Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească

Dacă adori clătitele servite la desert, cu siguranță te va cuceri și rețeta tradițională românească de clătite brașovene. Sunt clătite umplute cu carne tocată, apoi trecute prin ou și pesmet și prăjite în ulei.

Maria Udrea
Publicat: 17 octombrie 2024, 6:29

Primul lucru care te va surprinde este contrastul dintre crusta exterioară crocantă, aurie și interiorul moale și suculent. Umplutura de carne este aromată și savuroasă, cu o dulceață subtilă de la morcov și ceapă călită.

Pasta de tomate aduce o notă ușor acidulată, care echilibrează grăsimea cărnii și intensifică aroma generală. Pe măsură ce mesteci, vei simți cum carnea bine condimentată cu sare și piper își dezvăluie arome călduroase, cu accente proaspete de la verdeața pătrunjelului (dacă ai ales să-l folosești).

Clătita în sine, delicată și subțire, acționează ca un strat neutru, dar necesar, care unește toate aceste arome. Ea adaugă o notă subtilă de aluat, în contrast cu savoarea complexă a umpluturii și crusta crocantă.

Când le servești, fie cu smântână răcoritoare, fie cu o salată, ai parte de un echilibru de gusturi între bogăția cărnii, prospețimea smântânii și crocantul exterior al clătitei prăjite. Această combinație transformă clătitele brașovene într-un preparat confortabil, cu o textură care îți răsfață simțurile și un gust care rămâne în memorie.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a o prepara și tu și a te bucura de gustul ei delicios.

Clătite brașovene – Ingrediente

Rețeta clătitelor brașovene conține trei elemente care se pregătesc separat: aluatul de clătite, umplutura și compoziția pentru glazurat. Împarte lista în funcție de aceste elemente după cum poți urmări mai jos.

Pentru aluat:

  • 2 ouă
  • 250 ml lapte
  • 50 ml apă minerală
  • 175 g făină
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru prăjit.

Pentru umplutură:

  • 300 g carne tocată (amestec de porc și vită)
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 1 morcov mic, ras
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1 lingură ulei
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel tocat (opțional).

Pentru prăjit:

  • 2 ouă
  • 200 g pesmet
  • ulei pentru prăjit.

Clătite brașovene – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea compoziției de clătite, apoi vei coace rapid clătitele, pe care apoi le lași deoparte până când prepari umplutura.

Pentru a prepara compoziția de clătite, amestecă ouăle cu sarea într-un bol, până la omogenizare. Apoi adaugă pe rând laptele și făina și amestecă din nou până obții o compoziție omogenă.

Coace clătitele într-o tigaie unsă cu puțin ulei, pe ambele părți, până devin aurii. Lasă-le deoparte așezate una peste alta.

Cum prepari umplutura

Călește ceapa într-o tigaie cu ulei până devine translucidă. Adaugă morcovul ras și călește-l și pe acesta pentru încă 2-3 minute.

Adaugă carnea tocată și amestec-o bine cu ceapa și morcovul din tigaie. Gătește carnea până când se rumenește bine. Încorporează pasta de tomate, amestecând intens ingredientele și lasă-le să fiarbă împreună pentru aproximativ 10-15 minute.

Condimentează cu sare și piper după gust, iar la final adaugă pătrunjel verde tocat.

Cum formezi și prăjești clătite brașovene

Pe fiecare clătită, pune o cantitate generoasă de umplutură și rulează clătitele. Pliază-le marginile pentru a sigila umplutura, așa cum procedezi la sarmale.

Treci fiecare clătită prin ou bătut, apoi prin pesmet, asigurându-te că sunt bine acoperite.

Într-o tigaie adâncă, încinge suficient ulei și prăjește clătitele pe toate părțile până devin aurii și crocante.

Clătitele brașovene se servesc calde, simple sau cu smântână, fiind o mâncare consistentă și foarte savuroasă.

Tot din categoria rețetelor pe bază de clătite sărate, mai poți prepara și rețeta de clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Sufleu de mere. Rețeta unui desert pufos și delicios
Desertul sufleu de mere este simplu și ușor de preparat, perfect pentru iubitorii de fructe și pentru cei care apreciază deserturile fine, cu o textură pufoasă și delicată. Acest preparat combină aroma dulce și...
2
Rețete
Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat
Această pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat este perfectă pentru a fi savurată în orice moment al zilei, având o textură aerată și o aromă bogată. Spre deosebire de pâinea...
3
Frumusețe
Greșeli de machiaj care te pot îmbătrâni și mai mult după 50 de ani, potrivit specialiștilor în make-up. Secretele lor au fost dezvăluite
Make-up artiștii profesioniști cu experiență au o mulțime de secrete care merită dezvăluite. Ele ne pot ușura viața, mai ales după o anumită vârstă. Oricât de mult ai avea grijă de pielea ta, trecerea...
4
Horoscop
Lecțiile de viață pe care fiecare zodie le va învăța până pe 20 octombrie 2024. Ce spun astrele
Atunci când vine vorba despre schimbare, fiecare va găsi o șansă de a aduce ceva nou în viața lui. Lecțiile de viață pe care fiecare zodie le va învăța până pe 20 octombrie 2024...
5
Frumusețe
Uleiul de ricin este secretul unui păr sănătos, spun specialiștii. Cum îl poți adăuga în rutina ta de beauty
Uleiul de ricin este secretul unui păr sănătos. Dacă ești în căutarea unui ser de păr multifuncțional, uleiul de ricin este produsul salvator. Fie că te confrunți cu mâncărimi ale scalpului, căderea părului sau...
PARTENERI