În cel mai fericit scenariu, balonarea este o senzație de disconfort care nu durează foarte mult timp. Află în cele ce urmează care sunt cauzele cele mai probabile de apariție a balonării și cum o putem combate eficient.
Cele mai comune alimente care provoacă balonare
Dacă nu este vorba de o afecțiune medicală confirmată de specialiști, îți poți oferi o mână de ajutor prin implementarea unor anumite schimbări în stilul tău de viață. Primul pas este, firește, să determini care sunt alimentele care îți provoacă balonarea.
Alimentele bogate în fibre
Fibrele sunt nutrienți de o importanță vitală, regăsite în fructe, legume și cereale. A nu mânca suficiente fibre, poate contribui la constipație și afecțiuni intestinale, cauzele cele mai comune din spatele balonării. Totuși, a consuma cu alimente bogare în fibre (sau a ingera suplimente cu fibre) deodată poate fi un alt motiv care să aducă la apariția balonării. Balonarea poate fi însoțită în context de crampe sau dureri.
Ca să eviți acest fenomen, trebuie să reduci cantitatea de fibre la fiecare masă sau gustare.
„Scopul este creșterea lentă a aportului de fibre în timp, astfel încât intestinul să aibă un răgaz de adaptare”, completează un specialist în nutriție. Un alt mod de a sprijini toleranța de fibre este consumul de fibre alături de proteine și carbohidrați, în locul consumului exclusiv de fibre, mai explică specialistul pentru Realsimple.
Alimentele cu îndulcitori
Îndulcitorii sunt un tip de carbohidrați folosit la îndulcirea alimentelor și băuturilor etichetate ca „fără zahăr“. Printre cei mai folosiți se numără sorbitolul, xylitolul, manitolul, erythritolul. Îndulcitorii sunt fermentați în intestinul gros, iar gazul apare ca efect colateral, arată nutriționistul-dietetician Vandana Sheth.
Printre produsele care conțin mulți îndulcitori se numără guma de mestecat. Pe lângă faptul că produce balonare prin prezența îndulcitorilor, actul mestecării introduce gaz în sistemul digestiv din cauză că inhalezi mai mult aer.
Citește etichetele de pe toate produsele fără zahăr, uitându-te dacă sunt menționate sorbitolul, xylitolul, manitolul și erythritolul.
Sheth sugerează reducerea cantității și frecvenței consumului de alimente și băuturi cu îndulcitori pentru a diminua simptomele balonării Mai ales dacă ai observat că te confrunți cu aceasta în urma consumului acestor produse.
Produsele lactate
Persoanele cu intoleranță la lactoză pot experimenta balonarea după ce consumă aceste produse, mai subliniază Theo. Laptele, iaurtul, înghețata, brânzeturile moi și laptele praf (aflat în ciocolata cu lapte sau în anumite rețete de piure, de exemplu) sunt câteva produse cu un conținut ridicat de lactoză.
Dacă te confrunți cu intoleranța la lactoză, alege produse fără lactoză sau cumpără tablete cu enzima lactază, pe care le poți lua chiar înainte de a consuma alimente ce conțin lactoză.
Băuturile carbogazoase
Apariția balonării se face și prin consumul de băuturi carbagazoase, pline de dioxid de carbon. Poți remarca cu ușurință efectul balonării mai ales la o masă mai copioasă decât porția ta regulată.
Înlocuiește băutura carbogazoasă cu una ne-carbogazoasă la ora mesei. Sheth sugerează apa plată cu anumite arome, dacă nu te dai în vânt după apa plată.
Dacă totuși nu dorești să renunți la băuturile carbogazoase, poți reduce cantitatea și frecvența lor de consum. O altă opțiune este consumul lor fără pai, ca să eviți inhalarea de mai mult aer.
Alimentele care duc la apariția sindromului colonului iritabil
Există un grup de zaharuri naturale regăsite în anumite alimente care nu sunt complet digerate sau absorbite de intestine. Anumite persoane sunt mai sensibile la aceste alimente. Reducerea sau eliminarea lor le-ar putea ajuta în lupta cu balonarea și acumularea de gaze în intestine.
„În loc să fie digerate, aceste alimente împing apa în intestine și fermentează în colon producând gaz, prin întinderea și expansiunea peretului intestinal”, mai explică un nutrișionist pentru Healthline.
Aceste zaharuri se regăsesc în concentrații mai mari în anumite fructe, legume, cereale și produse lactate. Iată cele mai relevante exemple.
- Fructe: Mere, mango, piersici, pere, prune, prune uscate.
- Legume: Usturoi, ceapă, conopidă, varză de Bruxelles sprouts, broccoli, varză, ciuperci.
- Cereale: Orz, grâu, secară.
- Fasole și legume: Năut, fasole, linte.
- Produse lactate: Lapte de vacă, brânzeturi moi, iaurt.
Fiecare persoană are un prag diferit de toleranță a acestor alimente. Chiar dacă nu ai fost diagnosticat cu sindromul colonului iritabil, a mânca 5 prune o dată, de exemplu, vine cu un aport ridicat de zaharuri, ceea ce te poate face să te simți balonată.
Dacă se confirmă diagnosticul sindromului de colon iritabil, ți se va recomanda implementarea unei diete speciale. Aceasta este una temporară, menită să descopere la care din alimentele din lista de mai sus ești sensibilă.
De asemenea, va detecta și care este cantitatea de alimente pe care o poți tolera. La finalul testului, vei primi o listă de alimente pe care le poți consuma, precum și specificarea mărimii porției care nu îți provoacă simptome.
De asemenea, ți se vor recomanda alternative pe care să le incluzi în dieta ta dacă nu poți tolera anumite alimente din grupurile menționate anterior.