Nu este nicio surpriză că afinele sunt atât de apreciate, dacă ținem cont că sunt mai bogate în antioxidanți decât orice alt fruct, potrivit unui studiu din 2021 publicat în Molecules. Însă ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine? Există un revers al unei „supradoze” de afine? Să aflăm care este valoarea lor nutrițională, potențialul câștig adus sănătății și riscurile unui consum zilnic excesiv.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine
Afinele sunt dotate în mod natural cu multe beneficii nutriționale, abundând în multe vitamine și antioxidanți. O ceașcă de afine (150 grame) conține următoarele:
- Calorii: 86
- Carbohidrați totali: 22 gr
- Fibre dietetice: 4 gr
- Zaharuri totale: 15 gr
- Proteine: 1 gr
- Grăsimi totale: 0 gr
- Grăsimi saturate: 0 gt
- Sodiu: 2 mg
- Potasiu: 116 mg
- Vitamina C: 15 mg
- Vitamina K: 29 µg
- Vitamina A: 5 µg
Afinele au un conținut sărac în calorii și abundă în fibre, ceea ce te poate ajuta în obținerea senzației de sațietate.
În plus, antioxidanții din afine susțin condiția generală de sănătate, care se traduce inclusiv printr-o greutate normală.
Pot reduce riscul bolilor cronice
Afinele abundă în antocianine, despre care se știe că ajută la reducerea riscului de boli cronice. Potrivit unei analize din 2020, acești compuși combat stresul oxidativ și inflamația – doi factori semnificativi în dezvoltarea bolii cronice.
În viziunea lui Britanny Lubeck, dietetician și autor pe teme de nutriție, citată de Eatingwell, consumul de afine poate reduce riscul anumitor boli și afecțiuni medicale, printre care bolile cardiace, diabetul de tip 2 și declinul cognitiv. Acest efect este datorat prezenței antocianinelor (pigmenți și antioxidanți puternici).
Pot îmbunătăți vederea
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine. Afinele furnizează vitaminele C și A, necesare pentru o vedere bună.
De asemenea, reduc potențial riscul degenerării maculare, potrivit unei analize din 2019. Sunt bogate în flavonoide, asociate cu un risc mai scăzut de cataractă și degenerescență maculară.
Îmbunătățesc digestia
Fiind o bună surse de fibre, un nutrient esențial, afinele susțin o digestie sănătoasă și regulată, prevenind constipația. O dietă bogată în fibre a fost asociată cu un metabolism general mai bun și cu sănătatea digestivă, observă Lubeck.
Pot îmbunătăți sănătatea pielii
Antioxidanții conținuți de afine, ca vitamina A și retinolul, protejează pielea de îmbătrânirea prematură prin lupta cu radicalii liberi. De asemenea, pot stimula producția de colagen, ceea ce are ca rezultat o piele mai netedă și mai fermă, potrivit unui studiu din 2023.
Consumul de afine (sub formă de aliment sau suplimente) poate fi benefic în cazul pielii pe măsură ce îmbătrânește.
Pot reduce inflamația cronică
Inflamația cronică este motorul majorității bolilor cronice. Din fericire, afinele sunt bogate în compuși antiinflamatori care ajută în combaterea acestei cauze de bază a multor probleme de sănătate, potrivit unei analize din 2021 publicate în Nutrients.
Afinele conțin mai mulți polifenoli decât orice alt fruct de pădure, subliniază experta. Polifenolii sunt fitonutrienți cu proprietăți anti-inflamatorii.
Diferite studii au dovedit că afinele pot reduce inflamația indusă de obezitate, ameliorând sănătatea metabolică de ansamblu.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic afine. Reduc infecțiile
O analiză din anul 2021 a relevat că polifenolii conținuți de afine – antocianine, flavonoide și acizi fenolici – au proprietăți antibacteriene și antivirale utile în prevenirea și vindecarea infecțiilor virale.
Antocianinele pot fi utile în tratarea și prevenția infecțiilor tractului urinar. Acestea inhibă bacteriile care provoacă infecția tractului urinar, mai explică Lubeck.
Cât de sigure sunt afinele pentru consum
Deși este evident că afinele sunt un adaus sănătos în orice dietă, în același timp sunt impoprii pentru cei care au diferite sensibilități sau alergii. Afinele conțin salicilați, chimicale naturale aflate în aspirină și multe fructe și legume. Aceste chimicale pot provoca probleme în cazul celor cu o sensibilitate la salicilat.
În general, includerea unei cești sau unei jumătăți de cești de afine proaspete sau congelate în dieta ta alimentară zilnică este o cantitate sănătoasă și potrivită. Chiar și o treime de ceașcă de afine pe zi este asociată cun un risc mai redus de boală. Această cantitate oferă o doză substanțială de antioxidanți, vitamine și fibre.
Moduri de a te bucura de consumul de afine
Unul dintre cele mai simple și gustoase moduri de a te bucura de afine este să le presari în cerealele de la micul dejun, în terciul de ovăz sau în iaurt.
Dulceața lor naturală pune perfect în valoare aceste delicii de la micul dejun, furnizând totodată o doză sănătoasă de antioxidanți și nutrienți esențiali. De asemenea, poți încerca brioșe cu afine și ovăz la micul dejun.
Adaugă-le în smoothie
Poți adăuga un pumn de afine în blender alături de fructele tale, de iaurt sau verdețuri. Ele intensifică aroma și dau un boost nutrițional în băutura ta tip smoothie.
Gustul dulce natural al afinelor ajută la reducerea nevoii de zaharuri adăugate în aceste băuturi.
Include-le în produse de patiserie
Afinele pot potența gustul și valoarea nutritivă a produselor de patiserie. Brioșele, clătitele, gofrele sau chiar și pâinea pot profita de profilul lor nutrițional.
Ingrediente în gemurile de casă
Gemurile făcute în casă pot fi o modalitate fantastică de a te bucura de savoarea afinelor tot anul. Astfel poți controla ingredientele și conținutul de zahăr, având parte de un gem mai sănătos pentru toast, clătite sau sandvișuri. De asemenea, poți combina gemul de afine cu brânza halloumi preparată la grill.
Adaugă-le în salate proaspete
Presărarea boabelor de afine în salatele proaspete combină gustul lor dulce cu dressing-uri exotice și verdețuri crocante. Afinele merg de minune cu variate ingrediente de salată cum ar fi brânza feta, alunele și vinegretele, creând un echilibru delicios al aromelor și texturilor. Pentru inspirație, poți încerca o salată cu afine, nuci pecan și feta.