Reclamă

Ce spun oamenii de știință despre postul intermitent: „Nu există niciun beneficiu”

Într-un studiu de un an, participanții care au limitat mesele la anumite ore nu au pierdut mai mult în greutate decât cei care au mâncat în orice moment. Iată ce spun oamenii de știință despre postul intermitent.

Publicat: 25 aprilie 2022, 7:33

Ideea de slăbire este destul de atrăgătoare în postul intermitent. Limitează mâncarea la o perioadă de șase până la opt ore în fiecare zi, timp în care poți consuma tot ce vrei, scrie nytimes.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Studiile efectuate pe șoareci păreau să susțină așa-numita alimentație cu restricții de timp. Aceasta e o formă a dietei populare de post intermitent.

Studiile realizate pe persoanelor cu obezitate au sugerat că ar putea ajuta la pierderea de kilograme.

Ce spun oamenii de știință despre postul intermitent

Cu toate acestea, un studiu riguros de un an în care oamenii au urmat o dietă săracă în calorii între orele 8 a.m. și 4 p.m. și care au consumat același număr de calorii oricând în timpul zilei nu a reușit să obțină vreun beneficiu.

Concluzia, a spus dr. Ethan Weiss, cercetător în domeniul dietei la Universitatea din California, San Francisco: „Nu există niciun beneficiu să mănânci într-un anumit interval de timp”.

Reclamă

Cât a durat și cum s-a derulat studiul

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a fost condus de cercetătorii de la Southern Medical University din Guangzhou, China. Acesta a inclus 139 de persoane cu obezitate. Femeile consumau între 1.200 și 1.500 de calorii pe zi. Bărbații consumau între 1.500 și 1.800 de calorii pe zi. Pentru a asigura conformitatea, participanții au fost obligați să fotografieze fiecare bucată de mâncare pe care o mâncau. De asemenea, ei au fost rugați să țină jurnale alimentare.

Ambele grupuri au pierdut în greutate o medie de aproximativ 6-8 kg. Nu a existat însă nicio diferență semnificativă în cantitățile de greutate pierdute cu oricare dintre strategiile de dietă. De asemenea, nu au existat diferențe semnificative între grupuri în ceea ce privește măsurătorile circumferinței taliei, grăsimii corporale sau a masei corporale.

Reclamă

De asemenea, oamenii de știință nu au găsit diferențe în ceea ce privește factorii de risc. Nu s-a înregistrat nimic notanil la nivelul de glucoză, sensibilitatea la insulină, lipidele din sânge sau tensiunea arterială.

„Aceste rezultate indică faptul că restricția aportului caloric a explicat majoritatea efectelor benefice observate cu postul intermitent”, au concluzionat dr. Weiss și colegii săi.

Noul studiu nu este primul care a testat alimentația postului intermitent. Studiile anterioare au fost mai mici, de durată mai scurtă și fără grupuri de control. Cercetarea a avut tendința de a concluziona că oamenii au pierdut în greutate mâncând doar într-o perioadă limitată de timp în timpul zilei.

Dr. Weiss însuși a crezut în postul intermitent. El a spus că timp de șapte ani a mâncat doar între prânz și 8 seara. În cercetările anterioare, el și colegii săi le-au cerut unora dintre cei 116 participanți adulți să mănânce trei mese pe zi, cu gustări dacă le este foame. Alții au fost instruiți să mănânce orice vor între orele prânzului și 20:00. Participanții au pierdut o cantitate mică de greutate. O medie de două kilograme în grupul cu post intermitent și 1,5 kilograme în grupul de control. Aceasta e o diferență care nu a fost semnificativă statistic.

Care au fost rezultatele studiului

Într-un interviu, dr. Weiss și-a amintit că cu greu îi venea să creadă rezultatele. El le-a cerut statisticienilor să analizeze datele de patru ori, până când i-au spus că lucrările ulterioare nu vor schimba rezultatele.

„A fost un lucru greu de acceptat”, a spus el. Experimentul a durat doar 12 săptămâni. Acum, se pare că nici măcar un studiu de un an nu a reușit să găsească un beneficiu în alimentația postului intermitent.

Dr. Christopher Gardner, director de studii de nutriție la Centrul de Cercetare pentru Prevenirea Stanford, a spus că nu ar fi surprins dacă postul intermitent ar funcționa totuși ocazional.

„Aproape orice tip de dietă de acolo funcționează pentru unii oameni”, a spus el. „Dar concluzia susținută de această nouă cercetare este că, atunci când este supus unui studiu conceput și condus corespunzător, nu este nimic mai util decât simpla reducere a aportului zilnic de calorii pentru pierderea în greutate.”

Experții în pierderea în greutate au spus că este puțin probabil ca dietele cu restricții de timp să dispară. „Nu avem încă un răspuns clar” dacă strategia îi ajută pe oameni să piardă în greutate, a spus Courtney Peterson, cercetător la Universitatea din Alabama din Birmingham, care studiază postul intermitent.

Ea bănuiește că dieta ar putea aduce beneficii oamenilor prin limitarea numărului de calorii în fiecare zi.

Ce spun alți experți despre postul intermitent

Dr. Louis J. Aronne, directorul Centrului Comprehensive de Control al Greutății de la Weill Cornell Medicine din New York, a spus că, din experiența sa, unii oameni care au probleme cu numărare a caloriilor se descurcă mai bine dacă li se spune pur și simplu să mănânce doar în timpul unei perioade limitate de timp.

„Această abordare nu s-a dovedit a fi mai bună. Cu poate acestea, nu pare să fie mai rea” decât numărarea caloriilor, a spus el. „Oferă pacienților mai multe opțiuni pentru succes”.

Ipoteza din spatele postului intermitent este că genele circadiene despre care se crede că cresc metabolismul sunt activate în timpul orelor de zi, a spus dr. Caroline Apovian, co-director al Centrului pentru Managementul Greutății și Wellness de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston.

Ea a spus că va recomanda în continuare pacienților să adopte postul intermitent.

Pentru Dr. Weiss, el a spus că a fost convins de propriul său studiu. A mai declarat că noile date i-au întărit convingerea că postul intermitent nu oferă niciun beneficiu.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×