Sparanghelul mov, cartofii dulci și alte asemenea, ajută organismul datorită pigmenților cu antociani. Aceștia reduc nivelul de inflamații cronice din organism și te protejează de boli de inimă sau diferite forme de cancer.
Consumul de fructe și legume mov te protejează împotriva diabetului
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, avem și mai multe dovezi pentru a fi pro violet. Antocianii din plante pot avea proprietăți care pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2. Ei acționează asupra metabolismului energetic, a microbiotei intestinale și a inflamației. Aceasta este o descoperire binevenită, mai ales având în vedere prevalența acestei afecțiuni la nivel mondial.
Mai exact, aproape 96 de milioane de adulți au prediabet și s-ar putea ca aceștia să nici nu știe că au această afecțiune. Consumul de fructe și legume mov te protejează împotriva diabetului, iar varietățile acilate sunt abundente în alimente precum cartofii mov, ridichile, morcovii mov și varza roșie, scrie EatingWell.com
Pe baza rezultatelor analizei lor, oamenii de știință consideră că antocianii acilați pot contribui la îmbunătățirea barierei intestinale într-un mod care permite o mai bună absorbție a anumitor nutrienți și o mai bună reglare a glicemiei și a colesterolului.
Alimentele precum afinele și murele conțin în principal antociani neacilați, lucru care le face să fie absorbite mai greu în timpul digestiei. Cu toate acestea, afinele și murele rămân unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le poți consuma în locul unei gustări. Uite cum îți dai seama dacă mănânci suficiente legume.
Vinetele
Vinetele sunt un deliciu hipocaloric care are peste o duzină de tipuri de antioxidanți, scrie Aarp.com.
Așadar, vinetele au capacitatea de a hrăni corespunzător organismul și de a regla nivelul de colesterol din sânge.