Tiramisu clasic este un desert care are la bază pișcoturile Savoiardi, însiropate în cafea și combinate cu o cremă din mascarpone, ouă și zahăr. În unele rețete, crema se aromatizează cu lichior, iar în altele, lichiorul se pune în siropul de cafea.
Pentru că rețeta originală se prepară cu ouă crude, nesupuse vreunui proces termic, bucătarii iscusiți au adaptat rețeta pe parcurs, excluzând ouăle. Rețeta a devenit mai simplă și mai ușoară. Descoperă și rețeta clasică de tort Tiramisu.
Una dintre variantele acestei rețete ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas. Prepar-o și tu pentru a te bucura de gustul delicios al acestui desert celebru.
Tiramisu cu căpșuni – Ingrediente
Pe lângă clasicele pișcoturi Savoiardi, elementele de bază pentru acest desert, mai ai nevoie de ingrediente pentru siropul de trampare a acestora. De asemenea, mai ai nevoie și de ingrediente pentru cremă.
Pentru baza tortului:
- 1 pachet de pișcoturi Savoiardi.
Pentru sirop:
- 600 ml de cafea fiartă și ușor îndulcită
- 1-2 lingurițe de lichior Amaretto.
Pentru cremă:
- 500 gr mascarpone
- 250 ml frișcă lichidă
- 150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 30 ml lichior Amaretto sau un alt lichior (opțional)
- 1 praf de sare
- 200 gr de căpșuni proaspete
- pudră de cacao pentru decor.
Tiramisu cu căpșuni – Mod de preparare
Începe cu pregătirea cafelei care necesită fierbere, dar și răcire, înainte de a însiropa pișcoturile. Prepară cafeaua la espressor, la filtru sau la ibric, după gustul tău. Îndulcește-o, dar foarte puțin. Dacă obișnuiești să consumi cafeaua neîndulcită, o poți lăsa așa și pentru desert. Pișcoturile sunt oricum dulci și poți adăuga opțional mai mult zahăr în cremă.
După fierberea și răcirea cafelei, poți adăuga lichiorul preferat în ea. Acesta este opțional, dar va aromatiza tare plăcut desertul.
Cum prepari crema de mascarpone
Pune frișca lichidă rece în bolul mixerului și amestec-o doar până când începe să capete consistență. Adaugă zahărul pudră și continuă să amesteci până când începe să capete fermitate. Adaugă mascarponele și continuă amestecarea până la omogenizarea cremei. Apoi, adaugă lichiorul, dacă optezi și pentru acesta. Un praf de sare adăugat va accentua gustul delicios al cremei de mascarpone. Descoperă și o rețetă de cremă de mascarpone cu nucă de cocos.
Pentru a monta tortul, poți folosi un platou rotund sau unul dreptunghiular, dar și pahare. Este foarte apreciat și Tiramisu la pahar pentru că arată spectaculos și va fi direct porționat.
Indiferent de vasul în care vei monta desertul, vei așeza straturi succesive de pișcoturi însiropate cu cafea, cremă de mascarpone și căpșuni tăiate în felii. Peste ultimul strat, care va fi din cremă, vei presăra și puțină pudră de cacao. Pe aceasta poți să o adaugi în momentul servirii.
Pune deliciosul Tiramisu cu căpșuni la rece pentru o oră, înainte de a-l servi. Este mult mai delicios servit rece. Pentru sezonul zmeurei coapte avem pentru tine și o rețetă de Tiramisu cu zmeură.