Reclamă

Ce spun oamenii de știință despre postul intermitent: „Nu există niciun beneficiu”

Într-un studiu de un an, participanții care au limitat mesele la anumite ore nu au pierdut mai mult în greutate decât cei care au mâncat în orice moment. Iată ce spun oamenii de știință despre postul intermitent.

Publicat: 25 aprilie 2022, 7:33
Un ceas pe o farfurie, cu tacâmuri alături
Află ce spun oamenii de știință despre postul intermitent și ideea de slăbire pe care o promovează / Shutterstock

Ideea de slăbire este destul de atrăgătoare în postul intermitent. Limitează mâncarea la o perioadă de șase până la opt ore în fiecare zi, timp în care poți consuma tot ce vrei, scrie nytimes.com.

Studiile efectuate pe șoareci păreau să susțină așa-numita alimentație cu restricții de timp. Aceasta e o formă a dietei populare de post intermitent.

Studiile realizate pe persoanelor cu obezitate au sugerat că ar putea ajuta la pierderea de kilograme.

Ce spun oamenii de știință despre postul intermitent

Cu toate acestea, un studiu riguros de un an în care oamenii au urmat o dietă săracă în calorii între orele 8 a.m. și 4 p.m. și care au consumat același număr de calorii oricând în timpul zilei nu a reușit să obțină vreun beneficiu.

Concluzia, a spus dr. Ethan Weiss, cercetător în domeniul dietei la Universitatea din California, San Francisco: „Nu există niciun beneficiu să mănânci într-un anumit interval de timp”.

Reclamă

Cât a durat și cum s-a derulat studiul

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a fost condus de cercetătorii de la Southern Medical University din Guangzhou, China. Acesta a inclus 139 de persoane cu obezitate. Femeile consumau între 1.200 și 1.500 de calorii pe zi. Bărbații consumau între 1.500 și 1.800 de calorii pe zi. Pentru a asigura conformitatea, participanții au fost obligați să fotografieze fiecare bucată de mâncare pe care o mâncau. De asemenea, ei au fost rugați să țină jurnale alimentare.

Ambele grupuri au pierdut în greutate o medie de aproximativ 6-8 kg. Nu a existat însă nicio diferență semnificativă în cantitățile de greutate pierdute cu oricare dintre strategiile de dietă. De asemenea, nu au existat diferențe semnificative între grupuri în ceea ce privește măsurătorile circumferinței taliei, grăsimii corporale sau a masei corporale.

Reclamă

De asemenea, oamenii de știință nu au găsit diferențe în ceea ce privește factorii de risc. Nu s-a înregistrat nimic notanil la nivelul de glucoză, sensibilitatea la insulină, lipidele din sânge sau tensiunea arterială.

„Aceste rezultate indică faptul că restricția aportului caloric a explicat majoritatea efectelor benefice observate cu postul intermitent”, au concluzionat dr. Weiss și colegii săi.

Noul studiu nu este primul care a testat alimentația postului intermitent. Studiile anterioare au fost mai mici, de durată mai scurtă și fără grupuri de control. Cercetarea a avut tendința de a concluziona că oamenii au pierdut în greutate mâncând doar într-o perioadă limitată de timp în timpul zilei.

Dr. Weiss însuși a crezut în postul intermitent. El a spus că timp de șapte ani a mâncat doar între prânz și 8 seara. În cercetările anterioare, el și colegii săi le-au cerut unora dintre cei 116 participanți adulți să mănânce trei mese pe zi, cu gustări dacă le este foame. Alții au fost instruiți să mănânce orice vor între orele prânzului și 20:00. Participanții au pierdut o cantitate mică de greutate. O medie de două kilograme în grupul cu post intermitent și 1,5 kilograme în grupul de control. Aceasta e o diferență care nu a fost semnificativă statistic.

Care au fost rezultatele studiului

Într-un interviu, dr. Weiss și-a amintit că cu greu îi venea să creadă rezultatele. El le-a cerut statisticienilor să analizeze datele de patru ori, până când i-au spus că lucrările ulterioare nu vor schimba rezultatele.

„A fost un lucru greu de acceptat”, a spus el. Experimentul a durat doar 12 săptămâni. Acum, se pare că nici măcar un studiu de un an nu a reușit să găsească un beneficiu în alimentația postului intermitent.

