Ce sunt mecanismele de apărare la stres. Tot ce trebuie să știi despre coping

Află ce sunt mecanismele de apărare la stres și cum le poți folosi pentru a te ajuta să treci peste momentele grele. Există o gamă variată de mecanisme sănătoase care te pot ajuta să gestionezi cu succes factorii de stres.

Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 8 decembrie 2024, 5:33
Află ce sunt mecanismele de apărare la stres și cum le poți folosi pentru a te ajuta să treci peste momentele grele / Shutterstock

Abilitățile de apărare te ajută să ai o poziționare sănătoasă în fața momentelor stresante. Este aproape imposibil ca stresul să dispară complet în astfel de situații, dar cu ajutorul acestor mecanisme îți poți gestiona constructiv emoțiile.

Ce sunt mecanismele de apărare la stres

Stresul poate provoca o serie de simptome precum epuizare, tensiune musculară, atacuri de panică, anxietate și chiar depresie. Un mecanism de apărare este util atunci când stresul, disconfortul și neliniștea te epuizează.

Mecanismul de apărare la stres este o tehnică pe care o poți folosi pentru a naviga cu succes printre factorii de stres. Acesteaa te ajută să faci față momentelor dificile și sunt o modalitate prin care poți răspunde preocupărilor psihologice sau fiziologice.

„Mecanismele de apărare funcționează deoarece îți permit să reacționezi la stres, mai degrabă decât să experimentezi stresul fără niciun fel de apărare.”, explică psihologul Brianne Markley.

Când vine vorba despre modalitățile de acțiune, acestea sunt împărțite în două categorii: mecanismul de apărare activ și mecanismul de apărare evitant.

Copingul activ se definește prin aborbarea unei preocupări într-o manieră directă. De exemplu, dacă trebuie să gestionezi un factor de stres la birou, o strategie de coping activ este să faci un brainstorming cu soluțiile posibile. Ulterior, poți începe să lucrezi pentru a rezolva problema.

Copingul evitant este definit prin evitarea problemelor sau minimizarea acestora. De asemenea, îl poți recunoaște după faptul că te lași distrasă de la preocupările tale, de teama de a înfrunta problemele.

Diferența dintre mecanismele de coping și mecanismele de apărare

Află ce sunt mecanismele de apărare la stres și cum se diferențiază de mecanismele de coping. Cele două concepte pot fi ușor de confundat deoarece au unele asemănări. Cu toate acestea, ele sunt, de fapt, foarte diferite.

Mecanismele de apărare se manifestă de cele mai multe ori la nivel inconștient. Mai exact, le folosești fără să fii conștientă că o faci. Mecanismele de apărare îți pot schimba starea de spirit.  

Mecanismele de coping sunt utilizate pentru a gestiona o situație externă care îți creează probleme. Spre deosebire de mecanismele de apărare, utilizarea mecanismelor de coping este de obicei conștientă și intenționată.

Abilități sănătoase care te pot ajuta să faci față stresului

Folosește unul dintre mecanismele de mai jos pentru a face față mai ușor situațiilor stresante. Mediteză în fiecare zi timp de cel puțin 15- 20 de minute.

Starea ta de spirit se va îmbunătăți considerabil în timp și te vei simți mult mai relaxată. De asemenea, poți încerca una dintre tehnicile de respirație profundă, cum ar fi respirația holotropică sau box breathing.

Fă exerciții fizice ușoare

Mișcarea de orice fel te poate ajuta să gestionezi mai ușor situațiile stresante. Fie că mergi cu bicicleta, faci exerciții fizice, cu greutăți ușoare sau mergi la un curs de dans, mișcarea este soluția pentru a face față perioadelor stresante.

De asemenea, plimbările zilnice în aer liber te pot ajuta să gestionezi eficient perioadele stresante. În timpul plimbărilor, se produce în corp eliberarea de endorfine. Acestea contribuie la menținerea în echilibru a stării mintale.

Scrie într-un jurnal

Găsește în fiecare zi timp pentru a îți scrie gândurile într-un jurnal. Rememorează momentele de reușită pentru care ești recunoscătoare.

Această activitate îți va ridica moralul și îți va stimula creierul să aprecieze momentele fericite. Astfel, vei gestiona mai ușor perioadele dificile, deoarece creierul se concentrează asupra micilor victorii pentru care ești recunoscătoare, ignorând momentele tensionate.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Cea mai norocoasă zodie a lunii decembrie, potrivit astrologilor. Vezi care este aceea
Sfârșitul anului aduce dezvăluiri valoroase în zona de horoscop. Află care este cea mai norocoasă zodie a lunii decembrie, potrivit astrologilor și vezi dacă ești chiar tu nativul care a fost atins de magia...
2
Timp liber
Cum se îngrijește corect bambusul norocos. Cele mai bune trucuri recomandate de experți
Te întrebi cum se îngrijește corect bambusul norocos? Mai jos îți venim în ajutor cu câteva sfaturi simple și utile. La final te vei bucura de frumusețea lui pentru o perioadă cât mai lungă...
3
Divertisment
Amber Heard va deveni mamă pentru a doua oară. Cine este tatăl copilului fostei soții a lui Johnny Depp
Amber Heard va deveni mamă pentru a doua oară. După ce nici la primul copil nu s-au oferit prea multe informații, acum toată lumea se întreabă cine este tatăl copilului fostei soții a lui...
4
Familia Regală
Meghan Markle a apărut la brațul unui alt bărbat pe covorul roșu. Prințul Harry neagă divorțul, dar tot separat merg la evenimente
Meghan Markle a apărut la brațul unui alt bărbat pe covorul roșu este vestea momentului. Soția Prințului Harry a mers la un eveniment pentru a-l sprijini pe nașul Prințesei Lilibet, Tyler Perry, la Glam...
5
Divertisment
Sofia Vergara a pozat topless în vacanță în Columbia. Actrița și-a etalat formele fără niciun fel de rețineri
Sofia Vergara a pozat topless în vacanță în Columbia. Actrița a publicat fotografii cu ea și în mai multe costume de baie sexy, în timp ce ea și familia ei petreceau Ziua Recunoștinței în...
PARTENERI