt bogați în oxalați, care pot crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi, conform National Kidney Foundation. Poți ajuta la reducerea riscului de a dezvolta acest tip de pietre la rinichi prin asocierea cartofilor dulci cu alimente bogate în calciu, cum ar fi brânza sau iaurtul. Acest lucru ajută calciul și oxalații să se lege unul de celălalt în sistemul digestiv, mai degrabă decât în rinichi.
Ar putea cauza colorarea pielii dacă sunt consumați în exces. După cum am scris mai sus, unul dintre cele mai mari beneficii ale cartofilor dulci este conținutul lor de vitamina A. Cu toate acestea, consumul în exces poate cauza colorarea pielii, conform NIH. Este o afecțiune inofensivă numită carotenodermie și o poți contracara consumând mai multe alimente bogate în vitamina A.