De exemplu, apa ajută corpul să scape de toxine prin urină. Ajută corpul să mențină o temperatură normală prin transpirație. Este o componentă a fluidului care protejează creierul. Acestea sunt doar câteva dintre rolurile importante în care apa este necesară. Având în vedere rolul său integral în susținerea funcțiilor corporale sănătoase, efectele lipsei de apă ar putea avea rezultate nedorite.
Ce se întâmplă cu corpul tău când nu bei suficientă apă
Potrivit specialiștilor, bărbații adulți ar trebui să consume zilnic 15,5 căni de lichid, în timp ce femeile ar trebui să bea 11,5 căni. Este posibil știi că 8 căni de apă pe zi este o cantitate rezonabilă de lichide. Deși acest lucru este rezonabil pentru unii oameni, 11,5 până la 15,5 căni pe zi asigură o hidratare adecvată pentru o gamă mai largă de persoane.
E important să te asiguri că bei suficientă apă. Vestea bună este însă că apa nu este singura modalitate de a crește aportul de lichide. De fapt, dacă nu atingi această țintă, toate lichidele pe care le consumi într-o zi pot contribui la hidratare. Apa, ceaiul, cafeaua, sucul și laptele sunt doar câteva moduri prin care te poți hidrata. Fructele și legumele pot ajuta și ele. Pepenele galben, țelina, castraveții și roșiile sunt doar câteva tipuri de produse care vor contribui la obiectivul tău de hidratare.
Deoarece apa îndeplinește atât de multe funcții în organism, nu este surprinzător faptul că o cantitate mică de lichide consumate poate avea efecte semnificative și îngrijorătoare.
S-ar putea să simți mai intens senzația de foame
Dacă te simți mai înfometată decât de obicei pe parcursul zilei, poate fi din cauză că nu bei suficiente lichide. Când ești deshidratată, corpul tău îți poate da indicii să mănânci mai multe alimente sărate sau cu amidon care rețin apa în corp. Data viitoare când ești pe cale să consumi încă o mână de biscuiți, încearcă să bei mai întâi niște apă. Doar așa poți vedea dacă e ceea ce ai nevoie de fapt. Alimentele și băuturile pe bază de carbohidrați și electroliți, cum ar fi sodiul, pot ajuta la hidratare. Cu toate acestea, apa simplă te poate împiedica și ea să consumi calorii în exces.
Este posibil să ai dureri de cap
În timp ce durerile de cap pot fi cauzate de o serie de factori, deshidratarea este cel mai important vinovat. În loc să cauți un analgezic data viitoare când te doare capul, încearcă mai întâi să bei apă. Pentru a evita viitoarele dureri de cap, bea apă în mod constant pe tot parcursul zilei. Ca regulă generală, dacă îți este sete, este posibil să fii deja în urmă cu lichidele pentru ziua respectivă.
S-ar putea să te confrunți cu constipația
Lichidul ajută la lubrifierea articulațiilor și țesuturilor din organism și, de asemenea, ajută la trecerea conținutului prin tractul digestiv. Când nu bei suficient lichid, acest lucru poate încetini procesul de eliminare a scaunului. Pe lângă timpul mai lung între vizitele la baie, scaunul se poate întări. Acest lucru ar putea duce la efort pe măsură ce mergi la baie. În cele din urmă, poate crește riscul de a face hemoroizi.
S-ar putea să te simți mai obosită
Dacă băuturile cu cofeină și zahăr sunt băuturile preferate pentru a avea energie, încearcă să schimbi unele dintre aceste băuturi cu apă pentru a stimula nivelul de energie. În timp ce băuturile cu cofeină pot contribui la hidratarea ta generală, ele au un efect diuretic ușor, ceea ce duce la creșterea numărului de urinări.
Metabolismul poate încetini
Consumul suficient de lichide are atât de multe avantaje, iar unul dintre ele este legat de pierderea în greutate. Jurnalul de Endocrinologie Clinică și Metabolism a documentat cercetări care au constatat o creștere cu 30% a metabolismului participanților după ce au băut aproximativ 500 ml de apă. Cercetătorii au observat, de asemenea, că creșterea aportului de apă cu 1,5 litri pe zi ar putea arde încă 17.400 de calorii pe parcursul unui an! Acest lucru poate face o mare diferență în obiectivele de pierdere în greutate.
Este posibil să ai dificultăți de concentrare
Îți este greu să-ți păstrezi atenția asupra sarcinilor pe care le faci? Acest lucru ar putea fi legat de starea ta de hidratare. Creierul tău este format din apă în proporție de 80% și chiar și deshidratarea ușoară îți poate afecta memoria și durata atenției, potrivit cercetărilor. De fapt, niveluri mai severe de deshidratare prezintă simptome neurologice și mai grave, cum ar fi confuzia și delirul.
Este posibil ca ritmul cardiac să crească
Indiferent dacă stai pe loc, lucrezi sau te uiți la televizor ori mergi la alergat zilnic, dacă observi o frecvență cardiacă mai mare decât de obicei, aceasta ar putea fi legată de deshidratare. Când nu bei suficient lichid, inima ta trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în tot corpul tău, rezultând o frecvență cardiacă mai mare. Pentru a permite sistemului cardiovascular să funcționeze mai eficient, începe ziua cu multe lichide și consumă-le regulat pe tot parcursul zilei.