Aluatul pentru clătitele umplute cu gem sau preparate dulci este același cu aluatul pentru clătitele sărate. De obicei, aluatul clătitelor nu se îndulcește nici dacă acestea sunt destinate răsfățului dulce. Iar umplutura clătitelor o poți adapta după propriul gust.
Poți adăuga legumele preferate, alături de șuncă, bacon sau alte specialități din carne. Mai poți adăuga în interior și brânzeturile preferate, asezonate cu verdețuri și condimente.
Descoperă aici și o rețetă de clătite aperitiv din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry. În plus, pentru un prânz delicios, te poți inspira din rețeta de clătite umplute pe care ți-o oferim mai jos.
Clătite umplute și gratinate la cuptor – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de elementele ce compun rețeta, pentru a le avea la îndemână și a-ți ușura munca. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat, ingrediente pentru umplutură și alte ingrediente pentru gratinat.
Pentru aluat de clătite:
- 1 ou
- 100 ml lapte
- 125 ml apă minerală
- 125 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare.
Pentru umplutură:
- 3-4 buchețele de broccoli fierte
- 1 morcov fiert
- 1 ardei gras, roșu
- 200 gr brânză proaspătă
- 150 gr brânză gorgonzola
- 150 gr șuncă afumată
- 1 ou
- 2-3 frunze de busuioc
- câteva fire de mărar verde
- sare după gust.
Pentru gratinat:
- 1 ou
- 2-3 linguri de smântână
- 150 gr cașcaval.
Clătite umplute și gratinate la cuptor – Mod de preparare
Începe cu prepararea clătitelor, mai precis a aluatului pentru clătite.
Amestecă într-un bol oul cu un praf de sare, până la omogenizare, apoi adaugă laptele rece. Omogenizează amestecul de ingrediente, apoi adaugă făina și potrivește consistența aluatului cu apă minerală. Lasă aluatul la odihnit 10-15 minute, apoi poți coace 5-6 clătite într-o tigaie cu diametrul de 28-30 cm, unsă cu puțin ulei.
Cum prepari umplutura pentru clătitele sărate
Mai întâi fierbe buchețelele de broccoli în apă cu sare, atât cât să fie ușor pătrunse. Transferă-le după fierbere într-un bol cu apă rece, pentru a opri procesul termic. Acest pas ajută broccoli să-și mențină și culoarea după fierbere.
În același timp, fierbe și morcovul, până când se pătrunde și acesta. Lasă cele două legume fierte să se răcească și toacă-le mai mărunt. Dacă buchețelele de broccoli sunt mai micuțe, lasă-le întregi pentru un aspect mai frumos al secțiunii clătitelor umplute.
Porționează șunca în cuburi, curăță ardeiul și toacă-l tot în cuburi, iar frunzele de busuioc și mărarul toacă-le mărunt. Pune toate aceste ingrediente într-un bol și adaugă peste ele brânzeturile. Amestecă-le, apoi mai adaugă și un ou, pentru consistență.
Cum montezi și prepari clătite umplute și gratinate la cuptor
După ce ai pregătit amestecul de ingrediente pentru umplutură, iar clătitele s-au răcit, umple-le și așază-le într-un vas termorezistent uns cu unt.
Pentru a gratina clătitele umplute răzuiește cașcavalul și brânza gorgonzola într-un bol. În alt bol amestecă oul cu smântâna, apoi adaugă brânzeturile. Întinde acest amestec peste clătitele umplute din vas.
Introdu vasul la cuptor și lasă clătitele umplute să se prepare până când se gratinează frumos la suprafață. După ce le scoți din cuptor, lasă-le să se tempereze, apoi le poți porționa și așeza pe platouri. Vor fi delicioase atât servite simple, cât și glazurate cu un sos de roșii sau alte sosuri preferate. Sunt delicioase și alături de o salată delicioasă de crudități.