Menopauza reprezintă cea mai mare transformare hormonală din viața femeilor de peste 50 de ani. Se consideră că ai intrat la menopauză atunci când timp de 12 luni consecutive nu ai avut menstruație. Face parte din partea naturală a procesului de înaintare în vârstă. În general menopauza apare în medie la vârsta de 51 de ani. Totuși, schimbările hormonale pot debuta chiar mai devreme, din deceniile 3 și 4 de viață.
Cea mai mare schimbare hormonală în cazul femeilor
Anvergura modificărilor hormonale care afectează femeia variază. Unele femei se confruntă cu bufeuri, tulburări de somn, transpirații nocturne și schimbări de dispoziție.
„Menopauza este ceva natural și obligatoriu, însă suferința este opțională. Nu trebuie să treci prin ea”, completează aceasta, citată de Parade.
Diferența dintre perimenopauză și menopauză
Perimenopauza reprezintă faza de tranziție spre menopauză. Ovarele încep să producă mai puțini hormoni ca estrogenul și progesteronul, potrivit Cleveland Clinic.
Ca urmare ciclul menstrual devine neregulat. Este un semnal că organismul se pregătește să înceteze eliberarea ovulelor, apropiindu-se de finalul ciclului său reproducător.
Perimenopauza începe în momente diferite.
Toate femeile trec prin etapa de perimenopauză, care poate dura câțiva ani, însă nu toate femeile au simptomele aferente, completează dr. Swarup.
Simptomele perimenopauzei pot include: unele cicluri absente, cicluri mai dificile sau mai ușoare, cicluri mai scurte sau mai lungi, bufeuri, urinare mai frecventă, tulburări de somn și schimbări emoționale.
De menționat că pe durata perimenopauzei poți rămâne însărcinată, căci nu ești mereu sigură când ai ovulație. Se recomandă să menții metodele contraceptive până când a trecut un an întreg de la ultimul tău ciclu, observă The Office of Women‘ s Health.
Dacă au trecut 12 luni consecutive fără menstruație, atunci cel mai probabil ai intrat la menopauză. Vârsta medie este de 51 de ani, însă sunt și femei care intră la menopauză în intervalul 40 – 58 de ani.
De ce variază simptomele menopauzei
Există femei care experimentează simptome mai ușoare ale perimenopauzei și menopauzei, în vreme ce altele se confruntă cu simptome mai severe. Dr. Swarup admite că lumea medicală nu a găsit încă o explicație. Poate fi vorba de factorii genetici sau de o inflamație în organism, completează dr. Cabeca.
Femeile care suferă de diabet și rezistență la insulină ar putea prezenta simptome mai dure. Dr. Swarup precizează că fumătoarele, persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare sau care nu au o stare bună de sănătate se pot confrunta cu probleme în gestionarea simptomelor.
„De îndată ce observă că nu se simt ele însele, merită ca femeile să își facă anumite controale ca să vadă dacă nu e vorba despre altceva”, mai explică dr. Cabeca.
Cum să gestionezi schimbările hormonale după 50 de ani
Menopauza este un proces natural și nu implică să accepți suferința în urma vârtejului hormonal din viața ta, subliniază dr. Cabeca. De aceea este important să te adresezi specialistului de îndată ce observi că ești copleșită de situație.
Cea mai bună soluție este consultarea medicului ginecolog pentru recomandarea tratamentului celui mai adecvat fiecărei femei, completează dr. Swarup.
Se impun în egală măsură schimbări radicale în stilul de viață și în dietă. Să mănânci sănătos, să bei sănătos, să dormi bine, să faci mișcare pentru a te asigura că trăiești bine, recomandă dr. Cabeca.
Aceasta își consiliază pacientele să includă în dieta lor cât mai multe verdețuri și legume, fructe cu indice glicemic mic ca fructele de pădure, precum și proteine și grăsimi de calitate.
Cele mai bune terapii în viziunea specialiștilor
În viziunea dr. Swarup, este foarte importantă mișcarea fizică, dar și reducerea nivelului de stres. În egală măsură, trebuie efectuate anumite analize de laborator cu privire la valorile hormonale.
Unele femei pot avea nevoie de o terapie cu estrogeni sau o terapie tip estro-progestativă, cunoscută și ca terapie combinată de substituție.
De asemenea, pilulele anticoncepționale, antidepresivele și cremele te pot ajuta să gestionezi cât mai bine simptomele delicate specifice menopauzei, spun specialiștii.