În primul rând, pregătește-te de câteva schimbări în dietă și stilul de viață pentru a asigura sănătatea unghiilor tale.
Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi
Ciuperca albă este o ciupercă a unghiei comună care cauzează pete albe. Deși afectează în special unghiile de la picioare și unghiile de la mâini sunt în pericol. Potrivit unui studiu care a implicat 3.226 pacienți cu această afecțiune, unghiile de la picioare sunt mai des infectate (69%) decât unghiile de la mâini (31%). Cea mai comună ciupercă la unghiile de la mâini este Candida (84%)
Efecte negative sau reacții alergice asociate cu produsele pentru unghii
Produsele acrilice sau pe bază de gel pot afecta unghiile, ducând la apariția acestor pete. În plus, o reacție alergică la ojă, gloss, dizolvant sau întăritor de unghii poate avea de asemenea ca efect decolorarea și petice sau pete albe la nivelul unghiei.
Deficiență de minerale
O deficiență de calciu sau zinc e adesea considerată una din cauzele apariției petelor albe. Însă unele studii sugerează că această deficiență nu ar fi cauza reală. În orice caz, sănătatea unghiei depinde de aportul de minerale ca magneziu, zinc, fier, calciu, sodiu și cupru. O deficiență a acestor minerale poate afecta negativ compoziția unghiei, expunând-o la riscul de deteriorare, relatează Stylecraze.
Alte cauze posibile
Printre alte cauze se numără afecțiuni ca psoriasissau eczemă, boli cardiace, insuficiență renală și pneumonie. O altă cauză a decolorării unghiilor ar putea fi otrăvirea cu arsenic. În egală măsură, bolile sistemice (bolile care afectează sisteme multiple din organism) pot constitui în cazuri rare o altă cauză a colorării albe a unghiilor.
De asemenea, roaderea cuticulelor poate contribui la această afecțiune. Numărul petelor albelor se poate reduce semnificativ în absența acestor obiceiuri dăunătoare sănătății unghiilor.
Remedii pentru petele albe de pe unghii
Poți gestiona problema acestui discomfort cu doar câteva remedii simple, pe care le poți aplica acasă Începe prin a include alimente bogate în minerale în dieta ta.
Dacă petele au apărut în urma utilizării unui anumit produs pentru unghii, e bine să nu îl mai utilizezi. De asemenea, e util să verifici ingredientele lui pentru a vedea dacă ești alergică la orice component. Dacă da, evită să-l mai folosești.
În majoritatea cazurilor, petele albe dispar în 6 luni, căci e intervalul în care întregul pat al unghiei va fi înlocuit. Totuși, pot exista situații când e nevoie de ajutor medical specializat.
Când trebuie să consulți un doctor
Consultă un doctor dacă suspectezi că ai o infecție fungică a unghiei. Unele simptome includ: pete bine definite pe unghiu, pete albe care par să se extindă, pete neregulate, miros neplăcut al unghiilor. După ce va stabili cauza, doctorul va decide tratamentul adecvat.
În funcție de rezultatele testelor de diagnosticare, doctorul poate decide o schemă de tratament. Cel mai comun tratament este prescrierea unei medicații orale și topice antifungice. Poate dura până la 3 luni pentru ca o infecție fungică să dispară complet. Dacă petele indică însă o boală, doctorul poate începe tratamentul acesteia.
Pentru petele cauzate de o rană sau traumă fizică, nu există un tratament ca atare și va va trebui să aștepți creșterea unghiilor.
Cum să previi formarea petelor albe
Deși nu poți controla în mod absolut apariția lor, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja unghiile. În primul rând, evită contactul cu substanțe iritante și chimicale (de ex.: acrilați, formaldehidă). Ele pot provoca dermatite de contact, care pot afecta pielea din jurul patului unghiei expunând-o uscăciunii, fragilității și deteriorării.
Evită folosirea excesivă a lacului de unghii. Păstrează-ți unghiile tăiate scurt. Folosește un balsam sau cremă de mâini după ce te speli pe mâini pentru a preveni uscarea lor.