Tot ce trebuie să faci este să coci dovleacul. Apoi, miezul dovleacului, răcit, îl adaugi într-o compoziție de chec fără ouă, lapte sau unt. Dovleacul copt, pe lângă gust și aromă, oferă checului o textură densă și ușor umedă. Iar culoarea este una deosebită, specifică toamnei aurii. Dacă mai adaugi și câteva nuci, alune sau migdale, chiar și fructe uscate, desertul va fi de-a dreptul deosebit. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu un desert simplu și delicios.
Chec de post cu dovleac copt – Ingrediente
- 400 gr de piure de dovleac copt;
- 200 gr zahăr;
- 100 ml ulei;
- 100 gr de nuci;
- 300 gr de făină;
- 1 linguriță de scorțișoară;
- sucul și coaja de la o portocală;
- 1 linguriță cu praf de copt;
- un praf de sare;
- zahăr pudră pentru decor.
Rețeta checului cu dovleac copt – Mod de preparare
Începe cu pregătirea dovleacului pentru copt. Spală bine coaja dovleacului, șterge-o, apoi taie dovleacul în sferturi. Îndepărtează semințele și nervurile din interior, apoi mai taie sferturile de dovleac în 2-3 felii. Așază feliile de dovleac într-o tavă, pe hârtie de copt și dă-le la cuptor la 200 de grade Celsius, pentru o oră.
După coacere, lasă dovleacul să se răcească și separă-i miezul într-un bol. Transformă miezul dovleacului într-un piure cremos și fin, cu ajutorul blenderului.
Vezi aici și rețeta de dovleac copt cu miere și scorțișoară.
Cum prepari chec de post cu dovleac copt
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune piureul de dovleac în bolul mixerului. Adaugă sucul de portocală, coaja de portocală răzuită fin și uleiul. În alt bol, pune făina trecută prin sită împreună cu praful de copt. Adaugă sarea și pudra de scorțișoară și amestecă bine ingredientele. Așază miezul de nucă pe un tocător și porționează-l cu un cuțit în bucăți, nu foarte mici. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți da start pregătirii compoziției pentru checul de post.
Tot din categoria deserturilor de post cu dovleac, vezi aici cum se prepară și rețeta de pancakes cu dovleac plăcintar și sirop de arțar.
Pornește mixerul și amestecă bine piureul de dovleac cu uleiul, sucul de portocală și coaja de portocală. Amestecă până la omogenizarea compoziției. Apoi, adaugă, treptat amestecul de ingrediente uscate din celălalt bol. După ce ai omogenizat bine compoziția, adaugă nucile tocate grosier.
Pune hârtie într-o tavă de chec și toarnă compoziția în ea. Niveleaz-o bine la suprafață și pune tava în cuptorul încălzit.
Coace deliciosul chec de post cu dovleac copt pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească mai întâi în forma de copt. Apoi îl poți transfera pe un platou și îl poți porționa. Opțional, poți să decorezi checul cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Iar dacă nu dorești un desert de post, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu dovleac și aluat turnat.