Acum poți scoate sâmburii vișinelor chiar la tine acasă, ca o adevărată profesionistă. Ai mai jos cinci metode diferite, simple și la îndemâna tuturor.
Cu ce să scoți sâmburii vișinelor ușor și rapid
Cu toate acestea, înainte de a le scoate sâmburii e foarte important să le speli bine și să le cureți de codițe și frunze. Dacă ai de gând să faci compot, duceață, un desert sau să le consumi ca atare, le poți scoate sâmburii.
Metodele de mai jos le poți folosi în funcție de utilitatea pe care vrei să le-o dai acestor fructe.
Metoda bețișoarelor
Scoate codița vișinelor și ține fructul între două degete. Prinde un bețișor și poziționează capătul mai mic în orificiul codiței. Apasă ușor, dar ferm bețișorul și împinge sâmburele afară din fruct. Dacă este greu să ții vișina între degete, pune-o pe gura unei sticle goale și împinge sâmburii în sticlă. Vișinele întregi fără sâmburi sunt acum perfecte pentru a face prăjitura delicioasă pentru tine și familia ta.
Metoda cu un cuțit
Această metodă funcționează bine chiar dacă vișinele sunt mai tari în jurul sâmburelui sau nu sunt foarte coapte. Scoate codițele de pe vișine și pune fructele pe un tocător. Folosind lama unui cuțit, apasă ușor, dar ferm, până când simți că vișina cedează ușor.
Acest lucru ajută la eliberarea sâmburelui. Nu apăsa prea tare și nu zdrobi fructul.
Cu ajutorul unui cuțit mai poți face o incizie de sus în jos de-a lungul unei părți a vișinei. Trage ușor de fiecare parte a tăieturii pentru a expune sâmburele și folosește degetele pentru a-l îndepărta.
Metoda desfacerii cu mâna
Aceasta este cea mai simplă metodă, dar ar trebui folosită numai atunci când nu te preocupă aspectul vișinelor fără sâmburi. Funcționează cel mai bine cu fructe foarte coapte. Scoate codița vișinelor și apucă fructul cu ambele mâini. Rupe-l în două și îndepărtează sâmburele.
Metoda tăieturii de jur împrejur
Utilizează această metodă dacă ai nevoie de jumătăți de vișine cu aspect frumos. Ține vișina într-o mână, apoi trece cu un cuțit de tăiat în jurul sâmburelui până când ai făcut o tăietură de jur împrejur. Trage de cele două părți de fruct în direcții opuse. Scoate sâmburele cu degetele. Aceste jumătăți perfecte vor arăta grozav ca topping pe clătite, de exemplu.
Metoda agrafelor
Desfă o agrafă și modeleaz-o în formă de „s”. Introdu-o într-o vișină și răsucește-o în jurul sâmburelui până când se disloca și poate fi scoas cu agrafa. Această metodă este la îndemână dacă nu ai nevoie de vișine aspectuoase. În schimb, le poți folosi în pandișpan, într-un cheesecake sau într-un clafoutis delicios.
Bucură-te de gustul și aroma vișinelor în funcție de preferințele tale. Nu le ocoli doar pentru că un sâmbure încăpățânat nu vrea să iasă din fruct. Vestea bună e că metodele de la mai sus le poți folosi și pentru cireșe.