Spirulina este o algă de culoare verde-albastră și se crede că este una dintre cele mai vechi forme de viață de pe Pământ. A fost folosită pentru prima dată de azteci pentru stimularea rezistenței. De asemenea, ei se tratau cu spirulină împotriva diverselor boli destul de grave ale organismului.
Ce beneficii are consumul de spirulină
Cercetările moderne susțin multe dintre presupusele beneficii ale consumului de spirulină și continuă să studieze potențialul acesteia pentru tratarea problemelor de sănătate. Cu toate acestea, spirulina are un gust amar, așa că multe persoane o combină cu sucuri, cafea, smoothie-uri sau iaurt. Este foarte ușor de folosit și se găsește în orice magazin cu profil naturist.
Spirulina este o sursă excelentă de vitamina B1, B2 și B3, alături de cupru și fier. În plus, conține și mult magneziu, esențial pentru funcțiile zilnice normale ale organismului. Magneziul susține sănătatea mușchilor și a sistemului cardiovascular pe termen lung.
Dispune de proprietăți antioxidante și antiinflamatoare
Studiile de specialitate au descoperit că stresul oxidativ dăunează celulelor din organism, contribuind la apariția problemelor de sănătate sau a cancerului. Consumul de spirulină protejează întreg corpul de acest proces de deteriorare. Principala sa componentă activă se numește ficocianină, care este un antioxidant ce oferă spirulinei culoarea sa unică, potrivit Healthline.com. Această substanță luptă împotriva radicalilor liberi și poate bloca producția de molecule care stimulează inflamațiile din organism.
Află care sunt cele mai bune ceaiuri cu efect antiinflamator asupra organismului. Inclusiv cei mai longevivi oameni din lume le consumă.
Susține sănătatea inimii
Proteina care stă la baza spirulinei poate reduce absorbția de colesterol a organismului. Așadar, consumul de spirulină este asociat cu un nivel scăzut al colesterolului în sânge, menținând arterele curate.
Astfel, se pot reduce riscurile formării unor cheaguri de sânge care cauzează accidente vasculare cerebrale. Nivelul trigliceridelor este, de asemenea, redus, promovând sănătatea metabolismului.
Are proprietăți anticancerigene
Mulți antioxidanți din spirulină au efecte antiinflamatorii în organism. Inflamația cronică contribuie la apariția cancerului și a altor boli. De aceea, substanțele din care este alcătuită spirulina pot să îmbunătățească imunitatea și să trateze anumite tipuri de cancer, scrie WebMD.com.
Ameliorează alergiile
Efectul antiinflamator al spirulinei poate ajuta inclusiv persoanele care se confruntă cu diferite tipuri de alergii. Fie că este vorba de alergii provocate de polen, păr de animale sau praf, spirulina reduce vizibil simptomele.
Un studiu recent a descoperit că strănutul, mâncărimile sau congestiile nazale au fost reduse simțitor în cazul pacienților care au consumat spirulină.
Susține sănătatea ochilor și a dinților
Spirulina este concentrată cu zeaxantină, un pigment vegetal care poate reduce riscul de cataractă și pierderea vederii cauzată de îmbătrânire.
Proprietățile sale antibacteriene pot contribui, de asemenea, la promovarea unei bune sănătăți orale. Un studiu a constatat că apa de gură îmbogățită cu spirulină a redus placa bacteriană și riscul de gingivită.
De asemenea, cercetătorii sunt de părere că proprietățile spirulinei sunt la fel de importante și în prevenirea sau tratarea cancerului oral, provocat de consumul de tutun.