Pentru că în ultimul timp oamenii au stat mai mult în casă și au evitat să meargă prea des la cumpărături, gustări precum untul de arahide au fost utilizate în exces. Pentru că este un aliment atât de versatil, acesta este adăugat în foarte multe preparate și se poate ajunge foarte ușor în situația în care este consumat în exces.
Ce se poate întâmpla atunci când mănânci prea mult unt de arahide
Acesta poate fi folosit pe clătite, în smoothie-uri, gustări cu ovăz și în prăjituri pentru un plus de aromă. Atunci când nu este procesat prea mult, untul de arahide este chiar sănătos pentru că are în compoziție mulți nutrienți și alte beneficii pentru sănătate.
Cu toate acestea, atunci când consumi unt de arahide în exces, există și anumite riscuri pentru sănătatea organismului. Potrivit eatthis.com, specialiștii în nutriție spun că pe lângă beneficii, acesta are și anumite riscuri pentru organism când este consumat în exces.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Untul de arahide conține o mulțime de nutrienți și antioxidanți care pot îmbunătăți sănătatea inimii. Acesta conține niacină, magneziu, vitamina E și grăsimi sănătoase nesaturate. De asemenea, are un conținut scăzut de carbohidrați.
Un studiu a arătat că persoanele cu boli cardiovasculare și boli coronariene au un risc scăzut de mortalitate dacă au un aport crescut de unt de arahide, datorită antioxidanților puternici găsiți în nuci. Alunele sunt o sursă bogată de micronutrienți polifenoli, ceea ce poate fi motivul naturii lor sănătoase.
Are un conținut mare de zahăr, sare și grăsimi
Pe cât de nutritiv și de delicios este untul de arahide, pe atât el poate conține cantități mari de zahăr sau grăsimi nesănătoase. Dacă untul de arahide este pe placul tău, atunci trebuie să verifici eticheta înainte să-l cumperi. Specialiștii spun că e indicat pentru consum doar cel care cantități mici de sare. Cel mai recomandat este untul de arahide care are doar trei ingrediente în compoziție. Cele care au mai multe ingrediente pe etichetă trebuie evitate.
Te poate ajuta să-ți gestionezi mai bine glicemia
Untul de arahide are în compoziție cantități mari de grăsimi polinesaturate și mononesaturate. Consumul acestora poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și metabolismul glucozei. În anul 2018, un studiu a scos la iveală faptul că oamenii care aveau două tipuri de diabet și care au consumat nuci, în special unt de arahide, au avut ca rezultat îmbunătățirea glicemiei.
Poți ingera toxine cancerigene
Aflatoxinele, toxinele produse dintr-o ciupercă, pot contamina agricultura și plantele de arahide. Acestea sunt legate de un risc crescut de cancer de ficat și rinichi în rândul oamenilor. U.S. Food and Drug Administration (FDA) testează alimente precum arahidele și untul de arahide pentru aflatoxine. Din fericire, nu au fost raportate boli în Statele Unite, dar au existat focare în țările în curs de dezvoltare.
Chiar dacă sunt șanse mici să ajungi să ingerezi astfel de toxine, iată cum îți poți lua măsuri de precauție. Cumpără unt de arahide doar din surse sigure, citind temeinic eticheta lui înainte.
Îți oferă o senzație de mulțumire
Un studiu realizat în anul 2017 a dezvăluit faptul că consumul untului de arahide este asociat cu un număr redus de gustări și poate ajuta la gestionarea greutății.
Arahidele sunt o sursă bogată în proteine și fibre într-o formă ușor de ingerat. Dacă pui unt de arahide pe o bucată de măr, o astfel de gustare te va ajuta să fii satisfăcută până la următoarea masă. Untul de arahide are aproximativ 200 de calorii pe gustare și a ajuns să fie numit „aliment domino”. Acesta este ușor de consumat și poate însemna mai mult decât o simplă gustare. Poți prepara fursecuri cu unt de arahide chiar la tine acasă. Iată o rețetă simplă din doar două ingrediente.