Ce spun oamenii de știință despre postul intermitent: „Nu există niciun beneficiu”

Într-un studiu de un an, participanții care au limitat mesele la anumite ore nu au pierdut mai mult în greutate decât cei care au mâncat în orice moment. Iată ce spun oamenii de știință despre postul intermitent.

Publicat: 25 aprilie 2022, 7:33
Află ce spun oamenii de știință despre postul intermitent și ideea de slăbire pe care o promovează / Shutterstock

Ideea de slăbire este destul de atrăgătoare în postul intermitent. Limitează mâncarea la o perioadă de șase până la opt ore în fiecare zi, timp în care poți consuma tot ce vrei, scrie nytimes.com.

Studiile efectuate pe șoareci păreau să susțină așa-numita alimentație cu restricții de timp. Aceasta e o formă a dietei populare de post intermitent.

Studiile realizate pe persoanelor cu obezitate au sugerat că ar putea ajuta la pierderea de kilograme.

Ce spun oamenii de știință despre postul intermitent

Cu toate acestea, un studiu riguros de un an în care oamenii au urmat o dietă săracă în calorii între orele 8 a.m. și 4 p.m. și care au consumat același număr de calorii oricând în timpul zilei nu a reușit să obțină vreun beneficiu.

Concluzia, a spus dr. Ethan Weiss, cercetător în domeniul dietei la Universitatea din California, San Francisco: „Nu există niciun beneficiu să mănânci într-un anumit interval de timp”.

Cât a durat și cum s-a derulat studiul

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a fost condus de cercetătorii de la Southern Medical University din Guangzhou, China. Acesta a inclus 139 de persoane cu obezitate. Femeile consumau între 1.200 și 1.500 de calorii pe zi. Bărbații consumau între 1.500 și 1.800 de calorii pe zi. Pentru a asigura conformitatea, participanții au fost obligați să fotografieze fiecare bucată de mâncare pe care o mâncau. De asemenea, ei au fost rugați să țină jurnale alimentare.

Ambele grupuri au pierdut în greutate o medie de aproximativ 6-8 kg. Nu a existat însă nicio diferență semnificativă în cantitățile de greutate pierdute cu oricare dintre strategiile de dietă. De asemenea, nu au existat diferențe semnificative între grupuri în ceea ce privește măsurătorile circumferinței taliei, grăsimii corporale sau a masei corporale.

De asemenea, oamenii de știință nu au găsit diferențe în ceea ce privește factorii de risc. Nu s-a înregistrat nimic notanil la nivelul de glucoză, sensibilitatea la insulină, lipidele din sânge sau tensiunea arterială.

„Aceste rezultate indică faptul că restricția aportului caloric a explicat majoritatea efectelor benefice observate cu postul intermitent”, au concluzionat dr. Weiss și colegii săi.

Noul studiu nu este primul care a testat alimentația postului intermitent. Studiile anterioare au fost mai mici, de durată mai scurtă și fără grupuri de control. Cercetarea a avut tendința de a concluziona că oamenii au pierdut în greutate mâncând doar într-o perioadă limitată de timp în timpul zilei.

Dr. Weiss însuși a crezut în postul intermitent. El a spus că timp de șapte ani a mâncat doar între prânz și 8 seara. În cercetările anterioare, el și colegii săi le-au cerut unora dintre cei 116 participanți adulți să mănânce trei mese pe zi, cu gustări dacă le este foame. Alții au fost instruiți să mănânce orice vor între orele prânzului și 20:00. Participanții au pierdut o cantitate mică de greutate. O medie de două kilograme în grupul cu post intermitent și 1,5 kilograme în grupul de control. Aceasta e o diferență care nu a fost semnificativă statistic.

Care au fost rezultatele studiului

Într-un interviu, dr. Weiss și-a amintit că cu greu îi venea să creadă rezultatele. El le-a cerut statisticienilor să analizeze datele de patru ori, până când i-au spus că lucrările ulterioare nu vor schimba rezultatele.

„A fost un lucru greu de acceptat”, a spus el. Experimentul a durat doar 12 săptămâni. Acum, se pare că nici măcar un studiu de un an nu a reușit să găsească un beneficiu în alimentația postului intermitent.

Dr. Christopher Gardner, director de studii de nutriție la Centrul de Cercetare pentru Prevenirea Stanford, a spus că nu ar fi surprins dacă postul intermitent ar funcționa totuși ocazional.

„Aproape orice tip de dietă de acolo funcționează pentru unii oameni”, a spus el. „Dar concluzia susținută de această nouă cercetare este că, atunci când este supus unui studiu conceput și condus corespunzător, nu este nimic mai util decât simpla reducere a aportului zilnic de calorii pentru pierderea în greutate.”

Experții în pierderea în greutate au spus că este puțin probabil ca dietele cu restricții de timp să dispară. „Nu avem încă un răspuns clar” dacă strategia îi ajută pe oameni să piardă în greutate, a spus Courtney Peterson, cercetător la Universitatea din Alabama din Birmingham, care studiază postul intermitent.

Ea bănuiește că dieta ar putea aduce beneficii oamenilor prin limitarea numărului de calorii în fiecare zi.

Ce spun alți experți despre postul intermitent

Dr. Louis J. Aronne, directorul Centrului Comprehensive de Control al Greutății de la Weill Cornell Medicine din New York, a spus că, din experiența sa, unii oameni care au probleme cu numărare a caloriilor se descurcă mai bine dacă li se spune pur și simplu să mănânce doar în timpul unei perioade limitate de timp.

„Această abordare nu s-a dovedit a fi mai bună. Cu poate acestea, nu pare să fie mai rea” decât numărarea caloriilor, a spus el. „Oferă pacienților mai multe opțiuni pentru succes”.

Ipoteza din spatele postului intermitent este că genele circadiene despre care se crede că cresc metabolismul sunt activate în timpul orelor de zi, a spus dr. Caroline Apovian, co-director al Centrului pentru Managementul Greutății și Wellness de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston.

Ea a spus că va recomanda în continuare pacienților să adopte postul intermitent.

Pentru Dr. Weiss, el a spus că a fost convins de propriul său studiu. A mai declarat că noile date i-au întărit convingerea că postul intermitent nu oferă niciun beneficiu.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI