Statul pe scaun poate avea efecte pe termen scurt și lung asupra sănătății și corpului tău. Această activitate aparent inofensivă să îți distrugă sănătatea. Pe lângă faptul că coloana va avea de suferit, sedentarismul are efecte negative și asupra greutății corporale.
Ce se întamplă dacă stai prea mult pe scaun
Citește mai departe pentru a afla cât de dăunător poate fi să stai toată ziua pe un scaun de birou. Unele dintre efecte au acțiuni grave asupra sănătății întregului organism.
Specialiștii au menționat câteva dintre cele mai importante efecte negative. Ei încă au speranța că vor trage un semnal mare de alarmă împotriva sedentarismului.
Mușchii picioarelor și ai fesierilor sunt afectați
Stând toată ziua, nu depinzi de mușchii puternici ai corpului inferior pentru a te susține. Acest lucru duce la atrofie musculară, care este slăbirea acestor mușchi. Fără mușchi puternici ai picioarelor și fesierii care să te stabilizeze atunci când te ridici, corpul este expus riscului de rănire prin pierderea echilibrului.
Creșterea în greutate
Mișcarea face ca mușchii tăi să elibereze molecule precum lipoprotein lipaza. Aceasta ajută la procesarea grăsimilor și zaharurilor pe care le consumi. Când îți petreci cea mai mare parte a zilei stând, eliberarea acestor molecule este redusă. În acest fel, partea din spate are un risc mai mare de a se lărgi, potrivit cercetărilor.
De asemenea, ai un risc mai mare de sindrom metabolic, chiar dacă faci exerciții fizice. Un studiu a descoperit că bărbații care au petrecut mai mult timp stând pe scaun decât de obicei, s-au îngrășat mai mult în jurul abdomenului. Acesta este cel mai periculos loc pentru depozitarea grăsimilor.
Șolduri și spatele au și ele de suferit
Ca și în cazul mușchilor picioarelor și ai fesierilor, șoldurile și spatele vor avea de suferit din cauza șezutului. Statul pe scaun face ca flexorii șoldului să se scurteze, iar poziția așezată îți poate răni, de asemenea, spatele, mai ales dacă ai o postură proastă sau nu folosești un scaun ergonomic. De asemenea, postura proastă în timpul statului pe scaun poate provoca compresie pe discurile din coloana vertebrală și poate duce la degenerare prematură, care are ca rezultat durere cronică.
Anxietate și depresie
Efectele mentale sunt mai puțin înțelese decât unele dintre efectele fizice ale statului pe scaun. Dar riscul atât de depresie, cât și de anxietate este mai mare la persoanele care stau foarte mult. Acest lucru s-ar putea datora faptului că beneficiile pentru sănătatea mintală ale fitness-ului lipsesc atunci când cineva își petrece zilele stând mai degrabă decât să se miște. Dar da, aceste riscuri ar putea fi atenuate prin exerciții fizice regulate.
Risc de cancer
Cele mai recente studii sugerează că șederea prelungită poate crește riscul de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, uterin și de colon. Motivele pentru care acestea apar nu sunt complet clare.
Boli de inimă
Statul pe scaun poate afecta și inima, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare. Un studiu a constatat că bărbații care petreceau mai mult de 23 de ore pe săptămână uitându-se la televizor aveau un risc cu 64% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât bărbații care se uitau la televizor doar 11 ore. Experții spun că oamenii care stau mai mult au un risc cu 147% mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.