Cei mai mulți dintre noi știm deja că zahărul nu este bun pentru organism. Având în vedere că consumul său este legat de pericole pentru sănătate, cum ar fi obezitatea, boala ficatului gras, diabetul de tip 2 și cancerul, zahărul se află în fruntea majorității listelor noastre de vicii la care merită să renunțăm.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la zahăr
Reducerea consumul de zahăr nu numai că te ajută să eviți daunele consumului excesiv, ci poate aduce și avantaje surprinzătoare de care te poți bucura.
Reducere consumului de zahăr poate îmbunătăți sănătatea pielii, igiena dentară, funcția cognitivă și chiar performanța atletică.
Daunele asociate cu consumul de zahăr adăugat sunt semnificative și includ un risc crescut de dezvoltare a tulburărilor autoimune, cum ar fi boala Crohn și scleroza multiplă, tensiune aarterială crescută și un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer.
Daunele asupra organismului apar treptat, deoarece zahărul care nu este consumat pentru energie este stocat sub formă de grăsime.
Acest lucru duce la creșterea în greutate și la rezistența la insulină. Consumul excesiv de zahăr poate duce, de asemenea, la creșterea stocării de grăsime în ficat, contribuind la cicatrici și la funcționarea limitată a acestui organ vital.
Zaharurile adăugate hrănesc și bacteriile rele din intestin, ceea ce poate duce la inflamații cronice și la dezechilibru.
Limitarea zahărului te poate ajuta nu numai să pierzi în greutate, dar să ai un organism mult mai sănătos. S-a demonstrat că mai puțin zahăr poate să îmbunătățească sănătatea pielii.
Un alt studiu a arătat că zahărul afectează calitatea somnului prin suprastimulare creierului. Limitând consumul de zahăr ai putea avea un somn mult mai odihnitor. Reducerea zahărului adaugat poate, de asemenea, spori rezistența atletică prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Sfaturi pentru a reduce consumul de zahăr
Pentru a beneficia de un organism puternic, poți începe prin a identifica unde anume este posibil să limitezi consumul de zahăr.
De departe cel mai important pas este să eviți consumul de băuturi cu zahăr sau să le consumi doar ocazional. Într-o singură sticlă de suc poți găsi chiar și 65 de grame de zahăr adăugat, cu 30% mai mult decât limita zilnică recomandată.
Specialiștii sugerează, de asemenea, reducerea treptată a cantității de zahăr folosită în rețete sau înlocuirea acestuia cu mirodenii precum scorțișoara, nucșoara sau vanilia.
Modificările mici, dar consecvente, vor reduce treptat aportul de zahăr. Limitând consumul de zahăr te vei simți mai plină de energie și îți vei îmbunătăți sănătatea pe termen lung, spun specialiștii.
Ce fel de zahăr este rău pentru tine?
Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că nu tot zahărul este rău pentru tine. Există o mare diferență între zaharurile naturale și cele adăugate.
Zaharurile naturale precum glucoza din pâine, fructoza din fructe și lactoza din lapte sunt prezente în mod natural. Ele nu numai că oferă energie, ci oferă și dulceață și aromă pentru alimentele preferate. Acești nutrienți compensează zahărul conținut în anumite alimente.
Mango, de exemplu, conține mai multe zaharuri naturale decât aproape orice alt fruct. Totodată, mango conține proteine, calciu, fier, magneziu, potasiu, vitamina C și, cel mai important, o mulțime de fibre dietetice pentru a încetini absorbția zahărului pentru a face mai ușor de gestionat de organism.
Cu alte cuvinte, da, consumi zahăr natural, dar primești, de asemenea, mulți nutrienți importanți pentru organism.
Zaharurile adăugate, pe de altă parte, sunt zaharuri care sunt introduse în alimente sau băuturi în timpul procesării. Zaharurile adăugate sunt menționate pe eticheta cu informații nutriționale a unui aliment. Specialiștii recomandă limitarea consumului de zahăr la 50 de grame pe zi.