De asemenea, oamenii de știință nu au găsit diferențe în ceea ce privește factorii de risc. Nu s-a înregistrat nimic notanil la nivelul de glucoză, sensibilitatea la insulină, lipidele din sânge sau tensiunea arterială.
„Aceste rezultate indică faptul că restricția aportului caloric a explicat majoritatea efectelor benefice observate cu postul intermitent”, au concluzionat dr. Weiss și colegii săi.
Noul studiu nu este primul care a testat alimentația postului intermitent. Studiile anterioare au fost mai mici, de durată mai scurtă și fără grupuri de control. Cercetarea a avut tendința de a concluziona că oamenii au pierdut în greutate mâncând doar într-o perioadă limitată de timp în timpul zilei.
Dr. Weiss însuși a crezut în postul intermitent. El a spus că timp de șapte ani a mâncat doar între prânz și 8 seara. În cercetările anterioare, el și colegii săi le-au cerut unora dintre cei 116 participanți adulți să mănânce trei mese pe zi, cu gustări dacă le este foame. Alții au fost instruiți să mănânce orice vor între orele prânzului și 20:00. Participanții au pierdut o cantitate mică de greutate. O medie de două kilograme în grupul cu post intermitent și 1,5 kilograme în grupul de control. Aceasta e o diferență care nu a fost semnificativă statistic.
Care au fost rezultatele studiului
Într-un interviu, dr. Weiss și-a amintit că cu greu îi venea să creadă rezultatele. El le-a cerut statisticienilor să analizeze datele de patru ori, până când i-au spus că lucrările ulterioare nu vor schimba rezultatele.
„A fost un lucru greu de acceptat”, a spus el. Experimentul a durat doar 12 săptămâni. Acum, se pare că nici măcar un studiu de un an nu a reușit să găsească un beneficiu în alimentația postului intermitent.
Dr. Christopher Gardner, director de studii de nutriție la Centrul de Cercetare pentru Prevenirea Stanford, a spus că nu ar fi surprins dacă postul intermitent ar funcționa totuși ocazional.
„Aproape orice tip de dietă de acolo funcționează pentru unii oameni”, a spus el. „Dar concluzia susținută de această nouă cercetare este că, atunci când este supus unui studiu conceput și condus corespunzător, nu este nimic mai util decât simpla reducere a aportului zilnic de calorii pentru pierderea în greutate.”
Experții în pierderea în greutate au spus că este puțin probabil ca dietele cu restricții de timp să dispară. „Nu avem încă un răspuns clar” dacă strategia îi ajută pe oameni să piardă în greutate, a spus Courtney Peterson, cercetător la Universitatea din Alabama din Birmingham, care studiază postul intermitent.
Ea bănuiește că dieta ar putea aduce beneficii oamenilor prin limitarea numărului de calorii în fiecare zi.
Ce spun alți experți despre postul intermitent
Dr. Louis J. Aronne, directorul Centrului Comprehensive de Control al Greutății de la Weill Cornell Medicine din New York, a spus că, din experiența sa, unii oameni care au probleme cu numărare a caloriilor se descurcă mai bine dacă li se spune pur și simplu să mănânce doar în timpul unei perioade limitate de timp.
„Această abordare nu s-a dovedit a fi mai bună. Cu poate acestea, nu pare să fie mai rea” decât numărarea caloriilor, a spus el. „Oferă pacienților mai multe opțiuni pentru succes”.
Ipoteza din spatele postului intermitent este că genele circadiene despre care se crede că cresc metabolismul sunt activate în timpul orelor de zi, a spus dr. Caroline Apovian, co-director al Centrului pentru Managementul Greutății și Wellness de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston.
Ea a spus că va recomanda în continuare pacienților să adopte postul intermitent.
Pentru Dr. Weiss, el a spus că a fost convins de propriul său studiu. A mai declarat că noile date i-au întărit convingerea că postul intermitent nu oferă niciun beneficiu.