Revitalizează părul tern, degradat. Acest ulei abundă în grăsimi monosaturate. Are efect de balsam pentru păr, penetrând și hidratând șuvițele excesiv de uscate, potrivit Glamour.
Încălzește-l așezând recipientul într-un vas cu apă caldă, astfel încât să pătrundă în păr ca o mască. Aplică-l pe zonele cele mai uscate ale părului și masează delicat pe scalp. Însă evită să pui prea mult, căci scalpul tinde să devină uleios. Lasă uleiul pe păr timp de 30 de minute înainte de șamponare.
Ulei de jojoba
Uleiul de jojoba este ideal pentru părul creț sau buclat. Acest ulei are un conținut ridicat de acizi grași esențiali, care ajută la aspectul unui păr catifelat, adaugând luciu părului cu tendință de uscare.
Poate fi folosit pe părul ud sau uscat ca balsam, căci aduce multă hidratare. Lasă să picure câteva picături în palmă. Apoi întinde-le cu atenție pe cele mai uscate zone ale părului.
Dacă dorești să îl folosești ca tratament pentru scalp, aplică câteva picături în zonele țintite. Masează uleiul pe scalp. Optează pentru ulei de jojoba presat la rece, căci păstrează mai bine vitaminele lui naturale.
Ulei de rozmarin
Este o opțiune populară deoarece, odată masat pe scalp, acest ulei accelerează circulația sanguină, ceea ce duce la o creștere mai rapidă a părului. Studiile sugerează că poate fi la fel de eficient ca minoxidilul (un tratament cu efect dovedit în cazul căderii părului).
Diluează uleiul de rozmarin cu ulei de jojoba sau cocos înainte de aplicare, deoarece este foarte concentrat și va irita scalpul dacă e aplicat direct. Masează-l delicat pe scalp, mai ales în zonele cu păr rar sau subțiat. Pentru un tratament mai profund, lasă-l pe păr peste 30 de minute. La final spală complet părul cu un șampon fără sulfați.
Ulei de avocado
Acest ulei natural previne căderea părului, fixează cuticulele de păr, stimulează strălucirea naturală a părului și dă șuvițelor un plus de netezime.
Alege un ulei presat la rece, care este bogat în nutrienți. Încălzește-l așezând recipientul într-un vas cu apă caldă. Va ajuta la penetrarea mai bună a uleiului în păr. Când îl aplici, masează ușor cu vârfurile degetelor zonele unde este cea mai mare nevoie.
Dacă ai un scalp iritat, fricționează uleiul pe cap. Pentru vârfuri despicate, întinde-l pe vârfuri, ca și pe părțile mai uscate ale părului. La final spală uleiul cu ajutorul unui șampon fără sulfați și a unui balsam.
Ulei din sâmburi de struguri
Este o alegere ideală pentru hidratarea părului subțire. Dacă ai acest tip de păr, include-l regulat în rutina ta de îngrijire, întinzând o cantitate mică de ulei presat la rece pe scalpul uscat. Astfel scalpul va fi hidratat, mătreața atenuată, iar creșterea firului de păr e stimulată. Acest ulei abundă în antioxidanți, fiind perfect pentru tratarea și prevenirea vârfurilor despicate.
Dacă ai șuvițe cu tendință de uscare sau electrizare, adaugă câteva picături de ulei în palme și presară-l delicat pe lungimi după ce te-ai spălat pe cap. Va ajuta la reducerea frizz-ului și va stimula hidratarea părului fără să îngreuneze firul.
Ulei de macadamia
Fiiind unul dintre cele mai bogate uleiuri, uleiul de macadamia este excelent în catifelarea părului foarte poros sau creț. Are proprietăți terapeutice, revitalizând părul degradat de tratamentele termice. Oferă protecție față de efectul razelor ultraviolete, și chiar extinde durata vopselei de păr.
Optează pentru un ulei presat la rece. Întinde-l în palme, apoi aplică-l pe părul uscat. Acordă atenție vârfurilor pentru a repara eventualele vârfuri crăpate.
Ulei de argan
Masează regulat acest ulei cu parfum dulce pe scalp pentru a stimula creșterea părului. Abundă în acizi grași esențiali care repară șuvițele și stimulează aspectul moale al firelor de păr. Dacă ai un păr rebel, tern sau degradat din cauza vopsitului, aplică uleiul de argan ca pe un balsam.
Masează 8–10 picături pe păr și scalp (adaptează cantitatea în funcție de lungimea părului) timp de maxim 10 minute. Asigură-te că ai aplicat pe tot părul, de la vârfuri la rădăcini. Acoperă-te cu o cască de duș și permite-i uleiului să pătrundă în păr timp de o oră. Apoi șamponează-te.
Ulei de baobab
Este un ulei natural cu un efect incredibil prin luciul și strălucirea aduse tututor tipurilor de păr. Acționează ca o mască de păr, revigorând firul și sigilând cuticulele de păr.
Aplică-l în mod egal de la rădăcini la vârfuri, pe un păr curat și umed. Va ajuta la descâlcirea nodurilor de păr, dar în egală măsură va repara părul uscat și deteriorat.
Ulei de migdale dulci
Bogat în vitaminele E și D, acest ulei stimulează scalpul și protejează împotriva radiațiilor cu ultraviolete, care pot cauza un păr uscat, tern și șuvițe lipsite de vigoare. Află de la experți cum poți îngriji un păr uscat și fără luciu.
Se recomandă în special în cazul părului uscat, stimulând strălucirea și netezimea acestuia. Dacă ai un păr foarte subțire sau tern, aplică-l distribuindu-l uniform, dar cu accent pe partea de mijloc a părului și pe vârfuri. Evită să adaugi prea mult la rădăcini, căci podoaba ta capilară va căpăta un aspect gras.
Când sunt aplicate, anumite uleiuri naturale pot calma iritațiile, combătând bacteriile care generează afecțiuni ale scalpului. Aceste uleiuri furnizează nutrienți grași importanți direct la rădăcina părului, stimulând circulația.
Au proprietăți terapeutice în tratamentul multor afecțiuni dermatologice ca psoriazisul, dermatita seboreică, mătreața, alopecia cicatricială și căderea severă a părului. Cât despre șuvițe, aproape toate uleiurile naturale le oferă acestora un grad de protecție. Le protejează de ruperea accelerată în urma tratamentelor termice, vopsitului și poluării.