Reclamă

Cornuri pariziene cu mere, pentru dimineți răcoroase de toamnă

Dacă vrei să-ți răsfeți familia la micul dejun cu preparate dulci, savuroase, îți recomandăm să încerci rețeta de cornuri pariziene cu mere. Vă veți bucura de gustul și aroma inconfundabilă a merelor suculente, combinate cu textura pufoasă a aluatului.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 7 octombrie 2024, 5:06

Aluatul pentru cornuri se prepară ușor, din ingrediente simple și foarte comune aluaturilor de casă. Însă, fiind un aluat dospit, necesită un timp de odihnă la temperatura camerei. În acest interval de timp te poți ocupa de pregătirea merelor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru umplutura din mere poți opta, fie să adaugi merele proaspete, doar răzuite și amestecate cu zahăr și scorțișoară, fie le caramelizezi cu zahăr și unt. Sunt mai gustoase caramelizate, dar și mai aromate. În plus, poți controla textura suculentă, adăugând griș sau doar scurgând din sucul format. Descoperă și o rețetă de mere la borcan pentru plăcinte și prăjituri.

Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru cornurile pariziene umplute cu mere.

Cornuri pariziene cu mere – Ingrediente

Pentru prepararea delicioaselor cornuri ai nevoie de o listă de ingrediente pentru aluat și una pentru umplutură, după cum poți observa mai jos.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt
  • 2 ouă
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
  • un praf de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 ou pentru uns aluatul.

Pentru umplutură:

  • 5-6 mere
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 50 g unt
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 lingură griș.
Reclamă

Cornuri pariziene cu mere – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului, iar în timp ce acesta se dezvoltă, poți prepara și umplutura, dar înainte de a amesteca ingredientele pentru aluat pregătește o maia de drojdie.

Într-un bol, amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr până la lichefiere, apoi adaugă 2-3 linguri de lapte cald. Omogenizează bine maiaua de drojdie și las-o deoparte timp de 10 minute, până își dublează volumul.

Cum prepari aluatul pentru cornuri cu mere

Mai întâi, trece făina prin sită în bolul de frământare. Într-un alt bol, amestecă ouăle cu un praf de sare și zahărul. Adaugă untul topit și esența de vanilie.

Creează un loc adânc la mijlocul făinii și adaugă acolo mai întâi amestecul de drojdie și lapte, apoi compoziția de ouă. Amestecă aceste ingrediente cu făina din bol până când obții un aluat omogen. Frământă aluatul până când nu se mai lipește de mâini.

Acoperă bolul cu folie de prospețime și lasă-l să se dospească la temperatura camerei timp de aproximativ o oră sau până își dublează volumul.

Prepară umplutura de mere

Spală merele, șterge-le și curăță-le coajă, apoi dă-le pe răzătoarea mare. Așază o tigaie mare pe flacăra aragazului și topește untul în ea. Adaugă merele rase, zahărul, sucul de lămâie și scorțișoara și amestecă-le ușor.

Lasă merele să se gătească la foc mediu pentru aproximativ 10-15 minute sau până când siropul rezultat se reduce. Adăuga și puțin griș pentru a absorbi excesul de lichid.

Stinge focul și lasă compoziția de mere să se răcească complet înainte de a modela cornurile.

Cum formezi și coci cornuri pariziene cu mere

După ce aluatul și-a dublat volumul, scoate-l din bol pe masa presărată cu făină. Întinde-l într-o foaie cu grosimea de aproximativ 0,5 cm. Secționează foaia de aluat în dreptunghiuri de aproximativ 10×6 cm.

La unul din capetele fiecărui dreptunghi pune câte o lingură din compoziția de mere. Secționează partea liberă a dreptunghiurilor de aluat în fâșii până aproape de jumătatea lor. Apoi împăturește aluatul pornind de la capătul cu umplutură, peste fâșiile formate. Așază cornurile în tava mare a cuptorului tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de 5-6 cm între ele. Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și mai lasă cornurile să se dezvolte până la încălzirea acestuia.

Înainte de a introduce tava în cuptor, unge cornurile cu ou bătut pentru a căpăta o crustă aurie și crocantă.

Coace delicioasele cornuri pariziene cu mere timp de 20-25 de minute sau până când se rumenesc frumos la suprafață. Decorează-le cu zahăr pudră după răcirea completă.

Dacă dorești să mai prepari și alte astfel de cornuri, îți recomandăm rețeta de cornuri bicolore din aluat dospit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală pe un fundal portocaliu
Horoscop
Zodii care primesc binecuvântări din partea Universului pe 7 octombrie 2024. Viitorul sună promițător
Pregătește-te pentru o zi binecuvântată din Univers, plină de revelații majore și câteva momente extraordinare de dragoste și bucurie. Ai mai jos lista cu zodii care primesc binecuvântări din partea Universului pe 7 octombrie...
2
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
3
Tort Malakoff pe platou, alături de două cești cu ceai și două farfurii cu o paletă de inox
Rețete
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Rețeta de tort Malakoff poate fi alegerea potrivită pentru un eveniment deosebit în familie sau pur și simplu pentru a-i impresiona pe cei dragi. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele sunt simple și...
4
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Pastă de avocado cu ou
Sănătate
Cea mai bună pâine pentru pasta de avocado. Ce să alegi ca să te bucuri de cel mai intens gust
Deliciul pâinei prăjite cu avocado constă în simplitatea sa, necesitând doar pâine și avocado copt pentru a se completa. Dar asta înseamnă, de asemenea, că este important să acorzi prioritate calității și tipului de...
PARTENERI
×