Dr. Christopher Gardner, director de studii de nutriție la Centrul de Cercetare pentru Prevenirea Stanford, a spus că nu ar fi surprins dacă postul intermitent ar funcționa totuși ocazional.

„Aproape orice tip de dietă de acolo funcționează pentru unii oameni”, a spus el. „Dar concluzia susținută de această nouă cercetare este că, atunci când este supus unui studiu conceput și condus corespunzător, nu este nimic mai util decât simpla reducere a aportului zilnic de calorii pentru pierderea în greutate.”

Experții în pierderea în greutate au spus că este puțin probabil ca dietele cu restricții de timp să dispară. „Nu avem încă un răspuns clar” dacă strategia îi ajută pe oameni să piardă în greutate, a spus Courtney Peterson, cercetător la Universitatea din Alabama din Birmingham, care studiază postul intermitent.

Ea bănuiește că dieta ar putea aduce beneficii oamenilor prin limitarea numărului de calorii în fiecare zi.

Ce spun alți experți despre postul intermitent

Dr. Louis J. Aronne, directorul Centrului Comprehensive de Control al Greutății de la Weill Cornell Medicine din New York, a spus că, din experiența sa, unii oameni care au probleme cu numărare a caloriilor se descurcă mai bine dacă li se spune pur și simplu să mănânce doar în timpul unei perioade limitate de timp.

„Această abordare nu s-a dovedit a fi mai bună. Cu poate acestea, nu pare să fie mai rea” decât numărarea caloriilor, a spus el. „Oferă pacienților mai multe opțiuni pentru succes”.

Ipoteza din spatele postului intermitent este că genele circadiene despre care se crede că cresc metabolismul sunt activate în timpul orelor de zi, a spus dr. Caroline Apovian, co-director al Centrului pentru Managementul Greutății și Wellness de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston.

Ea a spus că va recomanda în continuare pacienților să adopte postul intermitent.

Pentru Dr. Weiss, el a spus că a fost convins de propriul său studiu. A mai declarat că noile date i-au întărit convingerea că postul intermitent nu oferă niciun beneficiu.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată frumoasă brunetă îmbrăcată cu o rochie roșie lungă se află pe gheață
Horoscop
Zodii ghinioniste în ziua de 25 mai 2022. Trei nativi se vor confrunta cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în ziua de 25 mai 2022 sunt Taurii, Gemenii și Fecioarele. Acești nativi vor avea parte de momente decisive la locul de muncă, dar și de critici din partea celor...
2
Angelina o ține în brațe pe Vivienne, la balconul unei camere, pe când fata era mică
Divertisment
Vivienne Jolie-Pitt seamănă perfect cu sora sa, Shiloh. Diferența de vârstă dintre cele două este de 2 ani
Vivienne Jolie-Pitt seamănă perfect cu sora sa, Shiloh. Vivienne și fratele ei geamăn, Knox, au fost fotografiați recent în timp ce își cumpărau înghețată în Los Angeles. Actrița a încercat mereu să-și țină copiii...
3
Două pahare și o sticlă cu socată, alături de o lămâie feliată și flori de soc
Rețete
Socată. Băutură răcoritoare tradițională românească
Luna mai este luna florilor, iar florile de soc se numără printre ele, fiind considerate unele dintre cele mai aromate. Nu ezita să profiți de proprietățile acestora, incluzându-le și în preparatele culinare. Începe cu...
4
O femeie care spală la chiuvetă o pensulă de machiaj
Sănătate
5 obiceiuri care dezvăluie multe despre igiena ta. Ce nu e recomandat să faci
Igiena ta are foarte mult de-a face cu sănătatea și bunăstarea. Dacă nu știi deja, igiena precară te poate răni în mai multe feluri. Iată o listă cu 5 obiceiuri care dezvăluie multe despre...
5
Porție de cheesecake cu căpșuni pe o farfurie albă
Rețete
Cheesecake cu jeleu de căpșuni, fără coacere
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fără coacere, îți oferim o rețetă de cheesecake cu jeleu de căpșuni, delicios și spectaculos. Deserturile sub formă de cheesecake sunt printre cele mai îndrăgite și...
PARTENERI
×