Desertul denumit ”Crumble” se prepară din diferite fructe acoperite de un strat crocant de aluat făcut din unt amestecat cu făină si zahăr. Aroma fructelor înăbușite sub textura crocantă a aluatului, transformă acest simplu desert într-unul cu adevărat divin. Desertul se servește ușor fierbinte, simplu sau decorat cu zahăr pudră. Îl poți savura și rece, alături de o cupă din înghețata preferată.
Printre fructele cele mai populare care dau gust delicios acestui desert se numără și prunele. Descoperă aici și o rețetă de crumble cu prune și nuci. Iar în rândurile de mai jos, urmărește lista de ingrediente și pașii necesari variantei de crumble cu mere, pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu așa desert simplu și delicios.
Crumble cu mere și scorțișoară – Ingrediente
Desertul se realizează din două elemente simple, iar în funcție de acestea împărțim și lista de ingrediente. Sunt necesare ingrediente pentru aluatul de crumble și pentru umplutură.
Pentru aluat de crumble:
- 175 gr unt cu 82 % grăsime;
- 75 gr zahăr;
- 25 gr zahăr vanilinat;
- 300 gr făină;
- un praf sare.
Pentru umplutură:
- 2-3 mere mari;
- 50 gr zahăr;
- 1 linguriță pudră de scorțișoară;
- 20 gr unt;
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor.
Crumble cu mere și scorțișoară – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului pe care îl vei lăsa la odihnit 10 minute, timp în care pregătești merele și încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tot în acest interval de timp pregătești și un vas termorezistent cu diametrul de aproximativ 32 cm. Unge interiorul vasului cu unt moale, din belșug și presară 1-2 linguri de zahăr la baza lui.
Descoperă aici și o rețetă de aluat fraged pentru tarte, foarte asemănător cu aluatul pentru crumble.
Cum pregătești aluat și umplutura pentru crumble
Într-un bol încăpător adaugă făina trecută prin sită și amestec-o cu zahărul, zahărul vanilinat și un praf de sare. Adăugăm peste acest amestec, untul rece, tăiat în cuburi micuțe. Folosindu-te de vârfurile degetelor amestecă rapid ingredientele din bol până când obții niște firimituri. Pune bolul cu firimiturile la rece și pregătește merele.
Curăță merele de coajă, secționează-le în sferturi și înlătură cotoarele. Apoi taie-le în cuburi mai micuțe. Pune aceste cuburi în vasul pregătit. Presară peste ele zahăr și pudra de scorțișoară și amestecă-le ușor.
Scoate firimiturile de aluat de la rece și presară-le peste merele din vas. Nu este necesar să le presari în strat uniform. Va fi mai spectaculos desertul după coacere cu aspect denivelat. Apoi introdu vasul cu crumble cu mere și scorțișoară în cuptorul încălzit.
Coace deliciosul desert pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcorească ușor, apoi îl poți savura simplu, presărat cu zahăr sau alături de o cupă de înghețată.
Îți oferim în acest scop și o rețetă de înghețată de vanilie, cremoasă și aromată. Se combină perfect cu merele aromate cu scorțișoară și crusta de crumble aromată cu vanilie.