Poate fi inclus în diverse aluaturi dulci sau sărate, dar poate fi transformat și într-o cremă delicioasă pentru deserturi spectaculoase. Plăcintele și tartele cu dovleac sunt printre deserturile preferate ale iubitorilor de dulce.
La mare căutare, mai ales în sezonul rece, sunt rețetele de supă cremă din dovleac. Sunt cremoase, savuroase și hrănitoare și, mai ales, sunt recomandate și copiilor mici. Pe lângă gustul deosebit și aroma plăcută, consumul de dovleac copt aduce mari beneficii organismului.
Dovleacul are un conținut bogat în anti-oxidanți esențiali și vitamine. În plus, are cel mai scazut nivel de calorii, după cum ne asigură specialiștii în nutriție. 100 de grame de dovleac conțin 26 calorii.
Dacă te-am convins să incluzi dovleacul în meniurile tale de toamnă, îți oferim mai jos cea mai simplă rețetă cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Cea mai simplă rețetă de dovleac copt – Ingrediente
- 1 dovleac plăcintar, rotund;
- 2 linguri de miere naturală de albine;
- 1 linguriță de scorțișoară;
- opțional, 1-2 crenguțe de rozmarin.
Rețetă de dovleac copt cu miere și scorțișoară – Mod de preparare
Începi prin a spăla dovleacul pe coajă și a-l șterge cu prosoape de hârtie. Pornește și cuptorul la 200 de grade celsius, pentru a fi cald când introduci tava cu dovleac.
Ia un cuțit mai mare, cu lamă groasă și taie dovleacul pe jumătate. Cu ajutorul unei linguri, răzuiește interiorul celor două jumătăți de dovleac, îndepărtând astfel semințele și nervurile. Următorul pas constă în felierea celor două jumătăți de dovleac. Taie felii de cel puțin 3 cm grosime. Nu tăia felii foarte subțiri pentru a nu se usca în timpul tratamentului termic.
Pregătește o tavă de cuptor încăpătoare și așază feliile de dovleac în ea, cu coaja în jos. Introdu tava la cuptor, pe un sertar inferior și setează timpul pentru 40 de minute. Urmărești din când în când coacerea dovleacului. În funcție de tipul acestuia, timpul de coacere poate fi mai scurt decât cel setat sau mai mare. Atunci când marginile superioare ale feliilor de dovleac încep să capete crustă, miezul dovleacului este pătruns.
Între timp, amestecă mierea cu scorțișoara într-un recipient pe care îl pui într-un vas cu apă caldă. Astfel mierea va deveni mai fluidă și vei putea unge mai ușor feliile de dovleac coapte. Amestecă bine mierea cu scorțișoara pentru a se omogeniza amestecul.
După ce s-au copt feliile de dovleac stinge focul, scoate tava din cuptor și unge feliile de dovleac cu miere și scorțișoară. Poți folosi o pensulă de patiserie sau pur și simplu torni mierea din recipient în fir subțire deasupra feliilor de dovleac. Presară în tavă și câteva crenguțe de rozmarin și pune din nou tava la cuptor, cu focul stins. Las-o acolo 7-8 minute, pentru a se gratina frumos feliile de dovleac copt cu miere și scorțișoară. Vor căpăta și o ușoară aromă de la rozmarin, însă acest aspect este opțional.
Savurează dovleacul copt cald. Aadaugă puțină miere, dacă mai e nevoie.