După curățare ceapa se va secționa sub formă de floare. Iar în timpul preparării se vor desface petalele, iar ceapa pane va avea un aspect spectaculos.
Însă, dacă nu ai răbdare să secționezi ceapa în acest mod, o poți tăia sub formă de inele.
Din aceeași categorie de preparate, îți oferim și o rețetă de inele de ceapă pane. Iar mai jos, poți descoperi lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de ceapă aperitiv sub formă de floare.
Ceapă pane sub formă de floare – Ingrediente
Pe lângă ceapa preparată în stil pane, mai poți prepara și un sos de brânzeturi, simplu și gustos care se combină delicios cu ceapa.
Ingrediente pentru ceapă pane
- 2 bucăți mari de ceapă albă;
- 200 gr de făină;
- 1/4 linguriță cu boia de ardei dulce;
- 1 ou;
- 1 cățel de usturoi;
- 150 ml de bere;
- sare și piper;
- 250 ml de ulei.
Pentru sosul de brânzeturi:
- 250 gr de brânză nobilă cu mucegai;
- 200 gr de brânză proaspătă;
- 150 gr de cremă de brânză;
- 50 gr de parmezan;
- 50 gr de unt;
- 200 ml de smântână lichidă;
- sare și piper după gust;
- puțină nucșoară;
- rondele de ardei iute;
- rondele de chives sau de ceapă verde.
Ceapă pane sub formă de floare – Mod de preparare
Începe cu prepararea compoziției de tempura prin care treci ceapa înainte de rumenire.
Curăță usturoiul, pisează-l sau trece-l prin presă și pune-l într-un bol. Adaugă două linguri de făină și oul. Amestecă ingredientele turnând treptat și berea. Adaugă și un praf de sare și unul de piper și omogenizează bine compoziția.
În alt bol amestecă făina cu boiaua de ardei dulce, sare și piper.
Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece, apoi secționeaz-o cu un cuțit începând de la capăt spre vârf, în mai multe locuri, fără a-i străpunge și mijlocul.
Cum prepari ceapa sub formă de floare, pane
După ce ai pregătit sosul tempura și amestecul de făină cu boia, așază o tigaie pe flacăra aragazului și adaugă uleiul la încins.
Trece florile de ceapă mai întâi prin amestecul de făină cu boia, apoi prin aluatul tempura.
Scufundă-le în uleiul încins și rumenește-le pentru 2-3 minute la foc de intensitate mai mare. Dacă nu se scufundă bine în ulei, ia cu o lingură din uleiul încins și toarnă peste ceapă pentru o rumenire uniformă. Apoi scoate cepele pe prosoape de hârtie absorbante.
Pentru a prepara sosul de brânzeturi, topește untul într-o tigaie adâncă și adaugă smântâna lichidă. Lasă smântâna să se încălzească până aproape de punctul de fierbere. Apoi adaugă brânzeturile și amestecă intens până când acestea sunt topite, iar sosul omogenizat. Adaugă pudra de nucșoară pentru a aromatiza plăcut sosul. Decorează-l cu rondele de ardei iuți și rondele de ceapă verde.
Servește delicioasa ceapă pane sub formă de floare cu sos de brânzeturi ca și gustare sau chiar la una dintre mesele principale ale zilei.
Descoperă și o rețetă de ceapă caramelizată cu sos aromat, perfectă lângă fripturi sau antreuri.