Nu toate alimentele proteice sunt create în mod egal. Proteinele au devenit un element major din dieta oamenilor, mai ales a celor care sunt preocupați de un stil de viață sănătos. Cercetările arată că proteinele sunt esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos, pentru sprijinirea controlului greutății și pentru îmbunătățirea compoziției corporale.
Cele mai bune surse de proteine pe care le poți consuma iarna aceasta
Proteinele sunt incontestabile importante pentru organismul nostru. Cantitatea, momentul și calitatea aportului de proteine sunt esențiale pentru a maximiza beneficiile acestora.
Doza zilnică recomandată pentru proteine este de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală. Mulți experți consideră că un aport ai optim est emai aproape de 1,2 – 1,4 grame pe kilogram de greutate corporală.
În plus, persoanele active fizic și adulții în vârstă au adesea nevoie de mai multe proteine pentru a sprijini recuperarea mușchilor și a combate pierderea musculară legată de înaintarea în vârstă. Mai jos găsești cele mai bune surse de proteine pe care le poți consuma iarna aceasta.
Ouă
Ouăle sunt adesea menționate ca standardul de aur pentru proteine. Ouăle oferă toți cei nouă aminoacizi esențiali pentru organism. De fapt, ouăle se bucură de cel mai mare scor de aminoacizi corectat de digestibilitate a proteinelor din orice sursă. Un singur ou mare poate conține chiar și 6 grame de proteine de înaltă calitate, spun studiile.
Pește și fructe de mare
Peștele și fructele de mare sunt două dintre cele mai sănătoase surse de proteine de înaltă calitate. Acestea conțin, de asemenea, nouă aminoacizi esențiali pentru sănătate. În comparație cu alte alimente bogate în proteine, peștele are mai puține calorii.
Peștele este bogat în acizi grași omega-3. Acești acizi grași sunt cunoscuți pentru că ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculae și la reducerea inflamației, împreună cu alte benefici pentru sănătate.
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc se bucură de o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iaurtul grecesc este o sursă excelentă de proteine în comparație cu alte iaurturi standard, deoarece procesul său unic de structurare îndepărtează zerul lichid, creând un produs mai gros, mai cremos, cu proteine de două ori mai multe. Iaurtul grecesc este un tratament excelent după un antrenament cu greutăți.
Laptele de vacă este o altă opțiune excelentă pentru cei care își doresc să adauge mai multe proteine în dieta lor.
Laptele oferă două tipuri de proteine: cazeina, care reprezintă 80%, și zerul, care reprezintă restul de 20%. Zerul este digerat și absorbit rapid de către organism.
Pieptul de pui
Pieptul de pui este una dintre cele mai bune surse de proteine. Acesta conține, de asemenea, vitamina B, seleniu și fosfor.
Pieptul de pui oferă, de asemenea, potasiu, magneziu și zinc.
Ceea ce îl face o alegere excelentă pentru sănătatea generală a organismului. Proteina din pieptul de pui are un efect ridicat de sațietate, ceea ce te va ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp.
Fasolea
Fasolea este una dintre cele mai sănătoase surse de proteine pe bază de plante. Aceasta oferă 15 grame de proteine pe cană.
De asemenea, fasolea oferă o mulțime de alte beneficii pentru organism. Combinația de proteine și fibre din fasole face ca acest aliment să fie sățios.
Alimentele din soia
Alimentele din soia se numără printre cele mai bune proteine pe bază de plante pe care să le adaugi în dieta ta.
Spre deosebire de majoritatea proteinelor vegetale, soia conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. O ceașcă de edamame oferă aproximativ 17 grame de proteine și 8 grame de fibre.
Soia este o sursă excelentă de fibre și magneziu și oferă, de asemenea, fier, vitamina B, grăsimi omega-3 și mulți alți nutrienți importanți.