Semințele sunt folosite în alimentația oamenilor de mii de ani. De altfel, acesta sunt baza pentru susținerea și înmulțirea plantelor. Însă ele au devenit din ce în ce mai populare printre pasionații unui stil de viață sănătos abia în ultimii ani.
Cele mai sănătoase semințe pe care le poți consuma zilnic
Semințele sunt bogate în fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Totodată, acestea sunt o sursă concentrată de nutrienți care pot face adevărate minuni pentru sănătatea organismului. Cel mai important aspect al consumului de semine este fapul ă sut bogate în fibre.
Experții recomandă consumul a 25 de grame de fibre pentru femei și 38 de grame pentru bărbați. Aportul mediu de fibre este de doar 17 grame pe zi, după cu arată unele studii. Acest lucru arată că oamenii nu consumă suficiente fibre. Semințele pot fi o soluție bună pentru a suplimenta aportul de fibre.
Alimente bogate în fibre pot face diferența în viața ta de zi cu zi. Semintele sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3. Unele studii susțin că semințele ar putea ajuta la creșterea aportului de proteine consumate zilnic.
Mai jos găsești o listă cu cele mai sănătoase semințe pe care le poți include în dieta ta zilnică.
Semințele de chia
Mici, dar bogate în nutrienți și antioxidanți. Doar două lingurițe de semințe de chia îți pot oferi 9 grame de fibre și 4 grame de proteine. În plus, semințele de chia conțin și o mulțime de micronutrienți precum fierul, magneziul, fosforul și zincul.
Aceste semințe mici ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și la reducerea colesterolului total. Conform unui studiu din 2021, semințele de chia ar putea ajuta inclusiv la reducerea presiunii arteriale și ar putea preveni apariția diabetului de tip 2.
Semințe de in
Când te gândești la smeințele de in, trebuie să te gândești la multitudinea de beneficii pe care acestea le au pentru sănătate.
Două lingurițe de semințe de in îți pot oferi 4 grame de fibre și 3 grame de proteine. În plus, vei beneficia și de 6 grame de acizi grași omega-3. Seimnțele de in pot ajuta în tratarea problemelor digestive. Dacă te confrunți cu constipația, atunci acestea ar putea să te ajute în mod semnificativ.
Unele studii au arătat că semințele de in sunt benefice, de asemenea, pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge.
Semințe de cânepă
Semințele de cânepă pot fi introduse cu ușurință în terciul de ovăz. Acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase și pot ajuta la prevenirea bolilor cronice.
Datorită conținutului crescut de acizi grași omega-3 și omega-6, semințele de cânepă ajută la reducerea inflamației din organism.
Cercetările mai sugerează că acestea ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Nutriționiștii de la EatThis recomandă consumul cât mai des al semințelor de cânepă.
Semințe de susan
Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de semințe sunt cele de susan. Acesta sunt o sursă excelentă de vitamina B1, B3 și B6. Vitamina B6 este recomandată pentru buna funcționare a metabolismului și are rol anti-inflamator.
Nutriționiștii recomandă alimentele bogate în antioxidanți deoarece pot reduce inflamația cronică și pot preveni problemele cauzate de stresul oxidativ.
Semințele de dovleac
Nutriționiștii de la Parade.com recomandă consumul semințelor de dovleac. Acestea sunt delicioase și sunt bogate în fibre și proteine.
Semințele de dovleac pot conține până la 8 grame de proteine, ceea ce înseamnă aproximativ 40% din necesarul zilnic de consum de proteine. Acestea sunt bogate în magneziu, seleniu și zinc.
Pot fi introduse cu ușurință la micul dejun sau pot fi consumate drept gustare între mese. Indiferent de modul în care alegi să le consumi, nutriționiștii recomandă introducerea lor în dieta zilnică.