Cartofii fac parte din lista alimentelor cu o mare popularitate în rândul românilor. Iar dintre speciile de cartofi cele mai folosite la noi, sunt cartofii albi și cartofii roșii.
Cartofii roșii sunt preferați ca garnitură la fripturi, sau incluși în rețete de salată cu sau fără maioneză. Au o textură mai densă, mai crocantă. Cartofii albi au o textură mai făinoasă și sunt perfecți pentru piureuri, supe și preparate la cuptor.
Pentru rețeta de față vom folosi cartofi albi. Aceștia fierb mai rapid și, fiind mai făinoși, vor îngroșa ușor textura supei.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și voi o delicioasă și simplă ciorbă de cartofi.
Ciorbă de cartofi – Ingrediente
- 500 gr cartofi albi
- 2 cepe medii
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de păstârnac
- 150 ml suc de roșii
- 1 crenguță de cimbru uscat
- 40-50 ml ulei de floarea soarelui
- pătrunjel verde
- mărar verde
- sare, după gust
- 2 l apă
- 1 l zeamă de varză
Ciorbă de cartofi – Mod de preparare
Începem prin a curăța și spăla toate legumele. Ceapa o tocăm solzișori, morcovii și păstârnacul rondele, iar cartofii în cuburi mari. Punem cartofii în apă rece până când îi vom adăuga în ciorbă.
Într-un vas, pe foc, punem apa la fiert. În alt vas, punem uleiul la încins. Adăugăm ceapa și o amestecăm pentru 1-2 minute în uleiul încins, apoi adăugăm peste ea o ceașcă de apă fierbinte. Infuzată în ulei încins își va accentua gustul mai mult decât dacă ar fi adăugată direct în apă.
Atenție! A nu se înțelege că se prăjește ceapa! Doar se lasă să-și degaje gustul în ulei.
Peste ceapă se adaugă morcovii și păstârnacul. Se amestecă toate aceste ingrediente în ulei cu puțină apă fierbinte, până încep să se pătrundă. Se adaugă și cartofii și se completează cu apa fierbinte.
Se lasă cartofii la fiert împreună cu celelalte legume până se pătrund ușor la testul cu furculița. Apoi se adaugă zeama de varză. Zeama de varză va acri în mod plăcut ciorba de cartofi. Este foarte recomandată pentru aportul crescut de vitamina C.
După ce se adaugă zeama de varză în ciorba de cartofi, se adaugă și o crenguță de cimbru și, puțin mai târziu, sucul de roșii. Se mai adaugă și puțină sare, doar dacă zeama de varză nu este suficient de sărată.
Cu 5-6 minute înainte de stingerea focului, adăugăm în delicioasa ciorbă de cartofi mărar verde tocat. Acesta are nevoie de puțin timp de fierbere pentru a-și degaja aroma. Pătrunjelul verde, în schimb, se adaugă după stingerea focului. Aroma lui se degajă chiar și în supele ușor calde, nu fierbinți. Pătrunjelul verde, tocat mărunt se poate adăuga în supe sau ciorbe chiar și în timpul servirii.
Alte metode de a acri ciorbele
Dacă nu avem zeamă de varză putem acri ciorbele sau supele cu borș, cu zeamă de lămâie, cu zeamă de murături, sau cu oțet.
Borșul se va fierbe separat pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a fi adăugat în ciorbă. Zeama de lămâie și oțetul se pot adăuga înainte de stingerea focului, sau chiar în timpul servirii. Zeama de murături se adaugă ca și zeama de varză, în timpul fierberii.