Tot ce ai de făcut pentru această rețetă este să prepari câteva clătite, dar cu pudră de cacao în aluat. Apoi, prepari o cremă de mascarpone, simplă și rapidă, dar și o cafea pentru a trampa pișcoturile, specifice rețetelor de Tiramisu. Cafeaua o prepari la filtru sau la espressor, după propriul gust și o aromatizezi cu lichior.
Rețeta de tort Tiramisu, aparține bucătăriei italiene, dar a fost preluată de toate bucătăriile lumii și adaptată în funcție de ingredientele de sezon sau locale.
Rețetele au devenit foarte versatile. Pe lângă ingredientele de bază, nelipsite din rețetă, precum pișcoturile, cafeaua cu lichior și crema de mascarpone, se mai pot adăuga și altele, pentru a obține un gust deosebit și un aspect spectaculos.
Fructele proaspete sau cele uscate și-au făcut loc cu succes în cremă sau ca decor. La fel și diferitele sosuri de fructe sau de ciocolată, care pot fi adăugate în același scop. Descoperă și o rețetă de Tiramisu cu căpșuni.
În continuare îți oferim rețeta clătitelor Tiramisu, detaliată pas cu pas.
Clătite Tiramisu – Ingrediente
Pentru că este un desert compus din mai multe elemente, împarte lista de ingrediente de la început, în funcție de acestea. Ai nevoie de ingrediente pentru aluatul de clătite, cremă și siropul de cafea.
Pentru aluat de clătite cu cacao:
- 3 ouă
- 30 gr zahăr
- 300 ml lapte
- 150 ml apă minerală
- 200 g făină
- 15 g cacao
- 1 praf de sare.
Pentru crema de mascarpone:
- 500 gr mascarpone
- 250 gr lapte condensat
- 30 gr zahăr vanilinat
- 1 praf de sare.
Alte ingrediente:
- 12 pișcoturi
- 250 ml cafea fiartă și ușor îndulcită
- 2 lingurițe lichior Amaretto.
Rețeta de clătite Tiramisu – Mod de preparare
Prima dată vei prepara aluatul pentru clătite cu cacao. Acest pas este foarte simplu pentru că nu faci decât să amesteci toate ingredientele, adăugate etapizat, pentru a obține o compoziție omogenă. Apoi, lași aluatul pentru un timp scurt la relaxat pentru a se activa compușii de gluten din făină.
Cum prepari aluatul pentru clătite cu cacao
Ia un bol încăpător și amestecă în el ouăle cu zahărul până când zahărul se dizolvă și rezultă o compoziție spumoasă. Adaugă laptele și omogenizează din nou compoziția.
Trece făina prin sită deasupra compoziției și încorporeaz-o în aceasta. Apoi, diluează aluatul cu apă minerală pentru a obține textura optimă.
Lasă aluatul de clătite cu cacao la relaxat timp de 10 minute, la temperatura camerei. Coace clătitele în modul clasic, folosind o tigaie cu diametrul de aproximativ 24-26 cm. Opțional, poți unge tigaia cu puțin ulei, dacă dorești un aspect mai lucios și uniform al clătitelor.
După ce ai preparat toate clătitele, lasă-le la răcit așezate una peste alta pe un platou. Astfel se vor menține moi și pufoase. Descoperă aici și rețeta de clătite Gundel, cu cremă de nuci și glazură de ciocolată.
În acest interval de timp fierbe cafeaua și îndulcește-o după gustul propriu. Las-o să se răcească și adaugă lichiorul Amaretto.
Pentru a prepara crema, pune într-un bol brânza mascarpone, laptele condensat, zahărul și un praf de sare. Amestecă bine aceste ingrediente, până când obții o compoziție cremoasă. Lasă crema la rece, până când se răcesc și clătitele.
Cum formezi delicioasele clătite Tiramisu
Unge fiecare clătită pe toată suprafața cu un strat generos din crema de mascarpone. Trece pișcoturile prin siropul de cafea cu lichior și așază câte un pișcot însiropat la unul din capetele clătitelor. Apoi, rulează clătitele și așază-le pe un platou. Acoperă-le cu folie de prospețime pentru a rămâne moi și pune-le la rece pentru cel puțin 30 de minute.
După acest interval de timp le poți servi secționate frumos, pentru a-i cuceri pe cei dragi cu aspectul lor spectaculos în secțiune.
Tot din categoria rețetelor de clătite interesante și cuceritoare, mai poți încerca și rețeta de clătite cu banane și bezea.