Brânza este un aliment care stârnește multe patimi. Iubitorii de brânză o vor include obligatoriu în meniul lor zilnic, căci este un aliment exttrem de versatil.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci brânză în fiecare zi
Practic, brânza poate fi inclusă în aproape orice preparat. Omletă ornată cu brânză ceddar, salate de sezon cu brânză de capră, ravioli cu mozarella, brânză brie la grătar și crudități. Câte pofte, atâtea variante.
Dacă prefer să o consumi zilnic, este important să știi ce efecte are brânza pe termen scurt și lung. Nutriționiști reputați îți explică tot ce este nevoie să știi.
Brânza trebuie consumată cu moderație
Atâta timp cât nu ai o sensibilitate aparte la brânză, consideră nutriționistul Alexis Newman, nu există restricții în a include brânza în dieta ta sănătoasă, potrivit Parade. Brânza abundă în substanțe nutritive ca proteine, grăsimi, calciu, fosfor, precum și vitaminele A, B12 și D, punctează expertul.
În opinia acestuia, anumite tipuri de brânză (inclusiv brânza cu mucegai, tip brie sau brânza elvețiană) au un tip specific de grăsime numit acid linoleic conjugat (sau CLA), care poate fi util în reducerea inflamației, bolilor cardiovasculare sau obezității.
Consumată în exces, poate avea un impact negativ
Nutriționistul Alex Caspero este de acord că brânza poate fi inclusă într-o dietă echilibrată atâta timp cât este servită cu moderație, iar în meniu sunt incluse și alte alimente bogate în nutrienți.
În vreme ce brânza are câțiva nutrienți importanți, este important de spus că nimeni nu poate servi exclusiv brânză. Pe lângă proteine și calciu, ea conține, atrage atenția expertul, grăsimi saturate și sodiu (sare). Deci poate avea un impact negativ asupra organismului.
Evită să consumi brânză în aceste combinații
În altă ordine de idei, este importantă și modalitatea în care ea e consumată. “De exemplu, brânza este deseori adăugată unor preparate care conțin deja o cantitate mare de grăsimi saturate, cum ar fi pizza pepperoni sau burger. A adăuga alte grăsimi saturate și sodiu nu aduce în aceste preparate nu aduce nici un beneficiu în plus sănătății”, observă Alex Caspero.
Specialistul avertizează că dacă mănânci brânză alături de alimente ca cerealele rafinate și carne procesată, practic vei anula orice alte beneficii pentru sănătate. Totuși, completează Caspero, se poate spune că brânza este o alegere sănătoasă dacă este consumată în locul cărnii roșii și procesate.
Consumul zilnic de brânză are un impact neutru
Dacă te numeri printre cele care adoră să mănânce brânză zilnic, Caspero apreciază că este neutră din punct de vedere al sănătății. Va avea un impact deopotrivă negativ și pozitiv. Acesta va fi evaluat numai în funcție de contextul alimentar, completează nutriționistul.
“Grăsimile saturate ar trebui să reprezinte sub 10% din totalul zilnic al caloriilor. Dacă dieta este deja bogată în grăsimi saturate, a adăuga brânză are un impact negativ asupra sănătății, Mai ales la nivel cardiovascular. Dacă o dietă abundă în legume și crudități, ea are un conținut scăzut de grăsimi saturate. Atunci adăugarea unor cantități modeste de brânză va fi neutră sau ușor pozitivă datorită adaosului de calciu”.
Brânza nu îngrașă, dar cu o condiție
Dacă dorești să pierzi în greutate și te întrebi dacă consumul de brânzeturi îți poate sabota obiectivul, specialiștii ne dau vești bune. Nu te vei îngrășa atâta timp cât păstrezi un deficit de calorii, subliniază Alex Caspero. Este un adevăr valabil în cazul oricărui aliment. Însă Alexis Newman consideră că adăugarea unei porții de brânză ca parte a unei gustări sănătoase (cum ar fi în combinație cu fructe) poate ajuta la slăbit. Motivul este acela că brânza e sănătoasă și poate preveni mâncatul în exces mai târziu.
Pe termen lung, brânza ajută la prevenția osteoporozei
În ceea ce privește sănătatea pe termen lung, Newman punctează că a consuma brânză zilnic poate ajuta la prevenția osteoporozei, grație conținutului său bogat în calciu, foarte benefic pentru oase.
Dacă dorești să te protejezi contra bolilor cardiovasculare prin alegerile tale alimentare, este important să fii atentă la conținutul de grăsimi saturate. Dacă acesta e prea mare, riscul va crește, avertizează Caspero. “Mesele pe termen lung bogate în grăsimi satuare sunt asociate cu niveluri crescute de colesterol LDL în sânge. Cresc riscul de boli de inimă și infarct“, completează expertul.
Cum poate fi inclusă brânza într-o dietă sănătoasă
“Luați în calcul mai întâi dieta în ansamblu. Străduiți-vă să reduceți alimentele care abundă în grăsimi saturate. Încercați să le înlocuiți cu alternative nesaturate, bogate în fibre. Din acest punct, o cantitate modică de brânză într-o dietă compusă din cereale puțin procesate și bogată în fibre poate fi sănătoasă”, conchide Caspero.
În viziunea nutriționistului, ar fi bine să privești brânza ca pe un condiment. Nu trebuie să constituie atracția principală a unui prânz sau a unei gustări.
Există unele alimente (cum sunt majoritatea legumelor) pe care le poți mânca cât dorești. Fără să te îngrijorezi că ar putea avea o influență negativă asupra sănătății. Însă brânza e tipul de aliment la care trebuie să fii puțin atentă. Poate fi inclusă într-o dietă sănătoasă, atâta timp cât o consumi moderat. De preferat în asociere cu o largă varietate de alimente bogate în nutrienți.
Așadar, poți avea o relație de dragoste pe termen lung cu brânza, dacă ești atentă la diversele sale contexte.