Ce se întâmplă cu corpul tău dacă alergi peste un kilometru în fiecare zi. Schimbările pe care e posibil să le observi

Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă alergi peste un kilometru în fiecare zi. Alergatul este o activitate fizică distractivă și accesibilă. Poți alerga oriunde, nu ai nevoie de echipament complex și este gratis. Cel mai important aspect este că are beneficii semnificative pentru sănătate.

Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 19 august 2024, 7:25
Fie că îți place să alergi în aer liber sau pe bandă, dacă alergi peste un kilometru în fiecare zi este un bun început pentru organizarea rutinei tale / Shutterstock

Nu trebuie să alergi cu o viteză mare sau pe distanțe lungi pentru a culege roadele alergatului. De fapt, alergarea pe distanțe de câțiva kilometri pe zi poate reduce riscul de accidentare asociat cu alergarea pe distanțe foarte lungi.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă alergi peste un kilometru

Fie că îți place să alergi în aer liber sau pe bandă, dacă alergi peste un kilometru în fiecare zi este un bun început pentru organizarea rutinei tale de antrenament. Potrivit specialiștilor, cea mai dificilă parte a oricărei rutine de exerciții este consecvența.

Primul pas important în organizarea acestei rutine este să îți setezi un obiectiv realizabil. Alergarea pe o distanță de cel puțin unu, doi kilometri pe zi este excelentă. Astfel, nu riști să îți suprasoliciți corpul, fapt care te-ar putea face să renunți.

Ar fi ideal să începi această rutină de antrenament fizic pas cu pas. Mai întâi, poți parcurge la pas distanța. Acest lucru te va ajuta să te pregătești pentru următoarea etapă, cea de alergare pe aceeași distanță.

Intensitatea exercițiilor fizice

Potrivit specialiștilor, când vine vorba de exerciții fizice, acestea sunt împărțite în două categorii, în funcție de intensitate: de intensitate moderată și intensă. În ceea ce privește exercițiile fizice de intensitate moderată, vei simți că respiri mai greu decât dacă ai fi inactivă. Dar vei fi capabilă să vorbești.

Exercițiile intense presupun o doză mai mare de efort. Ceea ce duce la o frecvență cardiacă ridicată, o respirație mai rapidă, fapt ce face dificilă vorbirea.

Deși poate părea surprinzător, chiar și alergările pe distanțe scurte pot avea beneficii majore pentru sănătate. Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă alergi peste un kilometru zilnic. Mai exact, cinci până la 10 minute de alergare zilnică în ritm lent ar putea îmbunătăți longevitatea și ar putea reduce mortalitatea. Acesta a fost rezultatul unui studiu amplu, efectuat timp de 15 ani, pe mai mult de 55.000 de adulți.

„Alergarea este o practică bine stabilită pentru îmbunătățirea condiției cardiovasculare. În plus, reduce șansele de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral „, potrivit medicului cardiolog Alexey Tatusov, citat de Parade.

Beneficiile alergării pentru organism

Prea mult stres poate provoca tot felul de simptome fizice și comportamentale, de la dureri de cap și oboseală până la scăderea motivației.

Alergarea ca antrenament ajută la reducerea hormonilor de stres. Astfel, starea ta de spirit generală se va îmbunătăți. Mai mult decât atât, alergarea stimulează simultan producția de endorfine, care ameliorează anxietatea și promovează relaxarea. De asemenea, poate îmbunătăți claritatea minții și concentrarea.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Alergarea forțează mușchii cardiaci și plămânii să lucreze mai mult. Astfel, crește capacitatea pulmonară și contribuie la reducerea cu 45% a riscului de atac de cord.

Întărește oasele

Pe măsură ce îmbătrânești, poți experimenta pierderea densității osoase, care poate duce la osteoporoză. Exercițiile de mare impact, cum ar fi alergarea, au un efect pozitiv asupra densității minerale osoase. Oasele puternice susțin, de asemenea, mușchii și scad riscul de accidentare.

Singurul echipament de care ai nevoie pentru această activitate fizică este incălțămintea de calitate. Investește de la început într-o pereche bună de pantofi sport și nu uita să o schimbi cel puțin o dată la șase luni. De asemenea, nu neglija odihna. Ascultă-ți corpul și odihnește-te, mai ales dacă resimți durere. Este recomandat să aloci pentru odihnă cel puțin o zi pe săptămână.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
3
Sănătate
Câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Specialiștii au dezvăluit cantitatea necesară pentru a te hidrata
Află câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Pentru o bună funcționare a organismului este important să menții nivelul optim de hidratare. Corpul este alcătuit în proporție de peste 60% din apă. Așadar, apa...
4
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
5
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
PARTENERI