Rețetele de clătite, pe cât sunt de versatile, pe atât de populare în rândul iubitorilor de dulciuri. Pornind de la rețeta clasică, așa cum o știm de la mama sau bunica, o putem adapta după gustul fiecăruia.
Putem adăuga în aluatul de clătite apă minerală, iaurt, bere, sucuri de fructe sau multe alte ingrediente lichide. Important este să obținem un aluat omogen și cursiv din care să putem coace adoratele clătite.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al acestei rețete de clătite, pufoase și frumos rumenite.
Clătite cu bere – Ingrediente
- 3 ouă medii
- 330 ml bere cu alcool
- 500 ml lapte
- 50 gr unt
- ¼ linguriță cu sare
- 1 linguriță zahăr
- coajă de lămâie și coajă de portocală
- 350-400 gr făină
Rețeta de clătite cu bere – Mod de preparare
Aluatul pentru clătitele cu bere se prepară simplu și rapid, doar trebuie ținut cont de ordinea în care se adaugă ingredientele.
Cum preparăm aluat cu bere
Mai întâi punem laptele la încălzit și îl lăsăm atât cât să se topească untul în el. Adăugăm și coaja de lămâie și de portocală. Amestecăm bine laptele cu untul până se omogenizează lichidul, apoi îl lăsăm să se tempereze.
Untul are rolul de a omogeniza consistența aluatului de clătite. Datorită spumei de la bere, se pot crea găurele în aluat, în timpul coacerii clătitelor. Aici intervine utilitatea untului care omogenizează aluatul.
Punem ouăle în bolul mixerului și le amestecăm bine până devin spumoase. Adăugăm amestecul de lapte cu unt. Din nou omogenizăm și încorporăm 350 grame de făină amestecată cu sarea și zahărul. La final, adăugăm berea și dacă aluatul se diluează foarte mult, mai completăm cu puțină făină.
Este recomandat să nu punem toată cantitatea de făină de la început. Mai lăsăm o mică parte pentru final când reglăm consistența aluatului. Ca și la clătitele clasice, aluatul pentru clătite cu bere trebuie să fie fluid.
Lăsăm aluatul pentru clătite să se odihnească 10-15minute, pentru a se sparge bulele de aer din bere.
Cum coacem clătitele cu bere
Punem tigaia antiaderentă la încins, la foc mediu. Facem testul cu o picătură de aluat să vedem dacă s-a încins. Dacă picătura se încheagă imediat, tigaia este încinsă și putem prepara clătitele.
Punem în tigaia încinsă un strat subțire de aluat.
Datorită berii aluatul se va mări ușor în volum și clătitele vor ieși pufoase. Opțional, putem unge tigaia cu ulei, sau cu unt topit. Însă, datorită untului din aluat, nu este necesară grăsime. Doar dacă dorim să influențăm culoarea clătitelor adăugăm și grăsime în tigaie.
Rumenim frumos clătitele întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, cu o paletă. Le transferăm pe un platou, una peste cealaltă, să se păstreze calde.
Clătitele cu bere se pot servi ca și clătitele clasice, umplute cu ciocolată, cu dulceață, sau cu diverse creme.